Puheenaihe

Sote-uudistukseen esitetään useita olennaisia muutoksia – "Voi olla kestämätön tilanne"

Jussi Vehkasalo / Arkisto

Perustuslakivaliokunta esittää useita muutoksia maakunta- ja soteuudistusta koskeviin mietintöluonnoksiin. Osaa muutoksista valiokunta kuvaa hienosäädöksi.

Perustuslakivaliokunta edellyttää olennaisia muutoksia maakuntavaalien ajankohtaan, liikelaitoksen palveluvelvoitteeseen,  maakuntien rahoitukseen, kunnille maksettaviin korvauksiin sekä  tietosuojaa ja sosiaali- ja terveyspalvelujen valvontaa koskeviin säännöksiin.

Yksimielisen lausunto saatiin valmiiksi perjantaina iltapäivällä. 

Sote-uudistusta on käsitelty perustuslakivaliokunnassa marraskuusta lähtien.

– Tämä on ollut suurin hallinnollinen uudistus Suomessa. Papereita oli paljon. Emme ole lukeneet kaikkia papereita, mutta olemme paneutuneet ja perehtyneet niihin kaikkiin tavalla, joka on edellytys perustuslakiarvioinnille, sanoi valiokunnan jäsen Anna-Maja Henriksson (r.) tiedotustilaisuudessa.

Mietintöluonnokset eivät valiokunnan mielestä sisältäneet perustuslain kannalta rakenteellisia ongelmia.

Seuraavaksi lakiesitykset siirtyvät eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Asialle tulee kiire, koska eduskunnan istuntotauko alkaa vaalien takia 15. maaliskuuta.

– Aikaa on enää kolme viikkoa. Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on edessä valtava työ. Se voi olla kestämätön tilanne, Henriksson sanoi.

Valiokunnan mukaan maakuntavaalit voidaan pitää aikaisintaan kuuden kuukauden kuluttua maakunta- ja sote-lainsäädännön vahvistamisesta. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Jan Vapaavuori parjaa haudan partaalla hoippuvaa sotea: "Uudistus on liikkunut askeleen eteen, kaksi taakse, kolme askelta sivulle ja neljä päin metsää"22.2.2019 11.31

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat