Viikko

Kallen Laturetki on jo perinne – laskiassunnuntaina koko perheen voimin ladulle

Hausjärvellä järjestetään perinteinen Kallen Laturetki.

Jari Kovasen mukaan tänä talvena on ollut parhaimmat hiihtokelit neljään vuoteen.

Mia Lagström

Kallen Laturetki on monelle jo perinne. Parhaimmillaan koko perheen kuntoilutapahtuma on kerännyt laduille jopa 350 iloista suksijaa. Matkaan voi lähteä joko Hausjärven Urheilijoiden urheilutalolta Oitista tai Hikiän Ahjolasta.

– Ahjolassa parkkipaikkoja on niukasti, joten autolla tapahtumaan tulevien kannattaa valita lähtöpaikaksi Oitti, Hausjärven liikuntasihteeri Jari Kovanen kertoo.

Matkaa voi taittaa oman kunnon ja jaksamisen mukaan. Kovasen mukaan lapsiperheet lähtevät liikkeelle yleensä Oitista ja hiihtävät 7,5 kilometrin matkan taukopaikalle ja takaisin. Hikiältä matkaa taukopaikalle ja takaisin kertyy vajaat 15 kilometriä.

Innokkaimmat suksijat voivat puolestaan hiihtää koko reitin, jolloin matkaa kertyy 22 kilometriä. Se kuulostaa paljolta, mutta sitä se ei Kovasen mukaan ole.

– Reitin jaksaa hiihtää istumatyötä tekeväkin. Aikaa siihen menee parisen tuntia. Osalla tosin saattaa mennä kauemmin, sillä ei ole tavatonta, että ladulla jäädään juttelemaan ja seurustelemaan tuttujen kanssa.

Eksymään ei reitin varrella pääse. Reitti on merkitty hyvin ja usean metrin levyisenä hiihtoväylä erottautuu hyvin.

– Reitillä on kaksi perinteistä latua, joiden keskellä kulkee luistelualue.

Myös maastoltaan reitti on helppo. Matkan varrella on ainoastaan kaksi mäkeä: Oitin urheilukentän läheisyydessä sekä Haukanmäessä.

– Haukanmäki on pitkä, mutta loiva. Jos latu on liukas ja jäinen, siinä ei tarvitse montaa tasatyöntöä tehdä.

Varovaisuutta kannattaa noudattaa Hikiällä Haukan tilan kohdalla, jossa kulkee junanradan huoltotie. Huoltotietä hiekoitetaan, joten kohta kannattaa hiihtää mieluiten penkereellä tai ottaa sukset jalasta ja kävellä.

Kovasen mukaan tänä talvena on ollut mainiot hiihtokelit, jopa parhaimmat viimeiseen neljään vuoteen. Kallen Laturetkeen on tosin vielä tovi aikaa. Pahinta ladulle olisi lämpimän ja pakkasen vuorottelu sekä vesisade.

– Ajoimme jokin aika sitten ladun latukoneella, jonka saimme lainaan Kärkölästä. Ladun pohja on hyvässä kunnossa, joten se kestää muutaman päivän lämpimän kelin. Lisää lunta saisi tosin tulla.

Suksiin kannattaa laittaa kelin mukaista voidetta. Jos suksenhankinta on edessä, suosittelee Kovanen karvapohjasuksia. Ne ovat viime vuosina kehittyneet ja niillä voi hoitaa hiihtoreissut niin pakkasella kuin plussalla.

– Hiihto on lisännyt suosiotaan, mikä on kiva asia. Viime vuosina olen huomannut hiihtokouluja pitäessä, että myös lapsilla alkaa olla todella hyvät välineet, mistä iso kiitos vanhemmille. Huonoilla suksilla menee helposti into hiihtämiseen.

Osallistuminen Kallen Laturetkeen on maksutonta. Kaikki vähintään taukopisteelle ja takaisin hiihtäneet saavat halutessaan postitse kunniakirjan. Lisäksi suorituskortin palauttaneiden kesken arvotaan tuotepalkintoja.

Oitin ja Kirkonkylän taukopaikoilla on tarjolla maksutta mehua, taukolaavulla on maksutta mehua, makkaraa ja tikkupullaa niin kauan kuin niitä riittää.

Kallen Laturetki

Kallen Laturetki järjestetään sunnuntaina 3.3. klo 8.30–13.

Lähtöpaikat ovat Oitissa Hausjärven Urheilijoiden urheilutalolla (Urheilutie 1) sekä Hikiän Ahjolassa (Hikiäntie 127). Autolla paikalle tulevien kannattaa valita lähtöpaikakseen Oitti.

Tapahtuma sopii koko perheelle ja on maksuton. Taukopaikoilla on maksutta tarjolla makkaraa, tikkupullaa ja mehua.

Tapahtuman järjestävät Hausjärven Urheilijat, Nuorisoseura Sarastus, 4H-yhdistys sekä liikuntatoimi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sulavatko ladut pilalle ennen viikonloppua? – Meteorologi: "Hiihtolomaviikosta voi tulla epämiellyttävä"11.2.2019 20.03
Lopen maisemissa pääsee hyvin hiihtämään ja luistelemaan – latuja kilometrikaupalla23.1.2019 04.30
Oletko himohiihtäjä, peruspertsailija vai hiihtoallerginen? Suksikauppias neuvoo kuinka valita oikeanlaiset sukset lapselle ja aikuiselle26.1.2018 06.10
Kallen Laturetki lyhenee pakkasten ja lumipulan takia – lähtö on vasta aamuyhdeksältä1.3.2018 14.52
Kehno sää peruutti Kallen laturetken – sunnuntaina ei sivakoida Oitin ja Hikiän väliä1.3.2017 12.10
Perinteiset hiihtotapahtumat veivät ladulle: Kallen laturetkellä maistui tikkupulla, Monnin hiihdossa väenkatoa7.3.2016 03.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat