Viikko

Riihimäen teatterissa kunnianosoitus Matti Nykäselle: "Hän oli myös hyvin herkkä ja vilpitön ihminen"

”Hetken aikaa mietin, pitäisikö esitykset keskeyttää.”

Tatu Mönttinen kertoo halunneensa tehdä näytelmän, joka valottaisi legendaarista mäkihyppääjä Matti Nykästä ihmisenä lööppien takana.

Seppo Honkonen

Näyttelijä Tatu Mönttisen monologinäytelmä Matti Nykänen – Hyppy sumuun on kiertänyt Suomea jo jonkin aikaa. Kehuttu esitys nähdään maaliskuussa myös Riihimäen Teatterissa. Mönttinen kertoo, että tieto Matti Nykäsen kuolemasta sai hänet hetkeksi pohtimaan, pitäisikö esitykset keskeyttää.

– Juttelin asiasta työryhmän kanssa ja tulimme tulokseen, että jatkamme. Kyseessä on kuitenkin kunnianosoitus Matti Nykäselle. Katsojat pääsevät hetken ajaksi muistelemaan Matin elämää, Mönttinen sanoo.

Idea Matti Nykäsen elämään perustuvasta näytelmästä sai Mönttisen mukaan alkunsa joululahjaristeilyllä, jossa hän oli kavereidensa kanssa.

– Puhuimme freelancenäyttelijän elämästä ja kaverit ehdottivat, että minun pitäisi tehdä näytelmä paljon nähneestä ja kokeneesta Matti Nykäsestä.

Vuoden verran ajatus muhi Mönttisen päässä. Ohessa hän luki vanhoja lehtijuttuja ja katseli YouTube-videoita ja televisio-ohjelmia, joissa Nykästä oli haastateltu.

Mönttinen kertoo löytäneensä paljon Nykäsen omia hienoja kommentteja liittyen elämän kipupisteisiin ja rakkauteen, Matin itsensä ja hänen läheistensä oikeasti sanomia asioita.

– Poimin joukosta ne mielenkiintoisimmat jutut ja aloin kirjoittaa käsikirjoitusta. Tuli vahva tunne, että haluan tehdä näytelmän Matista ihmisenä lööppien takana. Ei niin, että nauraisin hänelle, vaan toisin esille, miltä tuntuu olla julkisuuden ja kohujen riepoteltavina.

Mönttinen kertoo prosessin muuttaneen suuresti hänen omia käsityksiään Nykäsestä.

– Aiemmin mielikuvani perustuivat lööppeihin, Matin alkoholin käyttöön ja suhteeseen Mervi Tapolan kanssa. Prosessin myötä aloin tajuta Matin ylivoimaisuuden. Hän oli todella kova urheilija. Hän oli myös hyvin herkkä ja vilpitön ihminen, joka halusi kaikille hyvää. Tämän ihmisen haluan tuoda suomalaisten tietoisuuteen. Matin, jota kovin moni ei tunne.

Matti Nykänen – Hyppy sumuun kiertää parasta aikaa ympäri Suomea. Kevään aikana on vajaat kolmekymmentä esitystä. Esitys viedään myös ulkomaille Luxemburgiin, Tukholmaa ja Espanjaan.

– Unelmanani on, että saisin esittää sen Mäkiviikoilla. On kuitenkin mahtavaa, että pääsen ylipäätään tätä esittämään.

Monologi Matti Nykäsen elämästä

Matti Nykänen – Hyppy sumuun -monologinäytelmä Riihimäen Teatterissa (Hämeenaukio 1, Riihimäki) lauantaina 9.3. klo 18.

Liput 25/23 euroa www.lippu.fi.

Näyttelijä Tatu Mönttisen käsikirjoittama ja esittämä monologi valottaa Suomen legendaarisimman mäkihyppääjän ajatuksia elämänsä kipupisteistä ja rakkaudesta.

Näytelmän on ohjannut Seppo Honkonen. Äänirooleissa esiintyvät Elsa Saisio, Kai Vaine ja Riku Korhonen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Matti Nykäsen hautajaisten maksamisesta soppa – maksumiehiä on nyt jo kaksin kappalein18.2.2019 12.15
IL: Matti Nykäselle läheinen hyväntekeväisyysjärjestö maksaa hautajaiset – "Hän on antanut meille paljon"8.2.2019 15.05
IL: Matti Nykänen haudataan synnyinkaupunkiinsa – Pia-leskellä ei tietoa valtiollisista hautajaisista7.2.2019 15.34
Kari-Pekka Kyröltä hulppea idea Matti Nykäsen muistamiseksi – KSML: "Olisihan se hienoa ja vähän leuhkaa"7.2.2019 14.10
Matti Nykäselle puuhataan muistokylttiä viimeiseksi jääneen keikkapaikan seinään Helsingissä – Omistaja: "Tuttu meille vuosien takaa, maanläheinen kaveri"6.2.2019 19.15
Kummola kummastelee aikeita Matti Nykäsen valtiollisista hautajaisista – HS: Valtiolliset hautajaiset järjestetty vain viidelle urheilijalle6.2.2019 19.15
Näistä Matti Nykänen muistetaan: 4 olympiakultaa, 8 MM-mitalia ja veteraaninakin 2 MM-voittoa4.2.2019 11.15
Tästä MM-kullasta Matti Nykänen olisi voinut jäädä paitsi – historioitsija Ylelle: "Kisaa ei olisi pitänyt hypätä", katso legendaarinen haastattelu5.2.2019 14.22
"Lennä Nykäsen Matti!" – katso, miten Matti Nykänen veti legendaarisen kappaleen Helsingin keikalla viime viikonloppuna4.2.2019 08.55
Kansanmies antoi ylävitosia viimeiseen asti – näin Matti Nykänen villitsi yleisön marraskuussa 20184.2.2019 08.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat