Viikko

Viikon ruoka: Riihimäen vanhimman kebabravintolan asiakkaat suosivat tulista soosia ja valkosipulijogurttia

Viikon ruoka Bodrum Kebab on ruokkinut paikallisia ja kauempaakin tulleita jo 28 vuoden ajan.

Özgün Sükrün mukaan Turkissa kebabia syödään lähes päivittäin niin arkena kuin juhlapäivinä. Kebabeja on paljon erilaisia. – Voi sanoa, että kaikki voimakkaasti maustetut liharuoat ovat kebabia. Suomalaisten tuntema kebab, joka pyörii lihavartaassa, on ”dönner kebab”.

Mia Lagström

Riihimäen ensimmäinen kebabravintola Bodrum Kebab aloitti toimintansa Hämeenkadun varressa vuonna 1990. Oma ruokaravintola oli ollut Özgün Sükrün mielessä jo pitkään. Hämmästellen hän muistelee alkuvuosiaan. Vuosi ravintolan perustamisen jälkeen Suomeen iski paha lama.

– Minulla oli hirveä määrä velkaa ja olin kauhuissani. Mutta ihmisiä virtasi vain tasaisena jonona ja tupa oli täynnä, Sükrü kertoo.

Viime vuonna ravintola pääsi mukaan Suomen 50 parhaimman kebabravintolan joukkoon. Sükrü kertoo olevansa äärettömän kiitollinen kaikille riihimäkeläisille, jotka ovat pitäneet liikkeen pystyssä kaikki vuodet.

– Minulla on paljon hyviä asiakkaita.

Sükrü valmistaa kebabinsa suomalaisesta vähärasvaista naudanjauhelihasta. Turkissa kebab on lampaan- ja naudanlihan sekoitusta ja se tehdään useimmiten kokolihasta.

– Kokoliha maistuu lihalle, joten se on maultaan miedompaa. Jauhelihan hyvä puoli on, että se imee mausteita. Siitä saa paljon voimakkaamman makuista. Kerran eräs asiakaani kertoi syöneensä kebabia Turkissa. Hänen mukaansa minun kebabini oli parempaa, Sükrü naurahtaa.

Kaikkiaan yhteen kebabvartaaseen menee 18 kiloa naudanjauhelihaa, jonka joukkoon Sükrü sekoittaa seitsemää eri maustetta. Sen tarkemmin hän ei reseptiään paljasta.

Jauhelihamausteseos tiivistetään teräsastiassa kartion muotoiseksi ja laitetaan kylmään useaksi tunniksi maustumaan. Sen jälkeen lihakartio on valmis vartaaseen pyörimään. Vartaan valmistaminen on tarkkaa ja ammattitaitoa vaativaa hommaa.

– Kaiken on onnistuttava sataprosenttisesti, muuten kebab halkeaa paistuessaan ja voi pudota vartaasta.

Homma on vaivansa väärti, koska paras kebab syntyy Sükrün mukaan vain käsityönä ja itse tekemällä.

– Pakastekebabit ja teollisesti valmistetut kebabit eivät ole mitään kebabia.

Ylivoimaisesti suosituin lisuke Bodrum Kebabissa on riisi, jota syö noin 80 prosenttia asiakkaista. Maukas yhdistelmä on myös yrittäjän oma henkilökohtainen suosikki. Sükrün kebabkastike valmistuu tomaattipyreestä ja mausteista. Valkosipulijogurtissa on luonnonjogurttia, valkosipulia ja minttua.

– Kebabkastikkeen tulisuus tulee cayennepippurista. Kastikevaihtoehtoja on kolme miedosta tuplatuliseen. Kun aloitin, halusivat kaikkia mietoa kastiketta. Valkosipulijogurttia ei halunnut kukaan. Nykyään noin 85 prosenttia asiakkaista haluaa tulisen ja kaikki haluavat valkosipulijogurttia.

Kebab Suomeen 60-luvulla

Ensimmäisen kerran kebabia tarjoiltiin Suomessa Hotelli Tornin Balkan Grill -ravintolassa 1960-luvulla. Ensimmäinen kebabravintola perustettiin Poriin 1982.

Turkissa kebabeja on paljon erilaisia. Suomalaisille tuttu, vartaassa pyörivä kebab on dönner kebab.

Turkissa kebab valmistetaan naudan- ja lampaanlihan sekoituksesta ja on kokolihaa. Suomessa käytetään naudanjauhelihaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Viikon ruoka: ABC:n lihapullat ja lehtipihvit maistuvat riihimäkeläisille30.1.2019 03.30
Viikon ruoka: Hyvän pitsan salaisuus on tomaattikastikkeessa – "Ihmisistä on tullut kokeilunhaluisempia"23.1.2019 03.00
Viikon ruoka: Nhung Nguyenin käsissä syntyvät niin kukat, Ryhmä Hau kuin veriset sormenpätkätkin16.1.2019 10.33
Viikon ruoka: Thaimaalainen ruoka yllättää monipuolisuudellaan – Uusia makuja tulee vastaan joka päivä9.1.2019 03.30
Viikon ruoka: Mutakakkua, luumujäädykettä ja suklaista saaristolaisleipää – perinteisiä makuja voi yhdistellä rohkeasti uusiin juttuihin19.12.2018 14.19
Viikon ruoka: Cocktailit tekevät paluuta12.12.2018 03.30
Viikon ruoka: Riihimäellä Helkutin-ravintolassa metsästetään täydellistä burgeria5.12.2018 03.45
Viikon ruoka: 2 Puun tapaksissa maistuu grillattu mustekala ja jokirapu28.11.2018 03.15
Viikon ruoka: Meksikolaisessa on lämmintä potkua – suomalainen tarvitsee lisäksi aurajuustodippiä21.11.2018 11.19

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Verokone

 

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat