Puheenaihe

Suomalainen sääilmiö: talvi lyhentyi ja lumipeite ohentui – näin tämä vuosi tekee poikkeuksen

Pysyvä lumi sataa nykyisin Suomessa maahan aiempaa myöhemmin – ja se myös sulaa nyt myöhemmin kuin takavuosina. Kuluva talvi kuitenkin tekee lumimäärän suhteen poikkeuksen.

Päivi Tuovinen / Arkisto

Keskimääräinen lumensyvyys on pienentynyt Suomessa laajoilla alueilla vuosina 1961–2014. Pysyvä lumikausi alkaa myöhemmin ja päättyy aiemmin. Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa havaittiin myös, että muutokset vaihtelevat alueellisesti suuresti.

Tuoreesta tutkimuksesta selviää, että vuosien 1961–2014 aikana vuotuiset suurimmat lumensyvyydet pienenivät Suomen etelä- ja länsiosissa ja paikoin myös maan keskivaiheilla laajalti keskimäärin 2–4 senttimetriä vuosikymmenessä. 

Pohjois-Suomessa maksimilumensyvyys ei tuona aikana ole muuttunut tilastollisesti merkittävästi.

– Lounais-Suomessa lumensyvyys oli enimmillään tyypillisesti 20–40 senttimetriä, Lapissa laajalti yli metrin, kertoo tutkija Anna Luomaranta Ilmatieteen laitokselta.

– Vuotuinen maksimilumensyvyys saavutettiin yleensä maaliskuun aikana, maan lounaisosassa ja länsirannikolla jo helmi-maaliskuun vaihteessa.

Etelä- ja Länsi-Suomessa kuukauden keskimääräinen lumensyvyys on pienentynyt reilun viidenkymmenen vuoden aikana eniten helmi- ja maaliskuussa. 

Maan keski- ja pohjoisosissa kuukauden keskimääräinen lumensyvyys pieneni eniten huhtikuussa, Lapissa myös toukokuussa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin myös pysyvän lumikauden keskimääräisiä alkamis- ja päättymisaikoja. Lounaisimmassa Suomessa ja etelärannikolla pysyvä lumipeite saapui vasta 22. joulukuuta jälkeen, Pohjois-Lapissa ennen lokakuun 22. päivää. 

Pysyvä lumikausi päättyi lounaisrannikolla maaliskuun loppuun mennessä ja Pohjois-Lapissa vasta toukokuun 20. päivän jälkeen.

Kuluva talvi tekee lumimäärän suhteen erikoisen poikkeuksen, sillä esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ja muualla Uudellamaalla lumikerros oli reilut pari viikkoa sitten tavallista paksumpi.

Paksuimmat lumivaipat tammikuun lopussa olivat Helsinki-Vantaan lentoasemalla, jossa mitattiin 49 sentin lumikerros. Espoon Nuuksiossa lunta oli lähes saman verran.

Suomen itäisimmässä kunnassa Ilomantsissa lunta oli paksuimmillaan 58 senttiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat