Puheenaihe

Asfalttitiet nyt surkeassa kunnossa – näillä ohjeilla säilytät autosi ehjänä

Ennakoiva ajotapa on tärkeää etenkin kevättalvella, jolloin asfaltissa on laajoja reikiä. Näin vältyt turhilta renkaanvaihdoilta. 

Jussi Vehkasalo / Arkisto

Autoilijoilta on tullut paljon palautetta teiden päällysteiden huonosta kunnosta ja myös vahinkoja on jo sattunut. Päällysteiden vaurioitumisen syynä on niiden ikä ja huono kunto sekä jäätymisen, sulamisveden ja liikenteen aiheuttaman kuormituksen yhteisvaikutus. Autoilijoilta toivotaan varovaisuutta ja tarkkaavaisuutta.

Asfaltissa olevan reiän ei tarvitse olla suuren suuri, kun siihen kovaa ajaminen voi tehdä pahaa jälkeä auton renkaalle ja vanteelle. 

Väylän kunnossapito-osaston johtajan Magnus Nygårdin mukaan alkutalvi on osoittautunut hankalaksi runsaiden lumimäärien vuoksi.

Päällyste reikiintyy teille valuneiden sulamisvesien, jäätymisen ja liikenteen kuormituksen yhteisvaikutuksesta. 

– Jos asfaltti on haurasta tai siinä on halkeamia ennestään, tien pinnalle valuva vesi tunkeutuu sen sisään ja lämpötilan laskiessa pakkasen puolelle vesi jäätyy. Jäätynyt vesi laajenee ja irrottaa paloja asfaltista, Nygård selvittää reikien syntyä.

– Nollan molemmin vaihteleva lämpötila synnyttää ilmiötä eniten ja juuri nyt teiden varrella on vielä paljon sulavia lumikasoja. Pahinta on, kun reikiintyminen on päässyt alkuun, vesi ja liikenne voivat hakata tiehen suuremman reiän hyvinkin nopeasti. Ne sitten voivat aiheuttaa vaurioita autoille.

Vahinkoja pystyy parhaiten välttämään ennakoinnilla. 

– Pieni ajolinjan muutos voi auttaa tilanteessa, jos vauhti ei ole kova, sanoo Väylän tieliikennejohtaja Pekka Rajala.

Tiepäällysteiden kuntoa koskevat huomiot, kuten kuopat, reiät, tiellä oleva vesi, tielle kaatunut puu tai liukkaus, kannattaa ilmoittaa Tienkäyttäjän linjalle soittamalla numeroon 0200 2100 (24 h/vuorokaudessa).

Kätevä tapa saada vaivatta yhteys Tienkäyttäjälinjalle ja hoitaa paikannus saman tien, on ladata kännykkään hätänumeron 112-sovellus. Sovelluksen päivystysnumeroiden joukosta löytyy myös tienkäyttäjänlinjan numerot ja sovelluksella soitetusta puhelusta vastaanottaja näkee heti paikan sijainnin.

Jos auto tai muu kulkuväline vahingoittuu tien huonon kunnon vuoksi, sähköisen vahingonkorvauslomakkeen voi täyttää ELY-keskuksen nettisivuilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat