Viikko

Kevyt ja maukas sushi maistuu suomalaisille

Viikon ruoka: Sushin tärkein raaka-aine on riisi.

Sushi Housen suosituimpia susheja ovat perinteinen lohella ympäröity riisipallo ”lohinigiri” sekä rapeakuorinen, uppopaistettu ”fritimaki”. Tulisemman ruoan ystävät pitävät riisillä sekä lohella tai mädillä täytetystä ja merenelävillä kuorrutetusta ”unkazushista”. Deng Weiming esittelee buffetpöydän antimia.

Mia Lagström

Japanilainen sushi on valloittanut maailman. Uusia sushiravintoloita nousee koko ajan ja sushi on ruvennut maistumaan myös suomalaisille.

– Sushi on nykyisin trendiruokaa. Se on kevyttä ja terveellistä, hyvinkääläisen Sushi Housen yrittäjä Jingjing Xu kertoo.

Pienistä suupaloista muodostuvan sushin tärkein raaka-aine on riisi, joka valmistetaan tarkasti oikealla tavalla. Xun mukaan veden ja riisin suhde tulee olla täydellinen. Riisi ei saa olla liian kosteaa, eikä liian kuivaa. Kun riisi on keitetty, laitetaan se puiseen vatiin viilenemään, jonka jälkeen se sekoitetaan keitettyyn etikkamausteliemeen.

– Jokaisella kokilla on oma salainen reseptinsä. Maussa pitää olla makeaa ja hapanta juuri oikeassa suhteessa.

Sushi voidaan valmistaa monella tavalla. Valmis, maustettu riisi voidaan puristaa esim. palleroiksi ”nigirizushi” tai rullata merilevään ”makizushi”. Muut ainekset voivat olla joko riisin sisällä, joukossa tai päällä kuorrutteena.

Kaloista käytetyimmät ovat lohi ja tonnikala, mutta susheja valmistetaan myös siiasta, tilapiasta ja mustekalasta. Vaikka moni yhdistää sushin raakaan kalaan, voidaan niissä käyttää myös liekitettyä lohta, äyriäisiä, kananmunaa, kasviksia.

– Sushiin sopii hyvin kurkku, avokado, caesarsalaatti sekä perinteiset japanilaiset happaman makeat retiisit. Viime vuosina on lisääntynyt myös makeiden hedelmien, kuten mansikoiden, banaanin ja kiivin, käyttö, Xu luettelee.

Sushireseptit ovat muokkautuneet satojen vuosien aikana. Perinteiset japanilaiset sushit ovat hyvin yksinkertaisia. Maailmalla sushit ovat monipuolistuneet saadessaan vaikutteita eri ruokakulttuureista.

– Amerikkalaiset käyttävät sushissa juustoa ja suomalaiset savulohta. Kokit kehittelevät reseptejä oman tyylin ja maun mukaan.

Maultaan sushi on yleensä kevyt, joskin tulisiakin vaihtoehtoja löytyy. Sushit voidaan syödä sellaisenaan tai maustekastikkeen kera.

– Japanilaiset käyttävät soijaa tai teriyakikastiketta. Maailmalla susheja nautitaan myös makean chilikastikkeen tai tulisen wasabimajoneesin kanssa.

Sushin kyytipojaksi Xu suosittelee japanilaista olutta tai riisiviinaa.

– Myös paahdetulla jasmiiniriisillä maustettu vihreä tee maistuu hyvältä sushin kanssa. Japanilaiset pitävät lämpimistä juomista ja he juovat usein vedenkin lämmitettynä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ruotsalainen sushirullafirma tuli Helsinkiin – tähtäimessä koko Suomi7.7.2017 08.40
Tiesitkö, että sushi ei tarkoita sanana kalaa?17.3.2015 05.00
Jyrki Sukulan oppipoika valmistaa sushit kotimaisista aineksista - katso reseptit ja kokeile itse!22.10.2012 10.28
Seudulla aletaan lämmetä sushille – mukana tavallista vähemmän raakaa kalaa9.6.2016 07.32

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat