Viikko

Viikon ruoka: Hyvän pitsan salaisuus on tomaattikastikkeessa – "Ihmisistä on tullut kokeilunhaluisempia"

Hyviä makuja ei kannata hukata täytepaljouteen.

Piazzan Caesar-pitsan päälle tulee paistamisen jälkeen caesarsalaattia. Se on paitsi hyvää, myös kaunista katseltavaa. – Pitsat eivät ole enää tasaisia lättyjä, vaan kolmiulotteisia, Hyvinkään Scandic Hotellin Piazza-ravintolan sous chef Piia Välimaa kertoo.

Mia Lagström

– Hyvä tomaattikastike, kunnon mozzarella ja tuore basilika: italialainen pitsa on hyvin pelkistetty. Siinä on laadukkaat raaka-aineet ja yksinkertaiset hyvät maut, Hyvinkään Scandic Hotellin Piazza-ravintolan sous chef Piia Välimaa kuvailee aitoa italialaista pitsaa.

Kaiken alku ja juuri on tomaattikastike, joka antaa pitsalle maun. Jokaisella ravintolalla ja jopa kokilla on omat salaiset reseptinsä.

Omaa reseptiään ei paljasta myöskään Välimaa.

– Yrttejä ja vähän kaikkea muutakin, hän kiteyttää hymyillen ja kannustaa myös kotikokkeja tekemään omat kastikkeensa tuoreista tomaateista.

– Se ei ole vaikeaa. Keittelee pienellä lämmöllä pitkään ja tuunaa omilla suosikkiyrteillä. Reseptejä löytyy internetistä paljon.

Kiviuuneissa tehdyt pitsat ovat pohjaltaan usein ohuita ja rapeita. Välimaan mukaan Suomessa on omat ystävänsä ohuille ja paksummille pohjille.

Piazza käyttää ohuita pohjia. Vehnäjauhoista tehdyn peruspohjan lisäksi tarjolla on ruispohja sekä gluteeniton vaihtoehto.

– Ruoka-aineallergiat ja herkkyydet ovat lisääntyneet, joten on oltava vaihtoehtoja.

Täytteeksi Välimaa suosittelee mieluummin muutamaa hyvää ainesta kuin kaikkea mahdollista.

– Muuten maut hukkuvat.

Täytteiden suhteen vain mielikuvitus on rajana.

Piazzan pitsoista löytyy niin kesäkurpitsaa, kylmäsavulohta, chorizoa, kylmäsavuporoa, suolakurkkua, smetanaa, pestoa kuin béarnaisekastikettakin.

– Pitsoihin sopivat valtavan hyvin myös tuoreet vihreät, kuten rucola. Se on salaatissa hieman karvas, mutta pitsan päällä erinomainen. Ilmakuivattu kinkku, kirsikkatomaatti, mozzarella ja rucola ovat täydellinen yhdistelmä, Välimaa vinkkaa.

Hyvinkääläisten suuhun sopii parhaiten Fantasia, jossa saa valita omat pitsan täytteet. Sitä menee Piazzassa eniten.

– Suosikkitäytteitä on vaikea sanoa. Joku haluaa kasviksia, joku erilaisia juustoja ja joku ainoastaan erilaisia lihoja. Pelkän tilauksen perusteella ei voi päätellä, onko syöjä nainen vain mies, aikuinen vai lapsi, Välimaa sanoo.

– Ihmisistä on tullut pitsojen suhteen kokeilunhaluisempia, mikä on hyvä asia. Enää ei syödä pelkkää kinkkua, ananasta ja aurajuustoa. Lapsienkin makutottumukset ovat kehittyneet ja heille maistuu myös muu kuin pelkkä jauheliha.

Pitsaa kastikkeella

Piazzan ostetuimmat pitsat ovat vapaavalintainen neljän täytteen Fantasia, parmankinkkua, katkarapua, puhvelimozzarellaa ja herkkusieniä sisältävä Quatro sekä kinkkua, ananasta, aurajuustoa, salamia ja pestoa sisältävä Perfetto.

Enenevässä määrin syödään myös kasvispitsaa sekä erilaisilla juustoilla täytettyjä pitsoja

Pitsoihin halutaan myös kastikkeita: smetanaa, pestoa, béarnaise- ja bbq-kastiketta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Viikon ruoka: Nhung Nguyenin käsissä syntyvät niin kukat, Ryhmä Hau kuin veriset sormenpätkätkin16.1.2019 10.33
Viikon ruoka: Thaimaalainen ruoka yllättää monipuolisuudellaan – Uusia makuja tulee vastaan joka päivä9.1.2019 03.30
Viikon ruoka: Mutakakkua, luumujäädykettä ja suklaista saaristolaisleipää – perinteisiä makuja voi yhdistellä rohkeasti uusiin juttuihin19.12.2018 14.19
Viikon ruoka: Cocktailit tekevät paluuta12.12.2018 03.30
Viikon ruoka: Riihimäellä Helkutin-ravintolassa metsästetään täydellistä burgeria5.12.2018 03.45
Viikon ruoka: 2 Puun tapaksissa maistuu grillattu mustekala ja jokirapu28.11.2018 03.15
Viikon ruoka: Meksikolaisessa on lämmintä potkua – suomalainen tarvitsee lisäksi aurajuustodippiä21.11.2018 11.19
Viikon ruoka: Lauantaimakkarasämpylöitä ja oopperaleipiä14.11.2018 03.30
Viikon ruoka: Villisian niska on slowfood, joka sopii syksyn viileneviin iltoihin31.10.2018 03.15
Viikon ruoka: Kinkku- ja lohikakut maistuvat – "mieluummin liian kosteaa kuin liian kuivaa"24.10.2018 15.31

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat