Puheenaihe

Vakavasti sairaiden potilaiden hoito vaarantui Husissa – näin katastrofi yritetään estää

Husissa sattui marraskuussa 2017 laaja tietoliikennehäiriö, joka madalsi potilasturvallisuuden tasoa. – 

Päivi Tuovinen / Arkisto

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä sattui 7.–8. marraskuuta 2017 laaja tietoliikenteen häiriötilanne, joka vaikutti muun muassa potilastietojärjestelmien toimintaan.

Ongelmia ilmeni myös automaatiolaboratorion järjestelmissä, synnytystietojärjestelmässä, hoitajakutsujärjestelmässä, lankapuhelimissa ja apteekin lääkerobotissa. Vaikutuksia oli lähes kaikkien potilaiden hoitoon. Erityisesti vaarantui vakavasti sairaiden potilaiden hoito. 

Onnettomuustutkintakeskus on saanut valmiiksi tutkinnan näistä häiriöistä. Samalla Otkes antaa neljä turvallisuussuositusta, jotta vastaavat vakavat häiriötilanteet voitaisiin ehkäistä. 

Samalla Otkes kehottaa Husia kohentamaan potilasturvallisuutta ja varautumaan terveydenhuollon poikkeustilanteisiin nykyistä paremmin.

– Tilanne marraskuussa 2017 oli vakava ja vaikutusalue oli laaja. Sairaaloiden toimintaa kyettiin pääosin jatkamaan, vaikka osa ajanvarausvastaanotoista jouduttiin perumaan. Tilanne pysyi kuitenkin hallinnassa ja henkilökunta toimi ohjeistuksen mukaisesti, myöntää Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Otkes suosittaa, että sairaanhoitopiirit huolehtivat tietojärjestelmänsä kuntoon nimenomaan potilasturvallisuuden vuoksi.

Terveydenhuollon ammattilaisilla tulee olla tietojärjestelmien huolto-, päivitys- ja uusimisohjelma.

– Riskialttiilla osastoilla on oltava tietojärjestelmähäiriöt huomioon ottava jatkuvuussuunnitelma, sen edellyttämät toimenpiteet, ohjeet ja hankinnat tehtynä sekä säännöllistä harjoittelua, Otkes huomauttaa.

Otkesin mukaan terveydenhuollon alalle pitää kehittää järjestelmä, jonka avulla kaikista vakavasti potilasturvallisuutta uhanneista tapahtumista kerätään oleelliset tiedot. 

Vakavia tietojärjestelmähäiriöitä on Otkesin mukaan tapahtunut Husissa useita. 

– Tapauksista olisi paljon opittavaa, mutta terveydenhuollosta puuttuu vakavista vaaratilanteista oppimisen systemaattinen toimintamalli sekä kotimaassa että kansainvälisesti, Otkes kritisoi.

– Kunnollisia yhteenvetoja ei ole saatavilla. Osaltaan tietojen saantia hankaloittaa tietoteknisten järjestelyjen ja varautumisen salassa pidettävät näkökohdat, mutta julkisen tason raportointi olisi silti mahdollista. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Husin tietoliikennehäiriöt aiheuttivat vakavan riskin potilaiden turvallisuudelle – nyt aloitetaan turvallisuustutkinta27.3.2018 14.01
Hus: Päivystyksissä vielä ruuhkaa illan aikana – tietoliikennehäiriö korjattu7.11.2017 19.58

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat