Viikko

Suuren luokan rakkaustarina Veren häät nähdään Suomen lasimuseossa – ”Intohimoista, syvää, viiltävää ja pateettista”

Tanssijat Sini Mäenpää ja Riku Koskinen sekä näyttelijä Katja Peacock tuovat lasimuseon tunnelmallisiin saleihin Frederico Garcia Lorcan klassikkonäytelmän Veren häät. Runollinen tragedia on täynnä suuria tunteita, rakkautta, mustasukkaisuutta ja vihaa.

Riku Koskinen

Suomen lasimuseossa 28.1. ensi-iltansa saava tanssiteos Veren häät sai alkunsa, kun ohjaaja Taru Kivinen tarttui osin impulsiivisesti, osin intuition siivittämänä espanjalaisen Federico García Lorcan tragediaan.

– Halusin tehdä jotain intohimoista, syvää, viiltävää ja pateettista. Veren häät on yksi maailman hienoimmista rakkaustarinoista Romeon ja Julian ohessa.

Veren häissä ja Romeossa ja Juliassa on kieltämättä paljon yhteneväisyyksiä. Kuolematon rakkaustarina edellyttää lienee kuolemaa?

– Ehkä näin, Kivinen sekä rooleista vastaavat Riku Koskinen, Sini Mäenpää ja Katja Peacock tuumaavat lähes yhdestä suusta hymyillen.

Veren häät kertoo mahtisuvun äidistä, joka haluaa naittaa poikansa toisen mahtisuvun tyttärelle. Häiden aattona tytär karkaa toisen miehen matkaan ja edessä on vääjäämättä katastrofi.

– Esityksessä on hienoja, vahvoja naisrooleja, Riku Koskinen hehkuttaa.

Vuonna 1933 ensi-iltansa saaneesta esityksestä on tehty myös flamencoversio. Nyt nähtävä tanssiesitys pohjautuu kuitenkin nykytanssiin. Kivisen mukaan esityksestä haluttiin tehdä omanlainen. Ja vaikka tarina sijoittuu Espanjaan, on se yleismaailmallinen. Esityksen koreografiasta ovat vastanneet Koskinen ja Mäenpää. Raamit liikkeelle saatiin tekstistä ja musiikista, joka on Mäenpään mukaan varsin vaikuttavaa.

– Kävimme ohjaajan kanssa läpi kunkin kohtauksen tunnetilaa, jota liike tulkitsee. Kaikkiaan koreografia syntyi suhteellisen helposti.

Kivisen mukaan ei ole suurtakaan eroa, ohjaako tanssiesitystä vai puheteatteria. Ilmaisu ei ole sanoista kiinni ja liike on vahvasti läsnä kummassakin. Tärkeintä on vahva tarina. Tanssin ohessa Veren häät -tanssiesityksessä on puherepliikkejä, joista vastaa äidin roolia tekevä näyttelijä Katja Peacock.

– Lorcan tekstistä ei voi olla innostumatta. Sitä luetaan nuoruuden huumassa. Se on vahvaa, pateettista, intohimoista täyttä tekstiä, kerta kaikkiaan suurenmoista.

Ennakkomyynti on alkanut

Tanssiesitys Veren häät Suomen lasimuseossa (Tehtaankatu 23, Riihimäki) ma 28.1. klo 19 (ensi-ilta), ti 29.1. klo 19, ke 30.1. klo 14 sekä su 17.2. klo 13 ja klo 16.

Esityksestä vastaavat Riku Koskinen (sulhanen) ja Sini Mäenpää (morsian), Katja Peacock (sulhasen äiti) sekä Atte Venäläinen (Leonardo ja pukusuunnittelu). Esityksen on ohjannut Taru Kivinen. Teknisestä toteutuksesta vastaa Suvi Kajaus.

Esityksessä liikutaan lasimuseon tilasta toiseen, joten sitä ei suositella liikuntarajoitteisille.

Liput 20 euroa. Lippuja voi ostaa tuntia ennen esitysten alkua museon lipunmyynnistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat