Viikko

Aidatut unelmat -kävelyteos toteutetaan Hyvinkäällä elokuussa

Esitystä harjoitellaan kesällä eri puolilla kaupunkia.

Koreografi, tanssija Sari Palmgrenin suosittu Aidatut unelmat -kävelyteos saapuu elokuussa Hyvinkäälle. Esiintyjä- ja puutarhahaut ovat parasta aikaa käynnissä. Liput yleisölle tulevat myyntiin loppukeväästä.

Uupi Tirronen

Hyvinkään katukuvassa saattaa nähdä kevään ja kesän aikana jotain yllättävää. Helsingin Kannelmäessä vuosina 2017 ja 2018 nähty, koreografi-tanssija Sari Palmgrenin kävelyteos Aidatut unelmat tuodaan elokuussa Hyvinkäälle. Teokseen osallistuu useita kymmeniä kaupunkilaisia ja sitä harjoitellaan kevään ja kesän aikana eri puolilla kaupunkia.

– Aidatut unelmat -teos muodostuu mukana olevista ihmisryhmistä ja heidän toteuttamistaan esityksistä, joita järjestetään ulkona eri puolella kaupunkia. Kyseessä on vähän kuin pidemmän mittakaavan ”flash mob”, mutta vain tarkemmin organisoituna ja harjoiteltuna.

Teoksen vahvana teemana on kävely ja myös yleisö kävelee ryhmissä esityspaikasta toiseen.

– Kannelmäessä järjestetyt esitykset olivat massiivisia ja käsittivät kuusi eri reittiä, joissa yleisö liikkui. Hyvinkäälle teemme 1–2 reittiä, Palmgren kertoo.

Hyvinkään esityksen tuottavan lasten ja nuorten taidekeskus Villa Artun henkilökunta iloitsee teoksen saamisesta Hyvinkäälle.

– Vastaavaa ei ole Hyvinkäällä ennen nähty. Kannelmäessä Aidatut unelmat oli tavattoman suosittu ja se myytiin loppuun, tuottaja Nina Laaksonen Villa Artusta kertoo.

Yhteisöllinen Aidatut unelmat -teos pohtii yhteiskuntamme luomia rajoja ja aitoja. Tietyt tilat ovat yksityisiä ja tietyt julkisia. Aidatut unelmat ei kritisoi, mutta se ottaa vahvasti kantaa, kuten Palmgrenin tanssiteokset yleensä.

– Tanssiin mielletään usein tietynlainen keho ja estetiikka. Nykytanssi on kuitenkin kaikkea muuta kuin pelkästään kaunista liikehdintää. Tärkeintä on sisältö. Nykytanssi keskustelee vahvasti olemassa olevan maailman sekä utopioiden kanssa, millainen maailma voisi olla.

Palmgrenille itselleen sydäntä lähellä ovat ympäristöön ja ilmastonmuutokseen liittyvät kysymykset. Tämä näkyy myös Aidatuissa unelmissa.

– Ihminen vie koko ajan enemmän tilaa metsäympäristöltä ja luonnon monimuotoisuudelta.

Tärkeä osa teosta on myös itse liike. Liike on myös syy, mikä sai Palmgrenin alkujaan tanssin pariin.

Hyvinkäältä kotoisin oleva Palmgren on tanssinut aina. Lapsena hän tanssi Hyvinkään voimistelijoissa ja Pia Konstantinova-Lastumäen tanssikoulussa sekä otti osaa seurakunnan esityksiin. Vuoden tanssiopinnot Karjaalla vahvistivat rakkautta tanssiin ja nykyään Palmgren on Teatterikorkeakoulusta valmistunut tanssitieteen maisteri.

Palmgren toimii tällä hetkellä Zodiak – Uuden tanssin keskuksen housekoreografina. Tehtävä sisältää työskentelyä koreografina, esiintyjänä ja ohjaajana. Aidatut unelmat syntyi Zodiakin Minun nimeni -hankkeen puitteissa.

Hyvinkäällä Aidatut unelmat teoksen tuotantoa tukevat kaupunki ja taidemuseo ja sitä on toteuttamassa useita ryhmiä, joissa on mukana väkeä paikallisista seuroista ja yhdistyksistä. Esitykseen ottaa osaa myös – parasta aikaa haussa oleva – avoin ryhmä. Mukaan voi tulla kuka tahansa, riittää sitoutuminen aikatauluihin sekä halu osallistua. Esitykseen haetaan myös puutarhoja Hyvinkään keskustan läheisyydestä, joissa esitykset tapahtuvat.

– Toivomme, että hakemuksessa on pienet perustelut, miksi oma puutarha sopisi esitykseen, Nina Laaksonen Villa Artusta sanoo.

Ilmoittautuminen käynnissä

Aidatut unelmat -kävelyteokseen haetaan esiintyjiä. Aiempaa kokemusta ei tarvitse olla. Mukaan voi hakea kuka tahansa esiintymisestä kiinnostunut. Hakemukset tulee lähettää 14.1. mennessä sähköpostilla [email protected]. Hakemukseen mukaan nimi, ikä ja yhteystiedot. Teokseen haetaan myös puutarhoja, joissa esiintymiset tapahtuvat. Hakemukset tulee toimittaa 31.1. mennessä sähköpostitse [email protected]. Lisää tietoa tapahtumasta ja hakemuksista www.artcentre.fi/aidatut_unelmat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat