Viikko

Viikon ruoka: Thaimaalainen ruoka yllättää monipuolisuudellaan – Uusia makuja tulee vastaan joka päivä

Naa’s Thai Cuisine -ravintolassa asiakkaat saavat itse määritellä, kuinka tulista tai mietoa ruokaa he haluavat. Chanthana Srisongmuang ja Pertti Mattila kertovat, kuinka eräs asiakas oli pyytänyt annokseensa 40 chilipalkoa. – Jälkeenpäin asiakas kertoi, että häneltä oli mennyt kolme päivää toipumiseen.

Mia Lagström

Hapanta, suolaista, makeaa ja tulista – thaimaalainen ruoka hurmaa makujen sinfoniallaan.

– Thaimaalaiselle ruoalle tyypillistä on monivivahteisuus. Maut ja mausteet ovat tärkeitä. Yhdessä ruoka-annoksessa saatetaan käyttää yli kahtakymmentä eri maustetta makua antamaan, Pertti Mattila ja Chanthana Srisongmuang riihimäkeläisestä Naa’s Thai Cuisine -ravintolasta kertovat.

Thaikeittiön käytetyimmät mausteet ovat tuore viherpippuri, korianteri, valkosipuli, sitruunaruoho, inkivääri, kurkuma, thaibasilika sekä tietenkin chili, jota thaimaalaiset rakastavat yli kaiken. Myös Naa’s Thai Cuisine -ravintolan keittiömestari Srisongmuang kertoo rakastavansa tulista ruokaa.

– Liikaa tulisuutta ei saa olla, mutta sopivasti. Vaikka vahvat maut ovat Thaimaassa vallitsevia, on tarjolla myös miedompaa ruokaa.

Thaimaalainen ruoka rakentuu pitkälti kasvisten ympärille. Srisongmuangin mukaan kasviksia syödään Thaimaassa paljon ja joka aterialla. Käytetyimpiä ovat purjo, parsakaali, sienet, bambu, maissi, siipipapu sekä thaimaalainen munakoiso, joka on pienempi kuin länsimaissa tunnettu.

Kasvisten seurana on kanaa, possua, kalaa, mereneläviä, jotka tarjoillaan usein valmiiksi suupaloiksi leikeltyinä. Kaloista käytetyimmät ovat kuha, lohi sekä tilapia, joka muistuttaa jättikokoista ahventa.

– Tilapia on aika mauton kala, joten se vaatii kunnon maustamisen. Suosittelen kokeilemaan inkivääriä ja makeaa chiliä, Srisongmuang neuvoo.

Lihan, kalan ja kasvisten lisäksi aterioilla tarjoillaan paistettua valkoista riisiä, jasmiiniriisiä tai riisinuudelia.

Keittoihin ja alkusalaatteihin sopii ohuen ohut lasinuudeli. Lasinuudeli on Mattilan mukaan omiaan rapujen, äyriäisten ja muiden merenelävien kanssa.

Ruoka syntyy suhteellisen nopeasti wokkipannussa pyöräyttämällä. Ruokia valmistetaan myös höyryttämällä ja uppopaistamalla. Eniten aikaa kuuluu currytahnojen ja -maustekastikkeiden tekoon, joita keitetään ja haudutetaan useita tunteja. Currytahnoja on erilaisia: punaista, keltaista ja vihreää. Jokaisella kokilla on omat reseptinsä.

– Thaimaalainen keittiö on äärettömän rikas maailma. Olen syönyt thaimaalaista ruokaa yli puolentoista vuoden ajan ja aina vain tulee uusia makuja vastaan, Mattila kertoo.

Lusikalla ja haarukalla

Thaikeittiössä ei tingitä mausteista. Maustamisessa kannattaa muistaa, että mitä pienempi chili, sen ärhäkämpi. Poltteeseen paras apukeino on riisi tai maito. Vesi vain lisää poltetta.

Suolan asemesta thaikeittiössä suositaan kalakastiketta.

Thaimaalainen ruoka syödään perinteisesti lusikalla ja haarukalla. Ruokailu on thaimaassa yhteisöllinen tapahtuma ja tilatut annokset jaetaan ruokailijoiden kesken.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat