Puheenaihe

Verottaja ohjeistaa: Näin vältät korolliset mätkyt 

Verokarhu kertoo avoimesti kuinka kannattaa toimia, jotta välttää veromätkyt korkojen kanssa. 

Else Kyhälä / arkisto

Verohallinto opastaa suomalaisia heti vuoden alussa sen suhteen, kuinka verovelvolliset voivat välttää ylimääräiset mätkyt.

– Jos et ole maksanut riittävästi ennakkoveroa tai olet maksanut liian vähän ennakonpidätystä verovuoden aikana, voit hakea ja maksaa lisäennakkoa OmaVerossa. Maksamalla lisäennakkoa voit välttyä jäännösverolta ja huojennetulta viivästyskorolta, verohallinto ohjeistaa.

Ennakkoveroa voi olla tarpeen maksaa esimerkiksi silloin, jos saa vuokratuloja, omaisuuden luovutusvoittoja tai maatalouden tai elinkeinotoiminnan tuloja. Ennakkoveroa maksetaan aina verovuoden aikana. Lisäennakolla voi puolestaan täydentää verojen määrää verovuoden päättymisen jälkeen.

– Lisäennakkoa kannattaa hakea ja maksaa nyt, sillä henkilöasiakas, liikkeen- ja ammatinharjoittaja, avoimen yhtiön tai kommandiittiyhtiön yhtiömies, maatalousyrittäjä sekä metsänomistaja voi maksaa lisäennakkoa tammikuun loppuun asti ilman huojennettua viivästyskorkoa, verohallinto muistuttaa. 

Toimi näin

Lisäennakkoa on aina haettava ennen sen maksamista. Hae lisäennakkoa OmaVerossa.

Kun haet lisäennakkoa OmaVerossa, saat itse valita lisäennakon eräpäivän, joka voi olla kuluva päivä tai enintään kolmen viikon päässä oleva päivä. 

Lisäennakkoa hakiessasi voit joko ilmoittaa tulot ja vähennykset tai hakea tietyn euromääräisen summan, jonka haluat maksaa.

Kun ilmoitat euromääräisen summan, saat päätöksen lisäennakosta OmaVeroon saman tien. Jos ilmoitat hakemukseen tuloja tai vähennyksiä, hakemus voi päätyä virkailijakäsittelyyn, jolloin lisäennakon saamiseen kuluu hieman enemmän aikaa.

Odota aina päätöksen saamista ennen maksamista, sillä päätöksessä on tiedot maksamista varten.

Voit hakea lisäennakkoa myös lomakkeella 5010 jonka saat tulostettua vero.fi:stä.

Huomaa, että osa tuloista ja vähennyksistä ilmoitetaan erillisillä lomakkeilla, jotka palautetaan lisäennakkohakemuksen liitteenä. 

Lähde: Verohallinto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat