Puheenaihe

Varoitus Etelä-Suomeen meteorologilta – historiallisen Aapeli-myrskyn pahimmat tuulet vielä edessä

Myrsky jyllää. Kuvituskuva.

Liikennevirasto/kelikamera

Tiistaina alkanut raju talvimyrsky pitää Suomea otteessaan vielä keskiviikkona. Ilmatieteen laitoksen mukaan Etelä-Suomessa kovimmat puuskatuulet koetaan keskiviikkona aamun aikana.

Liikennesää on huono, ja sekä poliisi että pelastuslaitokset kehottavat varaamaan aikaa työmatkaliikenteeseen.

Päivystävä meteorologi Helena Laakso Ilmatieteen laitokselta sanoo, että pohjoisesta saapunut myrskyrintama on kovimmillaan etelässä vasta keskiviikkoaamun aikana. Myös kaakon suunnalla tuulet puhaltavat keskiviikon aikana kovina. 

– Tuulen nopeus nousee puuskissa 20 metriin sekunnissa. Lisäksi lunta sataa päivän aikana Etelä-Suomeen viitisen senttiä. Kaakossa sitä voi kertyä kymmenisen senttiä, Laakso sanoi keskiviikkona kello 7.30 aikaan.

Useat poliisi- ja pelastuslaitokset varoittavat erittäin huonosta ajokelistä.

LUE MYÖS: 150 km/h on Aapeli-myrskyn kovin lukema – ylitti hirmumyrskyn nopeuden

Norjanmereltä Suomeen tullutta talvimyrskyä on kuvattu historialliseksi.

Tuuli yltyi yöllä merialueilla puuskissa hirmumyrskylukemiin. Ahvenanmerellä keskituulen nopeudeksi mitattiin 32,4 metriä sekunnissa ja puuskissa nopeus oli 40,1 metriä sekunnissa.

Myrskystä huolimatta suuret autolautat ovat päässeet liikennöimään miltei normaalisti. MTV:n Uutiset oli paikalla Viking Linen lautalla, jossa tax free -tuotteet paketoitiin pakkausmuoviin vahinkojen ehkäisemiseksi. (Katso video alta, juttu jatkuu videon jälkeen.)

Tuuli ja voimakas lumisade ovat katkoneet puita, sähkölinjoja ja teitä eri puolilla maata. Eniten sähkökatkoja on ollut Ahvenanmaalla, missä viranomaiset antoivat asukkaille kehotyksen pysyä sisätiloissa.

Manner-Suomessa sähköttä on ollut jopa 80 000 kotitaloutta. Vaikeita katkoja on Savossa, jossa lunta on satanut Helena Laakson mukaan 20 senttiä viimeisen vuorokauden aikana.

Myös Lounais-Suomessa ja länsirannikolla sähkökatkoja on runsaasti, kertoo sähkönsiirtoyhtiö Caruna verkkosivuillaan. Sähkökatkokartta löytyy myös Energiateollisuuden verkkosivuilta, jotka ovat keskiviikkona toimineet hitaasti.

Myrskytuulet laantuvat keskiviikon aikana ja sää vaihtuu korkeapaineeseen ja pakkasiin etelässä.

Perjantaina Suomeen on Helena Laakson mukaan saapumassa uusi sateiden alue Lapin kautta. Etelä-Suomessa loppuviikon sateet voivat tulla vetisinä, Laakso ennustaa. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat