Viikko

”Mieluisaa ohjelmaa on kiva esittää” – Hyvinkään orkesterin solistina torvikvartetti

Uudenvuoden konsertti on kokoonpanon kruununjalokivi.

Käyrätorvet ovat vahvasti esillä Hyvinkään orkesterin uudenvuodenkonserteissa.

Kirsi Tuura

Ei uuttavuotta ilman klassista musiikkia. Hyvinkään Orkesterin uudenvuodenkonsertti järjestetään tänä vuonna jo 28. kerran. Viimeiset kahdeksan vuotta konsertti on järjestetty uudenvuodenaaton lisäksi myös aatonaattona.

– Fantastisella mielellä tässä konserttia odotamme. Se on meidän kruunujalokivemme, vuoden huipentuma niin yleisölle kuin soittajillekin, intendentti Charlotta Kivistö sanoo.

Tänä vuonna konsertin solistina kuullaan The Golden Horns -käyrätorvikvartettia.

Kvartetissa soittaa myös Tero Toivonen, joka aloitti soittajanuransa Hyvinkään Orkesterissa. Toivonen on yksi Suomen kärkinimistä torvissa ja soittaa tällä hetkellä Tapiolan Sinfoniettassa.

– Olimme haaveilleet saavamme torvikvartetin solistiksi jo pitkän aikaa. Neljän huippusoittajan saaminen samaan paikkaan samaan aikaan on kuitenkin haastavaa. Hienoa, että se vihdoin järjestyi. Olemme todella innoissamme, Kivistö kertoo.

Vaikka torville on omia konserttoja, eivät ne ole turhan usein solistisessa tehtävässä. Kyseessä on näin ollen harvinaisempaa herkkua.

Eikä ohjelmistossakaan ole moitteen sijaa. Ryhmä esittää Robert Schumannin konserttikappaleen, joka on kapellimestari Tuomas Pirilän mukaan hulppeaa kuultavaa.

– Schumann sävelsi kappaleen vuonna 1849. Se oli aikaa, jolloin oli keksitty venttiilitorvi. Siihen asti torvien äänimäärä oli rajattu. Uuden keksinnön myötä vaskipuhaltimiin saatiin käyttöön kaikki mahdolliset äänet. Monet säveltäjät innostuivat tästä ja hyödynsivät soitinten tarjoamia uusia mahdollisuuksia. Schumann oli yksi heistä.

Schumannin lisäksi konsertissa kuullaan orkesteriversioita – alkusoittoja ja tanssinumeroita – ooppera- ja balettiklassikoista.

– Joukossa on makeaa, ilmaisuvoimaista ja eleganttia romantiikan ajan musiikkia Ranskasta ja Saksasta, Pirilä kuvailee.

Pirilän mukaan musiikkivalinnat tulee tehtyä usein intuition pohjalta. Tänä vuonna ohjelmistoon on vaikuttanut myös solistivalinta.

– Myös orkesterin omat käyrätorvet pääsevät esille muutamassa kappaleessa, esimerkiksi esittämämme sarja baletista Coppélia sisältää kauniin käyrätorviosion.

Pirilän mukaan käyrätorvi on ollut eräänlainen teemasoitin koko syyskauden. Orkesterin syykauden konserttisarjan aloittanut Tšaikovskin pianokonsertto alkaa käyrätorvilla.

Käyrätorvet ovat vahvasti esillä myös lokakuussa esitetyssä Stravinskyn Tulilinnussa sekä marraskuussa esitetyissä Dvořákin sellokonsertossa ja Brucknerin 4. sinfoniassa.

Nyt kuultavista kappaleista tunnetuimpia lienee Humalankorjuujuhla oopperasta Henrik VIII sekä alkusoitto oopperasta Windsorin iloiset rouvat.

Hieman vieraampia edustavat Puukenkätanssi oopperasta Tsaari ja kirvesmies sekä alkusoitto oopperasta Keijulampi.

Kivistö lupaa, että H-hetken koettaessa orkesteri on tikissä. Soittajat ovat harjoitelleet ohjelmistoa tahoillaan jo useita viikkoja. Joulun jälkeen alkavat yhteisharjoitukset.

– Kyseessä on tiivis rupeama, mutta soittajille varsin mieluisa, Kivistö kertoo.

– Uudenvuodenkonsertti on mukava perinne. Mieluisaa ohjelmaa on kiva esittää, Pirilä lisää.

Hyvinkään Orkesterin uusivuosi

Hyvinkään Orkesterin uudenvuodenkonsertti aatonaattona su 30.12. klo 18 ja aattona 31.12. klo 18 Hyvinkääsalissa (Kauppatori1, Hyvinkää). Solistina The Golden Horns – Tuomo Eerikäinen, Tero Toivonen, Tommi Hyytinen ja Jukka Harju. Orkesteria johtaa Tuomas Pirilä.

Lisää tietoa konsertista www.hyvinkaanorkesteri.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kilpikonnat tanssivat can cania ja fossiilitkin soivat – Hyvinkään Orkesteri ottaa tiistaina eläimelliset vauhdit uuteen kauteen17.9.2018 15.30
Uutta italialaista ensi kertaa Suomessa – Hyvinkään Orkesterin flyygeli on teipattu ja pyörän sisäkumi soi2.3.2018 11.48
Mari Palo loistaa Soivan Silliksen solistina – Hyvinkään Orkesteri vapputunnelmissa maanantaina25.4.2017 21.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat