Viikko

Muualta: Chanthana valmistaa aitoa thaimaalaista ruokaa

Kokenut nainen työskenteli ravintolassa myös synnyinmaassaan.

Kahdeksantoista vuotta Suomen thairavintoloissa työskennellyt Chanthana Srisongmuang ja Portugalista ravintolakokemusta saanut Pertti Mattila toivottavat hyvää joulua ja uutta vuotta 2019.

Seppo Ylönen

Riihimäen Keskuspuiston (Ankkapuisto) lähellä oleva Naa´s Thai Cuisine -ravintola (Valtakatu 4) avattiin toukokuussa 2017.

Ravintolan historian toisen joulun ja vuodenvaihteen lähetessä sen omistajat Chanthana Srisongmuang ja Pertti Mattila takaavat, että asiakkaiden ei tarvitse pettyä toivoessaan saavansa aitoa thaimaalaista ruokaa.

Chanthana oli ravintolatyössä jo synnyinmaassaan.

– Olen syntynyt Pohjois-Thaimaan Loein maakunnassa buddhalaiseen perheeseen. Emme viettäneet joulua. Vanhemmillani oli maatila, ja he viljelivät riisiä. Heillä oli myös vesipuhveleita. Kodistani oli matkaa Laosin rajalle ja Mekong-joelle 38 kilometriä. Meitä lapsia oli seitsemän.

Kotitila ei antanut kaikille lapsille elinmahdollisuutta, niinpä Chanthana meni ravintolatyöhön veljensä omistamaan ravintolaan Khon Kaen kaupunkiin, joka sijaitsee Koillis-Thaimaassa.

Ravintola sai kalansa suuresta Mekong-joesta.

– Vuonna 2000 minä tulin työhön helsinkiläiseen Kruo Thai -ravintolaan, joka oli Töölön Mechelininkadulla. Olin siinä kokkina kymmenen vuotta. Sen jälkeen olin kuusi vuotta kokkina Tamarin Thai -ravintolassa Kampissa. Olen tehnyt koko ajan työtä. En ole tarvinnut sosiaaliapua.

Yhdeksän vuotta sitten Chanthana Srisongmuang tapasi Helsingissä Pertti Mattilan, jolla oli vuosilta 1987–2001 työkokemusta baarin ja ravintolan pidosta Etelä-Portugalin Portimãosta.

Sitä ennen Pertti oli toiminut vuosina 1970–86 tietokoneasiantuntijana kahdessa isossa suomalaisessa tukkuliikkeessä.

– Aloimme seurustella Helsingissä. Chanthana sanoi minulle, että hän oli kyllästynyt tekemään suomalaiseen makuun mukailtuja thairuokia. Hän halusi tehdä aitoa ja autenttista thai-ruokaa omassa ravintolassa. Niinpä avasimme tämän oman thairavintolan Riihimäelle, Pertti kertoo.

Asiakkaat ovat tyytyväisiä aitoon thairuokaan. Jokainen voi säätää itse ruokansa tulisuutta.

Menussa annoksen kohdalla kolme chilin kuvaa tarkoittaa erittäin tulista. (www.naascuisine.fi)

– Yleisön pyynnöstä ruoka-annokseen saa kahta eri lihaa. Lisäksi on tofu–vihannes-, rapu–lohi- ja nauta–vihannes -yhdistelmät. Meillä ei ole tarjolla ranskalaisia perunoita.

Jouluaattona ja joulupäivänä ravintola on suljettu.

Viime joulun jälkeen Pertti Mattila ilmoitti eräille ravintolaan tulleille asiakkaille, että nyt on tarjolla aitoa suomalaista jouluruokaa kinkkuineen, rosolleineen ja laatikoineen.

– Asiakkaat sanoivat, että et voi olla tosissasi. Minä vastasin siihen, että en olekaan. Toisin sanoen tämä on täysimittainen thairavintola. Vuoden vaihteen jälkeen saamme ruokalistallemme kaksi uutta proteiinia eli itse paahdettuja sirkkoja ja sammakonkoipia.

Thaimaa

Thaimaan kuningaskunta on kaakkois-aasialainen valtio, jonka naapureina ovat idässä Laos ja Kambodža, etelässä Siaminlahti ja Malesia sekä lännessä Andamaanienmeri ja Myanmar (Burma). Maan pinta-ala on 513 120 neliökilometriä ja asukasmäärä 68,4 miljoonaa. Pääkaupungissa Bangkokissa on 8,7 miljoonaa asukasta.

Hallitusmuodoltaan maa on perustuslaillinen monarkia, joka on ollut toukokuussa 2014 tapahtuneesta sotilasvallankaappauksesta lähtien ”Rauhan ja järjestyksen kansallinen neuvosto” (NCPO) nimisen sotilasjuntan johtama.

Pääministerinä on ollut elokuusta 2014 lähtien kaappauksen toteuttanut entinen kenraali ja asevoimien komentaja Prayut Chan-o-cha.

Thaimaan kuningas on Maha Vajiralongkorn (2016), hallitsijanimeltään Rama X. Vaikka maan poliittinen valta on pääministerillä, niin kuningas saa suurta arvostusta kansan keskuudessa. Kansalaiset kunnioittavat hänen lisäkseen munkkeja ja valtauskontoa theravada-buddhalaisuutta, joita kaikkia pidetään yhteiskunnan tukipilareina.

Tervehdittäessä thaimaalaiset käyttävät wai-tervehdystä liittämällä avokämmenet vastakkain. Mitä ylempiarvoisempi tai tärkeämpi tervehdittävä on, sitä lähemmäksi otsaa tervehtijä asettaa kätensä.

Länsimaisesta rockmusiikista on kehittynyt Thaimaassa melodinen kitarasäesteinen string (Sek Loso) ja kantaa ottava phleng phya chiwit, jonka tunnetuin edustaja on rockyhtye Carabao eli Caravan.

Thaikeittiön perusta on thairiisi, jota höystetään tulisilla curry-maustesekoituksilla, chileillä, kasviksilla, kalalla tai äyriäisillä.

Lähde: Wikipedia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Muualta: Syyrian pommituksia Hyvinkäälle paennut Basel – Toimari on kuin toinen perhe7.11.2018 16.00
Muualta tulleet tutuksi -sarjassa: thaimaalainen Suvimol rakastui riihimäkeläiseen mieheen ja muutti Suomeen, nyt haaveena on oma ravintola9.10.2018 16.36

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat