Viikko

Viikon ruoka: Mutakakkua, luumujäädykettä ja suklaista saaristolaisleipää – perinteisiä makuja voi yhdistellä rohkeasti uusiin juttuihin

Joululeivonnaisten kanssa ei kannata vetää överiksi.

Piparkakkutaikinassa Jaana Koivuranta-Härkönen tykkää vahvoista mauista. – Mausteiden kanssa ei kannata pihistellä. Suosittelen tekemään kuitenkin oman suun mukaista ja valmistamaan vain leivonnaisia, jotka tulevat syödyksi.

Mia Lagström

Joululeivonnaisten leivonnassa ei ole syytä ajaa itseään stressin partaalle.

Koko Suomi leipoo -ohjelman vuoden 2017 voittaja ja tilausleipomoyrittäjä Jaana Koivuranta-Härkönen Jaanan Kakkuherkuista neuvoo tekemään leivonnaisia vain sen mukaan, miten syöjille maistuu.

– Miksi leipoa kymmentä eri sorttia, jos ne jäävät lopulta syömättä. Suosittelen tekemään vain niitä juttuja, joista oikeasti pitää.

Koivuranta-Härkösen mukaan on hyvä miettiä myös monikäyttöisyyttä.

Erilaiset hillot – aprikoosi, viikuna ja kirsikka – toimivat pitkään kypsytettyjen juustojen kanssa jälkiruokana, mutta niitä voidaan hyödyntää myös pääruoan kanssa.

– Etenkin mustaherukkahillo- tai hyytelö sopii todella hyvin kinkun ja maksalaatikon kanssa.

Vaikka itse tehden saa ehdottomasti parasta, on kiireen keskellä ihan ok myös oikoa.

– Valmiit torttutaikinat ovat ihan hyviä. Kannustan kuitenkin joskus kokeilemaan itse tehtyä. Oma suosikkini on rahkavoitaikina. Sen voi tehdä vaikka osissa. Leipoo taikinan yhtenä päivänä ja kaulitsee toisena. Tortut voi leipoa muotoonsa ja laittaa pakkaseen, josta ne on helppo sulattaa, täyttää hillolla ja laittaa uuniin.

Perinteisiä makuja voi yhdistellä rohkeasti uusiin juttuihin. Joulun maut, kuten piparkakkumauste, kardemumma ja kaneli, sopivat valtavan hyvin esimerkiksi mutakakkuun.

– Kakun päälle vatkattua kermavaahtoa ja kauden hedelmiä. Oma suosikkini on granaattiomena.

Hyvä jälkiruoka syntyy myös jäädykkeestä. Vatkattuun kermaan lisätään rahkaa sekä haluttuja mausteita, kuten vaikka luumumarmeladia.

Kun jäädykkeen purkittaa kauniisiin pieniin pahvipurkkeihin ja pakastaa, on niitä helppo ottaa pakkasesta haluttu määrä.

– Kylmä ja raikas jäädyke sopii hyvin raskaan jouluaterian jälkiruoaksi.

Jos kaipaa vielä jotain ekstraa pimenevään aattoiltaan, kannattaa kokeilla saaristolaisleipää.

Suuresta ainesmäärästä huolimatta sen valmistaminen on vaivatonta.

– Samaan kulhoon vain kaikki ainekset sekaisin. Valmis taikina kaadetaan paistovuokaan ja annetaan kohota ainakin kaksinkertaiseksi. Sitten uuniin. Saaristolaisleivän kanssa sopivat hyvin yhteen erilaiset hillot, marmeladit ja juustot. Saaristolaisleipätaikinaan voi sekoittaa myös tummaa suklaata.

Mutakakku ja viikuna-aurajuustokakku

Mutakakku syntyy parhaiten maissijauhoista. Kakkua ei saa paista liiaksi, vaan se kannattaa ottaa uunista kun kakun reunat alkavat paistua. Keskeltä se saa olla vielä ”hyllyvä”.

Mutakakku kannattaa leipoa edellisenä päivänä, jossa se ehtii hyytyä ja se voidaan siirtää tarjoiluvadille. Mausteisen mutakakun ohje löytyy netistä http://muffaritar.blogspot.com.

Kokeilemisen arvoinen on myös blogista löytyvä viikuna-aurajuustokakku.

Lisää tietoa Jaana Koivuranta-Härkösestä jaanankakkuherkut.blogspot.com.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Viikon ruoka: Lauantaimakkarasämpylöitä ja oopperaleipiä14.11.2018 03.30
Viikon ruoka: Villisian niska on slowfood, joka sopii syksyn viileneviin iltoihin31.10.2018 03.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat