Viikko

Viikon ruoka: Cocktailit tekevät paluuta

”Makujen kirjo on nykyään laajempi.”

Amarillon talven housecocktail on baarimestari Niko Kuisman suunnittelema Lingonberry Twist. – Lämmin ja metsäinen puolukka sopii hyvin talven makumaailmaan. Kesällä suosin kevyempiä, raikkaampia ja hedelmäisempiä makuja.

Mia Lagström

Makunystyröihin iskee suun täydeltä herkullista metsäistä puolukkaa. Amarillon housecocktail Lingonberry Twist on baarimestari Niko Kuisman käsialaa. Kuisma kertoo cocktailin päällä olevan vaahdon syntyvän kikherneen liemestä.

– Perinteisesti drinkin vaahto tehdään kananmunalla. Kikherneen liemi ajaa kuitenkin saman asian. Hyvää siinä on, että drinkki on vegaaninen ja sopii kaikille.

Kuisma kertoo saavansa inspiraation cocktaileihinsa vuodenajoista. Kesään sopivat raikkaat, kevyet ja hedelmäiset maut, talven makumaailma on tuhdimpi, mausteisempi ja voimakkaampi. Cocktailien maailma onkin muuttunut melkoisesti sitten Sinisten enkeleiden, Ampiaisten ja Harvey Wallbangereiden.

– Ennen cocktail on lähinnä yhdistelmä vahvaa viinaa ja likööriä, jota pidennettiin mehulla, limonadilla tai tonicilla. Nykyään raaka-aineita käytetään monipuolisemmin ja luovemmin. Makujen kirjo on laajempi.

Juomia saatetaan maustaa jopa keittiöstä tutuilla raaka-aineilla ja mausteilla, kuten kurkulla tai rosmariinilla.

– Esimerkiksi ginien valmistajat saattavat suositella omaan giniinsä tiettyjä mausteita. Napueta suositellaan tarjottavan rosmariinin ja jäisten karpaloiden kanssa ja Hendrick’siä kurkulla maustettuna, Kuisma kertoo.

Olutrintamalla pienpanimotuotteet ovat olleet jo useamman vuoden trendikkäitä. Nyt myös kotimaiset alkoholit ovat nostaneet tasoaan.

– Kun Napue sai maailmanlaajuisesti useita palkintoja, halusivat kaikki juoda sitä.

Juomissa on myös muotivillityksensä. Vielä muutama vuosi sitten kaikki joivat Mojitoja. Tämän hetken suosituimmat cocktailit Amarillossa ovat Mansikka Margarita sekä Falernum-siirapilla maustettu hedelmäinen House Margarita. Paljon menee myös eritavalla maustettuja Gin & Toniceja. Täysin vanhoja klassikoitakaan ei ole unohdettu.

– Kotimaisista klassikoista edelleen suosittu on vodkaa, Passoa-likööriä ja appelsiinimehua sisältävä Kelkka.

Kuisman mukaan cocktailien tulevaisuus näyttääkin varsin hyvältä.

– Meillä käy paljon asiakkaita, jotka tulevat jo alkuillasta. He nauttivat muutaman cocktailin ja jatkavat matkaa. Valmiin pullotavaran sijaan ihmiset arvostavat käsityötä ja makuja.

Pikkujouluihin

Pikkujouluihin sopivat lämpimät juomat, kuten Irish Coffee tai Lumumba.

Irish Coffeen raaka-aineet ovat 4 cl viskiä (yleensä Jamesonia), 12 cl kahvia, 2 tl fariinisokeria ja kermaa.

Lumumban 4 cl brandya, 8 cl maitoa, 2 tl kaakaojauhetta, kermaa.

Kahvin ja kaakaon kanssa sopivat hyvin yhteen myös liköörit. Hyvänä esimerkkinä Baileyskahvi ja Minttukaakao.

Perinteistä jouluista glögiä voi tuunata yhdistämällä siihen lämmitettyä omenasiideriä tai kuohuviiniä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat