Paikalliset

Itsenäisyyspäivän puheenaiheita nuorten syrjäytyminen ja hybridiuhkien kasvu – "Meillä on valot päällä"

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Riku Bitter (kok.) puhui Riihimäen sankarihaudoilla.

Petri Lyy

AAMUPOSTI | Nuorten syrjäytyminen ja yksinäisyys on Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajan, Kuntaliiton tulevan toimitusjohtajan Minna Karhusen mielestä miettimisen arvoinen asia juhlankin keskellä.

– Itsenäisyyden alkutaipaleen lapsia ja nuoria koetelleet fyysiset uhat, nälkä ja taudit, ovat nykypäivän lapsilla ja nuorilla vaihtuneet mieltä vaivaaviksi uhkiksi, osattomuuden, arvottomuuden ja merkityksettömyyden kokemuksiksi, arvioi Karhunen puhuessaan itsenäisyyspäivän juhlassa Hyvinkääsalissa.

– Nämä kokemukset syntyvät juurikin kohtaamisissa ja vuorovaikutuksessa aiempien sukupolvien kanssa. Aidossa kohtaamisessa on kyse läsnäolosta ja välittämisestä sekä kuulluksi ja nähdyksi tulemisesta.

Hän näkee, että kohtaamisella voidaan vahvistaa merkityksellisyyden ja kuulumisesta tunnetta, jotka ovat ratkaisevia hyvinvoinnin ja yhteiskunnallisen toimijuuden kannalta.

– Se, miten kohtaamisessa onnistumme, kertoo millainen tulevaisuutemme on; miten meidät kohdataan nyt ja myöhemmin. Ehdotan, että 101-vuotiaan Suomen perintö jälkipolville on myönteinen, hyvinvointia vahvistava, aito kohtaaminen.

Varuskuntakaupungissa Riihimäellä juhlapuhujan paikalla Kirkkopuiston seurakuntakodissa seisoi kaupunginvaltuutettu, Panssariprikaatin tuleva operaatiopäällikkö everstiluutnantti Petri Siivonen Maavoimien esikunnasta.

– Uudenlaiset hybridiuhkat ovat osa meidän ja koko Euroopan arkea ja uusia käsitteitä kuten ”vaihtoehtoinen totuus” on syntynyt. Osana hybridiuhkaa on keinovalikoimassa myös sotilaallisen voiman käyttö, hän sanoo.

– Kuten olemme havainneet, sotilaallista voimaa on käytetty yhdessä poliittisen ja taloudellisen painostuksen kanssa myös meidän lähialueillamme. Helsingistä Utsjoelle on lähes sama matka kuin Helsingistä Ukrainaan – Suomi on iso maa.

Viime vuosien tapahtumien seurauksena maavoimat on Siivosen mukaan nykyään koulutus- ja valmiusorganisaatio, jolla on valtakunnallinen kyky jo normaalioloissa vastata yllättävästi kehittyviin uhkiin.

– Täällä Riihimäellä me koulutamme joukkoja, jotka ovat korkeassa valmiudessa ja kykeneviä vastaamaan uusiin uhkiin. Meillä on valot päällä.

Kummassakin kaupungissa itsenäisyyspäivän perinteisiin kuuluvat seppeleenlaskut sankarihaudoille ja partiolaisten soihtukulkueet.

Hyvinkääsalissa pidetty tilaisuus oli "loppuunmyyty". Mukaan mahtuvien määrää säännösteltiin jakamalla ilmaisia pääsylippuja ennakkoon. 400-paikkaiseen katsomoon jäi muutama tyhjä istuin.

Kirkkopuiston seurakuntakotiin kerääntyi reilut 100 juhlijaa.

Päivämäärästä riideltiin aluksi

Eduskunta julisti Suomen itsenäiseksi 6.12.1917.

Oikeisto katsoi, että Suomi irrottautui Venäjästä vasta sisällissodan päätyttyä 1918, ja halusi juhlia itsenäisyyttä valkoisen armeijan voitonparaatin päivänä 16.5.

Vasemmisto kannatti päivämäärää 15.11., koska eduskunta oli julistautunut korkeimman vallan käyttäjäksi tuona päivänä 1917.

Valtioneuvosto määräsi 1919, että 6.12. on vapaapäivä valtion virastoissa, kouluissa ja tuomioistuimissa. 1929 päivä säädettiin yleiseksi palkalliseksi vapaapäiväksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

32 500 suomalaista sai apua ilmiöön, joka voi viedä ennenaikaisesti hautaan – "Yksinäisyys on murrettavissa"13.2.2018 10.15
Palkittu professori Ylellä: Peruskoulu voikin ruokkia syrjäytymistä – "Motivaatio ei synny siitä, että on hauskaa"8.2.2018 19.30
Sauli Niinistö otti kantaa Krimin välikohtaukseen: "Eskalaation riski on nyt korkea"26.11.2018 14.07

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Verokone

 

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat