Viikko

Näyttävimmillään puukko on kuin koru – Tuppiroska esittelee töitään Hyvinkään kirjastossa

Puukot Tuppiroskan näyttelyssä esitellään puukkodesignin laaja kirjo.

Puukkoperinne on Suomessa rikasta. Monella maakunnalla on omat puukkonsa. Mitä lähemmäs Pohjanmaata mennään, sitä suurempi on puukkojen kirjo. Etelä-Pohjanmaalla omia puukkomalleja löytyy lähes joka kylästä, Esko Palosvirta ja Antti Kalteva puukkokerho Tuppiroskasta kertovat.

Mia Lagström

Puukkojen runsaus yllättää. Hyvinkääläisen puukkokerho Tuppiroskan näyttelyssä on esillä laaja otos suomalaista puukkodesignia yksinkertaisesta Kokemäen puukosta kauniin koristeelliseen Rautalammin puukkoon.

– Rautalammin puukossa on sorkoupotettu kahva, jonka koristekuvio syntyy koivuntuoheen upotetuista pienistä uushopealevyistä- ja nauloista. Sorkoupotus on teknisesti hyvin vaativa ja työläs, kertovat Antti Kalteva ja Esko Palosvirta puukkokerho Tuppiroskasta.

Kalteva ja Palosvirta ovat valmistaneet puukkoja jo parinkymmenen vuoden ajan. Harrastus sai alkunsa kiinnostuksesta käsitöihin, mutta verenperintöäkin miehiltä löytyy. Palosvirran suku on Isojoelta ja Kaltevan Lahialta.

– Puukontekijöitä on ollut suvussamme jo seitsemässä polvessa, Kalteva kertoo.

Puukonvalmistuksessa yhdistyvät käytännöllisyys ja kauneus. Yksinkertaisimmillaan puukko on työkalu, näyttävimmillään taitava kädentaidontuote, lähes koru. Härmäläinen helavyö ja puukko ovat yhtälailla asusteita, samoin lyhytteräiset mummunhampaat, joita roikotettiin kaulalla.

– Mummunhampaiden kahvan päässä on pieni luuhelmestä tehty helistin. Sen tehtävä oli pitää pahat henget loitolla, Palosvirta kertoo.

Puukkojen lisäksi myös tupit ovat kauniita ja koristeellisia. Tuppiroskan puukkonäyttelyssä on esillä niin naksutuppeja kuin pohjalaisia kiilatuppeja.

– Naksutupin suu on kapeampi kuin tuppiosa, joten puukko napsahtaa siihen tukevasti kiinni. Pohjanmaalla suosittiin väljempiä kiilatuppeja, joita porstuaan astuessa vielä löysättiin. Näin puukon sai nopeasti käteen, mikäli tarvetta tuli, Palosvirta ja Kalteva tarinoivat.

Näyttelyn puukot ovat syntyneet Tuppiroskan kerhoviikonloppuina, joita järjestetään kerran kuussa Hyrian pajassa. Jokainen puukko on valmistettu alusta saakka itse. Hiiliteräs ja helat tulevat levyinä ja nahka isona palana.

Kaltevan mukaan puukonvalmistuksessa kiehtoo eri materiaalien yhdistäminen. Uutta oppii koko ajan.

– Kerhoilloissa tapaa myös mukavia ihmisiä. Mukana on ollut väkeä koululaisista yli 80-vuotiaisiin sekä miehiä että naisia. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan toimintaan.

Puukkonäyttely kirjastossa

Puukkokerho Hyvinkään Tuppiroska on toiminut vuodesta 2004. Jäseniä on yli 30. Tuppiroska tarkoittaa puukon ja tupen tai puukon, tupen ja tuppivyön kokonaisuutta.

Kerholaiset kokoontuvat kerran kuussa Hyrian pajaan valmistamaan puukkoja. Kaikki käsitöistä kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan toimintaan.

Puukkokerho Hyvinkään Tuppiroska esittelee jäsentensä valmistamia puukkoja Hyvinkään kaupunginkirjastossa 15.12 asti. Esillä on reilut 60 puukkoa 18 tekijältä. Näyttelyn on koonnut Johanniina Lakanen.

Lisää tietoa personal.inet.fi/kerho/tuppiroska/.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Millaisia puukkoja sota-aikana käytettiin? Aidot hyötyesineet esillä Hyvinkäällä 18.8.2017 13.24
Riihimäen Kerhotalolla isot myyjäiset 8. joulukuuta – käsityöläisiä ja leipureita koko seudulta1.12.2018 05.30
Käsityöt kehittävät ihmistä monella tavalla – "ideoita haetaan Pinterestista ja Youtubesta"24.10.2018 17.10
Koristemiekan, kirveen ja puukkoja varastanut tuomittiin vankeuteen22.2.2011 01.00
Käsitöitä kannattaa tehdä kesälläkin26.5.2015 19.52

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat