Viikko

Viikon ruoka: Riihimäellä Helkutin-ravintolassa metsästetään täydellistä burgeria

Burgerit ”Se hampurilainen jäi vahvasti mieleen.”

Hampurilaisten kyytipoikana kuuluu olla rapeat ranskalaiset. – Ranskalaisissa paistoaika on erittäin tärkeä, jotta lopputulos on täydellinen, Kati ja Mikko Helander kertovat.

Mia Lagström

Riihimäkeläiset Kati ja Mikko Helander, tuttujen kesken Helkut, perustivat keväällä Kahvila-Ravintola Helkutin, joka on tullut tunnetuksi laajasta burgervalikoimastaan.

– Burgerit alkavat olla suomalaista perinneruokaa pitsojen, kebabien ja kiinalaisen ruoan ohessa, Mikko Helander sanoo.

Pekoniburger tuntuukin olevan tämän päivän hittituote ravintolassa kuin ravintolassa, jos sellainen listoilta vain löytyy. Mikä mahtaa olla ravintola Helkutin suosikki?

– No pekoniburger tietysti, Kati Helander naurahtaa.

Paljon ostetaan myös lehtipihviburgeria sekä cruncy chicken -burgeria. Varsin erikoinen elämys on pizzaburger, joka maistuu nimensä mukaisesti pitsalta.

– Se on hyvä niille, jotka eivät osaa valita burgerin ja pitsan väliltä.

Burgerin valmistuksessa kaikki lähtee hyvästä pihvistä. Paras pihvi syntyy itse tekemällä hyvästä jauhelihasta. Mausteeksi riittää ripaus suolaa ja pippuria.

Perusjauhelihapihvin lisäksi Helkutissa rakennellaan hampurilaisia myös lehtipihvistä, kanasta ja kalasta. Kasvisannoksissa käytetään punajuurikasvispihviä.

Pihvin lisäksi olennainen tekijä hyvässä hampurilaisessa on Kati Helanderin mukaan sämpylä.

– Nykyisin erilaisia sämpylöitä on vaikka kuinka, joista jokainen on eri makuinen. Valitsemme sämpylän muiden ainesten mukaan. Haemme makumaailmassa kokonaisuuksia.

Sämpylän on pidettävä myös koostumuksensa. Se ei saa mennä mössöksi.

– Hampurilainen ei saa olla liian vetelä. Koostumuksen tulee olla sellainen, että sen voi syödä käsin, Mikko Helander korostaa.

Helkutin majoneesit maustetaan itse ja variaatioita on useita, kuten talon majoneesi, valkosipulimajoneesi tai vaikka chilicurrymajoneesi. Osassa käytetään salsaa.

Helanderien mukaan hampurilaiset ovat siitä oiva ruoka, että niistä voi tehdä lukuisia eri variaatioita. Vain mielikuvitus on rajana. Väliin voi laittaa mitä tahansa kasviksia.

– Uusia ideoita on vielä takataskussa vaikka kuinka.

Mikko Helander muistelee, kuinka hän oli pikkupoikana perheensä kanssa reissussa Amerikassa vuonna 1979.

– Tuttavaperheemme vei meidät syömään paikalliseen hampurilaisravintolaan. Se hampurilainen jäi vahvasti mieleen. Sitä samaa makua olen etsinyt kaikki nämä vuodet. Vielä en ole siinä onnistunut.

Juusto- hampurilainen keksittiin 1935

Hampurilaisen juuret juontavat Pohjois-Saksaan ja Hampuriin, jossa jauheliharuoat olivat suosittuja.

Saksalaiset siirtolaiset veivät hampurinpihvin mukanaan Yhdysvaltoihin.

Yhdysvalloissa hampurinpihvi päätyi kahden leipäpalan, myöhemmin sämpylän väliin, syntyi hampurilainen.

Juustohampurilainen keksittiin vuonna 1935.

Suomen ensimmäinen hampurilaisravintola oli Elannon omistama Speedy Helsingissä.

70-luvulla Suomeen tulivat Wimpy ja Carrols ja 80-luvulla Clock, Burger King ja McDonald’s.

Lähde: Wikipedia

Lisää aiheesta

Viikon ruoka: 2 Puun tapaksissa maistuu grillattu mustekala ja jokirapu28.11.2018 03.15
Viikon ruoka: Meksikolaisessa on lämmintä potkua – suomalainen tarvitsee lisäksi aurajuustodippiä21.11.2018 11.19
Viikon ruoka: Lauantaimakkarasämpylöitä ja oopperaleipiä14.11.2018 03.30
Viikon ruoka: Villisian niska on slowfood, joka sopii syksyn viileneviin iltoihin31.10.2018 03.15
Viikon ruoka: Kinkku- ja lohikakut maistuvat – "mieluummin liian kosteaa kuin liian kuivaa"24.10.2018 15.31
Viikon ruoka – Kun artisokka Riihimäkeen tuli10.10.2018 21.20

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat