Viikko

Muualta: Pritam Dhakal ei vietä joulua, mutta juhlii synttäreitä joulupäivänä

Muualta Nepalilainen Pritam Dhakal valmistuu vuoden päästä insinööriksi.

Nepalilainen Pritam Dhakal asuu perheensä kanssa Helsingissä ja käy junalla Hämeen ammattikorkeakoulun koneinsinööriopinnoissa Riihimäellä. Joulupäivänä hän täyttää 24 vuotta.

Seppo Ylönen

Nepalilainen Pritam Dhakal kertoo, että hänen hindu-uskontoa tunnustava perheensä ei vietä joulua, mutta joulupäivään hänellä on hyvin henkilökohtainen suhde.

– Tiedän, että kristityt juhlivat jouluna Jeesuksen syntymää. Senkin tiedän, että joulupukki tuo lahjoja. Minä en unohda joulua, koska 25. joulukuuta eli Jeesuksen syntymäpäivänä on myös minun syntymäpäiväni. Täytän 24 vuotta, Dhakal kertoo.

Viime vuoden joulupäivänä Pritamin syntymäpäivää juhlittiin erityisellä tavalla, sillä ensimmäistä kertaa häntä varten oli ostettu syntymäpäiväkakku.

– Syntymäpäivänä äiti laittaa otsaani punaisen merkin eli tikan, joka tarkoittaa siunausta. Tika on tehty riisistä, jugurtista, sokerista ja väriaineesta.

Helsingissä vanhempiensa isä Seten ja äiti Binakan sekä veljensä ja sisarensa kanssa asuva Pritam Dhakal opiskelee Hämeen ammattikorkeakoulun Riihimäen yksikössä koneinsinööriksi.

Hän on syntynyt Keski-Nepalin Gulmin piirikunnassa.

– Perheelläni oli kylässä talo ja omaa maata. Meillä oli myös vesipuhveli. Muutimme Butwalin kaupunkiin, jossa olin englanninkielisessä koulussa 16-vuotiaaksi. Lukion kävin Kathmandussa, minkä jälkeen opiskelin yliopistossa fysiikka, kemiaa ja matematiikkaa.

Pritamin eno oli tullut pitämään Helsinkiin nepalilaista ravintolaa. Siitä hänen isänsä sai idean tulla samoihin töihin Helsinkiin vuonna 2011. Samoin Pritam päätti lähteä opiskelemaan Suomeen.

Perheen äiti ja tytär seurasivat heitä vuonna 2015.

– Isäni on tällä hetkellä pääkokkina nepalilaisessa Ravintola Yeti Nepalissa Ruoholahdessa. Veljeni valmistui elektroniikkainsinööriksi Metropoliasta ja on saanut työpaikan. Aloin opiskella Riihimäellä syksyllä 2014, opiskelin välillä vähän aikaa Metropoliassa kaupallista alaa, mutta palasin koneinsinööriopintoihin Riihimäelle. Odotan valmistuvani joulukuussa 2019, Dhakal kertoo.

– Nepalissa oleviin kavereihini pidän yhteyttä Facebookin kautta.

Kesäaikaan Pritam Dhakal pelaa Herttoniemen ja Kaisaniemen kentillä krikettiä nepalilaisten ja intialaisten kavereiden kanssa. Jalkapalloa hän pelaa Riihimäellä.

– Vapaa-aikoina katson myös elokuvia. Suosikkielokuviani ovat Pirates of the Caribbean, Transformers ja Into the Wild. Noin vuosi sitten kävin ensi kertaa suomalaisessa elokuvateatterissa. Katsoin Kampin Finnkinossa elokuvan Justice League.

– Nepalilaisia suosikkilaulajiani ovat Narayan Gopal ja Ram Krishna Dhakal. Pidän Pink Floydin, Katy Perryn ja Beatlesien musiikista. Pidän myös suomalaisista laulajista. Niitä ovat Cheek, Sanni ja Jonne Aaron.

Nepal

Nepalin demokraattinen liittotasavalta eli Nepal on aasialainen sisämaavaltio. Se sijaitsee Kiinan ja Intian välissä, kutakuinkin puoliksi Himalajan vuoristossa ja puoliksi sen juurella.

Valtion alueella sijaitsee kahdeksan maailman kymmenestä korkeimmasta vuorenhuipusta. Maailman korkein vuori, noin 8850 metriä korkea Mount Everest sijaitsee Nepalissa

Nepalin pinta-ala on 147 181 neliökilometriä. Siellä on lähes 31 miljoonaa asukasta, joista 81 prosenttia on uskonnoltaan hinduja, 9 prosenttia buddhalaisia, 4,4 prosenttia muslimeja.

Nepal oli vuosina 1996 – 2006 sisällissodassa, jossa kuoli yli 13 000 ihmistä. Vastapuolina olivat maolaiset kommunistit ja Nepalin hallitus. Sisällissota päättyi kommunistien voittoon. Seurauksena maa luopui vuonna 2008 monarkiasta.

Maa on yksi maailman köyhimmistä ja vähiten kehittyneistä valtioista. Neljännes asukkaista elää köyhyysrajan alapuolella. Maa saakin merkittävästi tukea ulkomailta, kansainvälisiltä järjestöiltä ja kahdenvälisenä apuna. Suomi tukee Nepalissa puhtaan juomaveden ja sanitaation saatavuutta, koulutuksen kehittämistä sekä naisten ja haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien vaikutusmahdollisuuksien parantamista.

Lähteet: Wikipedia ja Suomen ulkoministeriö

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Muualta: Yksi ohjus muutti Bilal Alsayedin koko elämän – Aleppon sota vei vaimon, siskon ja kaksi veljeä28.11.2018 04.30
Muualta: Eteläkorealainen Joon soo Lee tietää mitä ”sisu” tarkoittaa21.11.2018 14.31
Muualta: Syyrian pommituksia Hyvinkäälle paennut Basel – Toimari on kuin toinen perhe7.11.2018 16.00
Muualta: David Ovsepyan opiskelee Raamattua ja soittaa kitaraa Ryttylässä19.9.2018 10.31
Muualta: Intialainen Mukesh Gupta sai koneistajan töitä Riihimäeltä12.9.2018 04.15
Muualta: Ayub Sori ei ole käynyt kotimaassaan yli 30 vuoteen8.8.2018 04.50
Muualta tulleet tutuiksi: Metallityö on palestiinalaisella Shawkat Alsaltilla veressä: "En pidä siitä, että en saa tehdä työtä"31.10.2018 04.30
Muualta tulleet tutuksi -sarjassa: thaimaalainen Suvimol rakastui riihimäkeläiseen mieheen ja muutti Suomeen, nyt haaveena on oma ravintola9.10.2018 16.36
Muualta: Suomalainen nainen puhuu suoraan, mitä ihmetellään ruotsalaisilla työpaikoilla25.7.2018 03.50
Muualta: Virolainen Kristiina Kütt viihtyy lääkärinä Riihimäellä ja muualla Suomessa – kehuu kollegat ja asiakkaat27.6.2018 07.05
Muualta: Suomalainen Liisa tapasi kosovolaisen Alin Oulussa räppäri Joman keikalla, ja yhteinen koti löytyi Lopelta20.6.2018 05.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat