Viikko

Muualta: Yksi ohjus muutti Bilal Alsayedin koko elämän – Aleppon sota vei vaimon, siskon ja kaksi veljeä

Muualta Bilal Alsayed menetti Aleppon sodassa vaimonsa, siskonsa ja kaksi veljeään.

Syyrian Alepposta kotoisin oleva Bilal Alsayed on tehnyt parturin töitä nuoresta lähtien. Hän osaa leikata omatkin hiuksensa. - Poikani Mohammadin, 3, hiuksia en ole vielä leikannut, hän kertoo.

Seppo Ylönen

Pohjois-syyrialaisessa Aleppon kaupungissa käytiin vuosina 2012–2016 maan kapinallisten ja hallituksen joukkojen välistä sotaa. Loppuvaiheessa myös hallituksen tukija, Venäjän ilmavoimat teki pommituksia. Sodassa kuoli paljon siviilejä: aikuisia, nuoria ja lapsia.

Sota on ajanut ihmisiä maanpakoon ja monet rakennukset ovat tuhoutuneet. Vuonna 2011 kaupungissa oli 3,1 miljoonaa asukasta. Tämänhetkinen Aleppon asukasmäärä on 1,7 miljoonaa.

Syyskuussa 2016 aleppolainen Bilal Alsayed, 23, saapui poikansa Mohammad Nourin, 3, kanssa Hyvinkäälle. Hän kertoo traagisesta sodan tapahtumasta.

– Suvullamme oli Aleppossa yhteinen kerrostalo. Siihen osui joulukuussa 2015 pommi, jossa vaimoni kuoli. Minä en ollut kotona, ja poikamme oli toisessa talossa mummon luona. Samassa iskussa kuoli myös yksi viidestä siskostani ja kaksi viidestä veljestäni.

–  Eräs sisko asuu edelleen Aleppossa, ja myös hänen miehensä kuoli sodassa.

Bilal teki hyvin pienestä lähtien töitä parturiliikkeessä, ja hänestä tuli parturi. Koulua hän ei käynyt.

Bilalin äiti Fatme asuu tällä hetkellä lähellä Aleppoa, Albabin kaupungissa.

Isä Abdullah, joka oli huonekalupuuseppä, kuoli sydänkohtaukseen vuonna 2005.

– Minä menin naimisiin 17-vuotiaana vuonna 2012. Siihen aikaan Aleppossa ei vielä sodittu. Kun taloomme osui, elämä muuttui.

– Helmikuussa 2016 matkustin poikani kanssa lähellä Pohjois-Syyrian rajaa sijaitsevaan Turkin Gaziantepen kaupunkiin. Matka jatkui Turkista pienellä veneellä Kreikan puolelle. Ateenan pakolaiskeskuksesta pääsimme Suomeen.

Yksinhuoltajaisän elämää helpottaa se, että hänen vanhempi siskonsa oli muuttanut kuukautta aikaisemmin Hyvinkäälle. Siskon perheessä on viisi lasta.

Bilal Alsayed on opiskellut suomenkieltä viime vuoden syyskuusta lähtien. Hän suunnittelee opiskelevansa myöhemmin insinööriksi.

Poika Mohammad on päivällä Paavolan päiväkodissa ja ymmärtää jo suomea, vaikka kotona hän puhuu isänsä kanssa arabiaa.

– Aleppossa en ehtinyt harrastaa mitään, koska olin lähes aina työssä. Mutta samalla, kun leikkasin miesten hiuksia, lauloin. Pidän laulamisesta.

Bilalin silmiin nousee kyyneliä, kun hän hyräilee kehtolaulua, jota hän laulaa iltaisin pojalleen:

– Jalla tnam, jalla tnam, lad bahlak ter al hamam…” (Nukkumaan, nukkumaan, saat palkinnoksi kaksi kyyhkyä…).

– Haluan kiittää Hyvinkään kaupunkia ja hyvinkääläisiä siitä, että olen päässyt uudestaan elämän alkuun. Hyvinkäällä on hyvä asua, ja täällä ei ole rasismia, Bilal Alsayed sanoo lopuksi.

Aleppon sota

Aleppo (arab. Halab) oli ennen vuosina 2012–2016 käytyä sotaa Syyrian suurin kaupunki. Asukasluku on romahtanut sodasta johtuen 3,1 miljoonasta (2011) 1,7 miljoonaan (2018).

Aleppon vanhakaupunki lisättiin vuonna 1986 Unescon maailmanperintöluetteloon. Sen katettu basaari oli ennen sotaa yksi Lähi-idän tunnetuimmista kauppakeskuksista.

Kapinalliset hyökkäsivät Aleppoon kesällä 2012, mutta Syyrian armeija pysäytti etenemisen. Taistelut ja Syyrian armeijan ilmapommitukset raunioittivat kaupunkia pahoin.

Isis-jihadistijärjestö eteni vuoteen 2014 mennessä Aleppon itäpuolelle. Samana vuonna kapinallisarmeija FSA hylkäsi itä-Aleppon, ja alue jäi jihadisti-islamistien käsiin.

Vuonna 2016 hallituksen armeija saartoi islamistikapinalliset, aloitti hyökkäyksen ja pommitukset. Venäjän ilmavoimat pommitti vuoden lopulla kapinallisaluetta osuen usein siviilikohteisiin, esimerkiksi sairaaloihin. Joulukuun 15. päivänä hallitus oli voittanut taistelun ja kapinallisia evakuoitiin kaupungista. Armeija ilmoitti 22.12.2016 saaneensa kaupungin kokonaan haltuunsa.

YK:n ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan suurin osa Aleppon siviiliuhreista oli hallituksen ja sen liittolaisten aiheuttamia. Kapinallisetkin käyttivät raskaita aseita ja osuivat siviilikohteisiin.

Lähde: Wikipedia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Muualta: Eteläkorealainen Joon soo Lee tietää mitä ”sisu” tarkoittaa21.11.2018 14.31
Muualta: Syyrian pommituksia Hyvinkäälle paennut Basel – Toimari on kuin toinen perhe7.11.2018 16.00
Muualta tulleet tutuiksi: Metallityö on palestiinalaisella Shawkat Alsaltilla veressä: "En pidä siitä, että en saa tehdä työtä"31.10.2018 04.30
Muualta tulleet tutuiksi: Sveitsiläissyntyinen Philippe Gueissaz on taitava kuvaaja ja puunveistäjä17.10.2018 03.30
Muualta tulleet tutuksi -sarjassa: thaimaalainen Suvimol rakastui riihimäkeläiseen mieheen ja muutti Suomeen, nyt haaveena on oma ravintola9.10.2018 16.36
Muualta: David Ovsepyan opiskelee Raamattua ja soittaa kitaraa Ryttylässä19.9.2018 10.31
Muualta: Intialainen Mukesh Gupta sai koneistajan töitä Riihimäeltä12.9.2018 04.15
Muualta: Ayub Sori ei ole käynyt kotimaassaan yli 30 vuoteen8.8.2018 04.50
Muualta: Virolainen Kristiina Kütt viihtyy lääkärinä Riihimäellä ja muualla Suomessa – kehuu kollegat ja asiakkaat27.6.2018 07.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat