Viikko

Viikon ruoka: Lauantaimakkarasämpylöitä ja oopperaleipiä

Kaarlonkadun huoltamo-kahviossa luotetaan perinteisiin.

Kaarlonkadun huoltamo-kahviossa luotetaan perinteisiin ja vanhan ajan palveluun niin autojen kuin niiden kuskienkin huollon suhteen. – Pienet huoltamot ovat katoavaa kansanperinnettä. Ne ovat kuitenkin ehdottomasti vaalimisen arvoisia, kolmisen kuukautta paikan yrittäjänä toiminut Arto Jauhiainen kertoo.

Mia Lagström

Kaarlonkadun huoltamo-kahviossa Riihimäellä on aamuisin ruuhkaa. Vakioasiakkaat täyttävät paikan lähes ääriään myöten. Paikalla käy myös satunnaisia vierailijoita, jotka tulevat nauttimaan hetkeksi tunnelmasta, palasta katoavaa kansanperinnettä.

– Vastaavia pieniä huoltamo-kahvioita ei monia enää ole. Asiakas voi nauttia virvokkeita samalla kun pyyhkimen sulat tai ajovalojen polttimet vaihdetaan odotellessa. Teemme täällä Jarin kanssa myös kaikki mahdolliset huollot. Täältä löytyy myös autopesu, yrittäjä Arto Jauhiainen kertoo.

Huoltamon kahviossa isossa roolissa on tietenkin perinteinen suodatinkahvi.

– Tulisi varmasti aikamoinen äläkkä, jos kahvimerkkiä lähtisi kaikkien näiden vuosien jälkeen muuttamaan.

Paikan päällä ei hifistellä artesaanisämpylöillä ja kolmioleivillä, vaan antimet ovat sitä, mitä kunnon huoltamo-kahviossa kuuluukin: täytettyjä sämpylöitä, lämpimiä leipiä, lihapiirakoita, munkkia, pullaa. Suosituin kahvion sämpylöistä on äijäsämpyläksikin nimetty sämpylä, jonka välissä on kaksi tuhtia siivua lauantaimakkaraa.

– Sitä menee aamuisin paljon. Paljon ostetaan myös muna-, kinkku- ja juustosämpylöitä. Sämpylät tulevat tänne aamuisin leipomolta ja ne täytetään täällä itse, Jauhiainen kertoo.

Vanhan maailman kaikuja on myös paikan lämpimissä leivissä. Katkarapu- ja kanaleipien rinnalla myynnissä on nimittäin oopperaleipiä, joista en ole kuullut sitten 70-luvun.

– Oopperaleipään tulee jauhelihapihvi, sisältä löysäksi jätetty kananmuna sekä sipulia, kahviossa jo parinkymmenen vuoden ajan töissä ollut Tuula valaisee.

Lämmin leipä tarjoillaan pöytään ja likaiset astiat haetaan pois. Kaarlonkadun huoltamo-kahvioon astuminen on kuin matka lapsuuteen. Huoltamon tuoksu ja tunnelma vievät lähes kadonneeseen huoltoasemakulttuuriin. Kolmisen kuukautta paikan yrittäjänä toiminut Jauhiainen kertoo haluavansa säilyttää paikan tunnelmaltaan mahdollisimman ennallaan.

– Kunnostus- ja huoltotöitä toki tehdään. Paikka tuo mieleen lapsuuden, jolloin matkustimme vanhempieni kanssa kesäisin asuntovaunulla. Huoltoasema-kahviot tulivat silloin varsin tutuiksi.

Tuttu on myös 70-luvun alkupuolella perustettu Kaarlonkadun huoltamo.

– Mopoilin pikkupoikana tässä lähiseudulla. Ei olisi silloin osannut kuvitella, että olisin tässä joskus yrittäjänä, Jauhiainen kertoo.

Retroruokaa

Lämpimät voileivät ovat kunnon retroruokaa 1970- ja 1980-luvuilta. Lämpimät leivät olivat aikoinaan hitti illanistujaisissa, mutta yhtälailla ne maistuvat lounaana tai välipalana.

Lämpimissä leivissä voi käyttää aineksina, mitä ikinä jääkapista löytyykin. Lämpimiin leipiin voi hyödyntää myös jo hieman kuivuneet leivän jämät.

Lämpimistä leivistä perinteisin lienee oopperaleipä, jonka kerrotaan saaneen alkunsa tukholmalaisesta Oopperakällaren-ravintolasta. Leipä tunnetaan myös pariisilaisleipänä.

Oopperaleivän perusainekset ovat vaalea sekaleipä, jauhelihapihvi sekä paistettu kananmuna, joka jätetään sisältä löysäksi.

Lähde: http://ruoka.ts.fi/tilli-pulla/oopperaleipa-on-klassikko/ 11.11.2018

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat