Puheenaihe

USA:n välivaaleissa erikoinen tilanne – Asiantuntija: "Täpärä vaalitulos on Trumpille ongelma"

Yhdysvaltain välivaalit ovat saattaneet presidentti Donald Trumpin ongelmalliseen tilanteeseen. Liian niukka vaalivoitto ei anna Trumpille vapaita käsiä lähivuosina sisä- tai ulkopolitiikassa. – 

Gage Skidmore / Wikipedia

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola katsoo, että Yhdysvaltain välivaalien täpärä tulos republikaanien ja demokraattien välillä on omiaan sitomaan presidentti Donald Trumpin käsiä seuraavien vuosien aikana.

Keskiviikkona iltapäivällä Suomen aikaa demokraatit olivat saamassa 220 paikkaa edustajainhuoneeseen ja republikaanit vain 194. Laskenta on yhä kesken. Senaatti taas on menossa niukasti republikaaneille luvuin 51–45. Senaatin enemmistöön vaaditaan juuri tuo 51 paikkaa.

– Kyllä tämä vaalitulos sitoo Trumpin käsiä sisäpoliittisesti, mutta myös USA:n suhteessa esimerkiksi Kiinaan ja Venäjään. Jos Trump haluaisi nyt ryhtyä purkamaan Venäjälle asetettuja pakotteita, se ei onnistuisi, Aaltola pohtii.

Vaalituloksesta huolimatta Trumpilla on edelleen laajat valtapoliittiset oikeudet tavata esimerkiksi muita valtionpäämiehiä. Sen sijaan kansainvälisiä sopimuksia hän ei Aaltolan mukaan voi tehdä vapaasti.

– Siihen republikaaneilla olisi oltava senaatissa huomattavasti suurempi enemmistö kuin nämä vaalit tuottavat, Aaltoila kertoo.

Trumpin mahdolliseen toiseen kauteen ei näissä välivaaleissa ole välitöntä vaikutusta. 

– Toki on selvää, että mitä enemmän republikaaneilla on valtaa, sitä enemmän Trumpilla on myös lonkeroita muun muassa valtionhallinnossa, Aaltola mainitsee.

Välivaaleissa naiset saivat ennätyksellisen määrän paikkoja niin senaattiin kuin edustajainhuoneeseen. 

– Nyt nousivat erityisesti esikaupunkien valkoiset naiset, mutta toisaalta myös hispaanit. Esimerkiksi Texasissa tulos oli yllätyksellisen täpärä, vaikka osavaltio on yleensä ollut tiukasti republikaanien käsissä.

Naisten äänten menettäminen on Trumpille ongelma kahden vuoden päästä koittavissa vaaleissa. Todennäköisesti Trump yrittää korjata tilannetta ja uudistaa hallintoaan.

Aaltolan mukaan vähemmistöjen ratkaiseva asema korostuu Yhdysvaltain vaaleissa yhä enemmän tulevaisuudessa. Pian koittaa aika, jolloin alle puolet väestöstä on valkoisia. Jatkossa hispaanit ja myös mustat ottavat nykyistä enemmän valtaa poliittisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat