Viikko

Muualta tulleet tutuiksi: Metallityö on palestiinalaisella Shawkat Alsaltilla veressä: "En pidä siitä, että en saa tehdä työtä"

Shawkat Alsalti luottaa ammattitaitoonsa, mutta Suomessa töiden saaminen on vaikeaa.

Shawkat Alsalti ja Samira Shihadi kaipaavat Syyrian Damaskoksen seudulla asuvia tyttäriään ja heidän perheitään. Vuoden 2013 jälkeen ainoa kontakti näihin on ollut videopuheluiden kautta.

Seppo Ylönen

Syyrian palestiinalainen Shawkat Alsalti on asunut vaimonsa Samira Shihadin kanssa Hyvinkäällä kesästä 2016 lähtien. Vaimo tarjoaa keittiössä aterian, jossa on malvaa, kanaa ja riisiä.

– Vaimoni on ammattitaitoinen kokki. Malva on Lähi-idän suosittu lehtikasvi, jota sanotaan Syyriassa ”kuningasten ruuaksi”, Shawkat Alsalti sanoo.

Hänen sukunsa on kotoisin Ylä-Galilean Safedista, josta arabit ja juutalaiset taistelivat vuonna 1948. Shawkat haluaa kutsua kyseistä aluetta Palestiinaksi.

– Vanhempani pakenivat silloin Syyrian Damaskokseen, koska menettivät talonsa juutalaisille. Sukulaisia pakeni myös Jordaniaan ja Libanoniin. Isäni kuoli vuonna 1985 ja äitini vuonna 1993.

Shawkat Alsalti kävi koulua yhdeksän vuotta. Hän on ammatiltaan metalliseppä ja hitsaaja. Kaksitoista vuotta mies teki töitä Arabiemiraateissa ja kolme vuotta Syyrian armeijan autovarikolla.

– Minulla oli oma yritys. Olen metallialan ammattilainen, mutta en ole saanut vielä töitä Suomesta. Täällä kysytään aina suomalaisia koulupapereita. Metallityö on minun veressäni. Puhun metallin kanssa. Luotan itseeni ja ammattitaitooni.

– En pidä siitä, että en saa tehdä työtä, Shawkat sanoo ja näyttää puhelimestaan tekemiensä koristeellisten metallikaiteiden kuvia.

Vuonna 2011 alkoi Syyriassa pahat ajat, kun hallituksen vastainen oppositio ryhtyi käyttämään aseita. Shawkat ja Samira matkustivat 2013 kahden poikansa kanssa hyvin pitkän matkan Libanonin ja Irakin kautta Turkkiin.

Tämän rajan ylitettyään Turkin armeijan sotilaat pidättivät heidät. 2 500 pidätetyn joukossa oli kaikenikäisiä ihmisiä.

Viidentoista vuorokauden vangitsemisen jälkeen pariskunta päätyi Izmiristä kumiveneellä Lesboksen saarelle. Ateenassa he asuivat yli viisi kuukautta ja pääsivät Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) avustuksella Suomeen heinäkuussa 2016.

Asuttuaan ensin Lappeenrannan ja Röykän vastaanottokeskuksissa he muuttivat Hyvinkäälle.

– Pojistamme toinen asuu Saksassa ja toinen Norjassa. Kaksi tytärtämme asuu edelleen Damaskoksen seudulla. Heillä on perheissään lapsia. Ikävöimme tyttäriämme. Olemme nähneet heitä viimeksi Damaskoksessa vuonna 2013. Olen puhunut heidän kanssaan puhelimessa.

– Heidän miehillään on silloin tällöin töitä. Pohjois-Syyriassa soditaan edelleen. Se aiheuttaa ihmisille stressiä. Lähdettyäni Damaskoksesta menetin oman yritykseni, taloni ja sukulaiseni, Shawkat sanoo.

Pakolaisina Suomeen tullut pariskunta opiskelee suomea, joka on heille hyvin haasteellinen kieli.

– Hyvinkää on kaunis ja hyvä kaupunki. Suomalaiset ovat hienoja ihmisiä. He auttavat meitä hyvin paljon. Minulla on täällä suomalaisia, syyrialaisia, irakilaisia ja afganistanilaisia ystäviä, sanoo Samira Shihadi, joka pitää mielellään vieraita kodissaan.

Palestiina ja palestiinalaiset

Palestiinan valtio sijaitsee Jordanjoen Länsirannalla ja Välimereen rajoittuvalla Gazan kaistalla. Pinta-ala on 6000 neliökilometriä ja väkiluku 4,7 miljoonaa. Pääkaupunki on Ramallah.

Väestö puhuu etupäässä arabiaa. Valtaosa on sunnimuslimeja, kristittyjä on 3–6 prosenttia ja pieni vähemmistö druuseja.

Moniin arabiheimoryhmiin kuuluvia palestiinalaisia on yhteensä noin 12,3 miljoonaa. Osa heistä elää maanpaossa.

Vuonna 1947 YK päätti äänin 33–13 jakaa Ison-Britannian mandaattialueen juutalaisten ja arabien kesken. Arabivaltiot eivät hyväksyneet tulosta. Palestiinan arabien ja juutalaisten välille syttyi sisällissota vuoden 1947 lopulla.

Kun Israel julistautui itsenäiseksi 1948, Transjordania, Egypti, Syyria, Libanon ja Irak ryhtyivät sotaan sitä vastaan. Israel voitti, mistä seurasi, että noin 700 000 Palestiinan arabia pakeni tai karkotettiin nykyisen Israelin alueelta.

Palestiinan alueen poliittinen tilanne on epävakaa. Kansainvälinen yhteisö arvostelee Israelia Länsirannan asuttamisesta ja turvamuurien rakentamisesta. Palestiinan hallintoa syytetään demokratian puutteesta ja korruptiosta.

Lähde: Wikipedia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Muualta tulleet tutuiksi: Sveitsiläissyntyinen Philippe Gueissaz on taitava kuvaaja ja puunveistäjä17.10.2018 03.30
Muualta tulleet tutuksi -sarjassa: thaimaalainen Suvimol rakastui riihimäkeläiseen mieheen ja muutti Suomeen, nyt haaveena on oma ravintola9.10.2018 16.36
Muualta: David Ovsepyan opiskelee Raamattua ja soittaa kitaraa Ryttylässä19.9.2018 10.31
Muualta: Intialainen Mukesh Gupta sai koneistajan töitä Riihimäeltä12.9.2018 04.15
Muualta: Ayub Sori ei ole käynyt kotimaassaan yli 30 vuoteen8.8.2018 04.50
Muualta: Suomalainen nainen puhuu suoraan, mitä ihmetellään ruotsalaisilla työpaikoilla25.7.2018 03.50
Muualta tulleet tutuiksi: Hasip Cicek tapasi Alanyassa Oonan ja muutti Suomeen30.5.2018 13.35
Muualta tulleet tutuiksi: Awet pitää pääsiäispaastoa14.3.2018 03.10
Muualta tulleet tutuiksi: Touhutiistai vetää Jwania ja tyttöjä24.1.2018 03.25
Muualta tulleet tutuiksi: Qiankun Niu oli vaihdossa Riihimäellä10.1.2018 03.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat