Viikko

Mommilassa asunut Alfred Kordelin oli aikansa rikkain mies – hengen vei katkeran sepän kantelu

Kordelinin varoilla tuetaan tieteitä, taiteita ja kansanvalistusta vielä tänäkin päivänä.

Kotipirtissä on nähtävillä myös näyttely Saidanlahden Sahan historiasta.

Mia Lagström

Kun Haminankylän Nuorisoseuran puheenjohtaja Markku Juhola oli pikkupoika, pysähtyi hän koulumatkallaan monesti Lammintien varrella sijaitsevalle Alfred Kordelinin muistomerkille.

– Tarinat Mommilan kahakasta tuntuivat pikkupojasta kiehtovilta. Se oli jo paikkana jännittävä, keskellä metsää.

Tarina Alfred Kordelinista on kiehtova: rääsyistä rikkauksiin – ja sitten traaginen kuolema. Kordelin eli aikanaan (1868–1917) toisenlaisen elämän kuin moni muu. Hän ei koskaan avioitunut, eikä perustanut perhettä. Sen sijaan hän loi omaisuuden, josta on jäljellä edelleen suuria summia.

Kordelin oli lähtöisin köyhistä oloista, eikä hän käynyt kouluja. Kaksikymmentävuotiaana hän perusti kaupan yhdessä veljensä kanssa. Huolettoman lainanannon ja hataran kirjanpidon vuoksi se meni kuitenkin konkurssiin.

Kordelin ei antanut periksi, vaan jatkoi yritteliäisyyttään. Hän osti konkurssin partaalla olevia tehtaita ja maatiloja ja myi ne eteenpäin. Saadun omaisuuden hän sijoitti maahan ja teollisuuteen. Pikkuhiljaa Kordelinin omaisuus kasvoi mittavaksi. Voi sanoa, että hän oli aikansa rikkain mies.

– Kymmenessä vuodessa Kordelin oli Suomen suurin yksityinen maanomistaja. Hän omisti muun muassa Jokioisten ja Mommilan kartanot. Asuinpaikakseen hän valitsi Mommilan, Juhola kertoo.

– Kylän kannalta hän oli merkittävä mies. Hänellä oli alueella terva- ja tärpättitehdas, höyläämö, pärehöylä ja mylly. Sahan yhteyteen hän rakennutti sähkölaitoksen. Kordelin ilmoitti ottavansa rajattoman määrän työmiehiä Mommilaan. Parhaimmillaan heitä oli yli 200.

Ihmisenä Kordelin oli pidetty. Hän eli suhteellisen vaatimattomasti, joskin rakasti hyvää ruokaa ja juhlia. Kaikki eivät silti olleet häneen tyytyväisiä. Huonojen elämäntapojen takia erotettu seppä Scott ilmiantoi Kordelinin venäläisille matruuseille väittäen, että Kordelinin tilalla oli suojeluskuntalaisten asekätkö. Matruusijoukko saapui Mommilan kartanoon 7.11.1917.

– Edellisenä päivänä Kordelin oli viettänyt syntymäpäiviään ja talossa oli parikymmentä henkinen vierasjoukko.

Aikansa paikkoja tutkittuaan matruusit vangitsivat Kordelinin ja osan vieraista ja lähtivät viemään heitä kohti Oitin asemaa. Joukossa oli myös tuleva presidentti Risto Ryti, joka oli Kordelinin lakimies.

Matkalla he törmäsivät suojeluskuntalaisiin, jotka oli hälytetty kartanoon avuksi. Syntyi tulitaistelu, jonka tuoksinoissa matruusi löi pyssynperällä Kordelinin kuoliaaksi.

Kordelin oli esittänyt toiveen, että hänen omaisuutensa menisi tieteen, taiteen ja kansanvalistuksen tukemiseen. Kordelinin Säätiö jakaa yhä vuosittain merkittäviä summia stipendeinä ja avustuksina.

– Kordelin oli merkittävä henkilö, ei vain Mommilan, vaan koko Suomen kannalta, siksi häntä on tärkeä muistaa.

Kordelinin juhlapäivää on vietetty Haminankylän Kotipirtillä jo useita vuosia. Haminankylän Nuorisoseura on ylläpitänyt vuosikymmeniä yhdessä Kordelin Säätiön kanssa myös Lammintien varrella olevaa Kordelinin muistomerkkiä.

Mommilassa muistetaan Kordelinia

Kordelinin päivän tilaisuus Hausjärven Haminankylän Kotipirtissä (Pollinmaantie 13, Mommila) su 11.11.

Päivä alkaa klo 10 messulla Mommilan kyläkirkossa, klo 11.30 kunniakäynti Kordelinin muistomerkillä ja klo 12 juhlalounas ja esitelmä Kotipirtissä. Esitelmän ”Sisällissodan tragediasta talvisodan ihmeeseen” pitää eversti Seppo Uro.

Liput 30 e/aikuiset ja 10 e/7–12-vuotiaat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kotiseutuliitto palkitsee Kotipirtin kunnostajat – Mommilassa muistetaan suurlahjoittaja Alfred Kordelinia23.8.2018 09.22
Kordelinin säätiön Hyvinkään rahaston jakopotti kasvaa vuosittain12.4.2017 17.17
Kordelinin maisemat tutuiksi kyläkierroksella lauantaina24.8.2016 20.00
Kordelinin Hyvinkään rahasto avusti kuutta4.4.2016 17.27
Nyt tutustumaan Mommilaan – käy kyläkauppamuseossa tai juhli venetsialaisia22.8.2018 10.36

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat