Viikko

Viikon ruoka: Villisian niska on slowfood, joka sopii syksyn viileneviin iltoihin

Villisian niskaa kannattaa hauduttaa pitkään ja hartaasti.

Ravintola Obelixissa villisikaa saa portteri-oluessa haudutettuna. Annokseen kuuluu myös villisikamakkaraa sekä lisukkeena muhennettua pekonia ja perunaa, keittiöpäällikkö Jussi Törmä ja ravintolapäällikkö Sanni Laitila kertovat.

Mia Lagström

Ravintola Obelixista tulee monella mieleen ensimmäisenä villisika. Ravintolapäällikkö Sanni Laitilan ja keittiöpäällikkö Jussi Törmän mukaan villisikaa on ollut ravintolan listoilla eri muodoissa niin kauan, kun ravintola on ollut olemassa.

Tällä hetkellä tarjolla on villisian niskaa sekä villisikamakkaraa. Valinnoilla haluttiin vaihtelua perinteiseen villisian fileeseen. Laitilan mukaan haudutettu villisian niska sopii hyvin talvikauteen, sillä siinä on syksyinen sävy.

– Villisian niskassa on myös ajan mukaista slowfoodin henkeä, sillä sitä kannattaa hauduttaa pitkään ja hartaasti.

Obelixissa villisian niskaa haudutetaan portteri-oluessa, mikä tuo lihaan maltaisen maun. Muutoin Törmä olisi villisian maustamisessa varovainen.

– Suolaa ja pippuria, ei muuta. Jos haluaa käyttää yrttejä, niin timjamia tai rosmariinia. Villisian, kuten muidenkin erikoislihojen kohdalla, kannattaa suosia puhdasta ja pelkistettyä lihan makua.

Villisika ei ole maultaan yhtä voimakkaan riistainen kuin hirvi tai poro, vaan pehmeä. Tavallisesta porsaanlihasta se erottuu kuitenkin selvästi niin maultaan kuin ulkonäöltään. Väritykseltään villisika muistuttaa lammasta tai karitsaa.

Seuraksi villisialle sopii muiden liharuokien tavoin makeahkot kumppanit, kuten bataatti tai peruna.

– Voi tehdä vaikka pyreen. Makua saa myös kastikkeilla, mutta niidenkään kanssa en lähtisi kikkailemaan. Jos haluaa, voi kokeilla katajanmarjaa tuomaan metsäistä makua, Törmä sanoo.

Vaikka villisialla on oma vakiintunut kuluttajakuntansa, ei se vielä pärjää kysynnässä porsaalle tai naudalle, jotka maistuvat niin hyvinkääläisille kuin riihimäkeläisille melko tasaisesti. Törmälle mieluisampi raaka-aine on possu, sillä se on monimuotoisempaa.

– Vaikka naudastakin on tarjolla eri ruhon osia, taipuu possu paremmin moneen. Sitä voi paistaa pannulla, hauduttaa, ylikypsentää.

Possu on pehmeämmän makuinen ja sitä voi muokata eri marinadeissa ja kastikkeissa. Possu on myös kokkaajalle kiitollisempi, sillä se kypsyy nopeammin kuin nauta. Kotikokeille tiedoksi, että nautaa kannattaa aina hauduttaa. Naudan suikalepaistin kanssa ei riitä pannulla pyöräyttäminen, sitä on hauduteltava vähintään 2–3 tuntia. Silloin se on mureaa ja hyvää.

Porsaasta on moneksi

Porsaanliha on vähärasvaisempaa kuin naudanliha.

Porsaan sisä- ja ulkofileen voi leikata pihveiksi tai kypsentää kokonaisena uunissa. Kypsentämisessä kannattaa olla varovainen, ettei liha kuivu. Kokonaisena paistetun fileen suositeltu sisälämpötila on 68 astetta.

Suosittu nyhtöpossu valmistetaan porsaan niskasta eli kasslerista. Niskan voi kypsentää uunissa matalassa lämpötilassa tai hauduttaa lihaliemessä.

Porsaan etuselkä ja lapa sopivat kuutioina tai suikaleina patoihin, kastikkeisiin ja muhennoksiin sekä kokonaisena uunipaistiksi.

Porsaan potka on paras valinta hernekeiton lihaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Viikon ruoka: Kinkku- ja lohikakut maistuvat – "mieluummin liian kosteaa kuin liian kuivaa"24.10.2018 15.31
Viikon ruoka – Kun artisokka Riihimäkeen tuli10.10.2018 21.20
Viikonlopun villisikajahti käy afrikkalaisen sikaruton kimppuun24.2.2018 05.35
Poliisi alkaa maksaa metsästäjille – "Loukkaantunut villisika vaarallisempi kuin karhu"13.2.2018 05.00
Autoilija löi jarrut pohjaan viime hetkellä: kokonainen lauma villisikoja ylitti tien säkkipimeässä – kuva3.11.2017 15.04
Lemmikkipossu Sohvi ammuttiin villisikana – Metsästäjäliiton pomo: "Erehdyksen mahdollisuus on suuri" 6.7.2017 11.51
Villisiasta metsästäjälle 90 euron korvaus – sika-ala pelkää ruttoa30.3.2017 13.26
Villisika levittäytyi Hausjärven naapuriin – Uhkana afrikkalainen sikarutto10.2.2017 19.11

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat