Puheenaihe

Nyt tarkkana tankatessa! Uudet polttoainemerkinnät tulevat pumpuille – tällaisia ne ovat

Trafi

Autoilijoiden on syytä olla erityisen tarkkana tankatessaan, kun uudet polttoainemerkinnät tulevat Suomeen.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kertoi perjantaina, että vanhojen tuttujen polttoainemerkintöjen rinnalle tulee uusia yleiseurooppalaisia merkintöjä. Niitä koskeva asetus astui voimaan tänään perjantaina.

Polttoainepistooleissa on jatkossakin tutut kansalliset merkinnät, mutta lisäksi mukana näkyvät uudet symbolit. 

Uusissa yleiseurooppalaisissa symboleissa bensan merkki on ympyrä, jonka sisällä kerrotaan polttoaineen suurin etanolipitoisuus. 

Dieselin merkki on neliö, jonka sisällä kerrotaan polttoaineen suurin biokomponenttien osuus. 

XTL-merkintä dieselissä kertoo sen olevan parafiinista, uuden sukupolven dieseliä. 

Kaasumaisten polttoaineiden merkkinä on vinoneliö, jonka sisällä kerrotaan kaasun tyyppi. Maa- ja biokaasun merkinnät ovat samanlaiset, sillä kaasut eivät käytännössä eroa koostumukseltaan toistaan. Maa- ja biokaasu voi olla paineistettua (CNG) tai nesteytettyä (LNG).

– On hyvä huomata, että uusissa merkinnöissä dieseliä kuvaavan neliön keskellä on B-kirjain, joka osoittaa biokomponenttien osuutta samalla tavoin kuin E-kirjain osoittaa bensan etanolipitoisuutta, kertoo Trafin painottaa erityisasiantuntija Keijo Kuikka.

– B-kirjaimen käyttö dieselin yhteydessä saattaa vaikuttaa suomalaisittain erikoiselta, mutta tämän ei kuitenkaan pitäisi aiheuttaa sekaannuksia Suomessa tankkaaville. Uusien symboleiden pitäisi tulla vain tuttujen kansallisten merkintöjen rinnalle. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana huoltoasemilla ja varmistaa, että tankkaa ajoneuvoon sopivaa polttoainetta, Kuikka sanoo.

Vastaavien merkkien on löydyttävä jatkossa myös uusista ajoneuvoista polttoaineen täyttöaukon luukusta sekä ajoneuvon käyttöohjekirjasta tai sähköisestä käsikirjasta.

Merkinnät auttavat vuokra-auton käyttäjiä

Uusien polttoainemerkintöjen tavoitteena on varmistaa, että kuluttaja osaisi kaikissa tilanteissa valita ajoneuvoonsa sopivan polttoaineen.

Niiden tarvetta perustellaan polttoainevalikoiman laajentumisella sekä erilaisten sekoituspolttoaineiden yleistymisellä. 

Ne helpottavat myös kahdella polttoaineella toimivien autojen polttoaineen valintaa. Käytännössä esimerkiksi kaikki Suomen markkinoilla olevat uudet kaasukäyttöiset henkilöautot ovat kaksikäyttöisiä.

Merkinnät ovat tarpeellisia myös ajettaessa vuokra- tai laina-autolla tai ulkomailla, joissa kansalliset merkinnät vaihtelevat.

Merkinnät otetaan käyttöön kaikissa EU-maissa sekä Norjassa, Sveitsissä, Islannissa, Liechtensteinissa, Makedoniassa, Serbiassa ja Turkissa.

Lähde: Autoalan tiedotuskeskus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat