Puheenaihe

Älä vaivu synkkyyteen ilmastonmuutoksen vuoksi – Asiantuntija vinkkaa: "Tee nämä 5 hyvää tekoa maapallolle"

Jos tieto ilmastonmuutoksen rajuudesta stressaa, kannattaa edetä pienin askelin. Ilmaston vuoksi voi jokainen toimia.

Anneli Tuominen-Halomo / arkisto

Tiedeyhteisö IPCC:n tänään julkaisema kohuttu ilmastonmuutosraportti on karua luettavaa kenelle tahansa. Raportin mukaan kaikkien on ryhdyttävä pikaisiin toimiin, jotta ilmaston rajua ja rujoa muutosta voitaisiin radikaalisti hidastaa.

Vaikka tieto on hätkähdyttävä, apatiaan vajoaminen ei ole sopiva tapa reagoida ilmaston muuttumiseen. Sitran johtava asiantuntija Anu Mänty on koonnut listan viidestä tärkeimmästä toimenpiteestä, jotka jokaisen suomalaisen on nyt syytä tehdä.

Esimerkiksi hiilijalanjäljen puolittaminen on välttämätöntä, jotta luonnonvarojen ylikuluttaminen voitaisiin välttää. Elämäntapamuutokset hyödyttävät yleensäkin sekä kukkaroa että terveyttä.

– Paras tapa hillitä ilmastonmuutosta on lisätä harkintaa ostoksilla, muistuttaa Anu Mänty.

– Osta vain sellaisia tuotteita joita voit kierrättää, huollattaa tai myydä edelleen eteenpäin sellaiselle, joka voi käyttää tavaraa uudelleen. Kodeissamme on kymmeniä tuhansia, jopa satoja tuhansia tavaroita. 

Mänty laskee, että suomalaiset käyttävät omistamistaan tavaroista korkeintaan viidesosaa. Kannattaa siis miettiä, voisiko tavaroita vuokrata tai lainata jostakin.

Mieti, voitko vuokrata tavaroita omistamisen sijaan."

Toinen hyvä keino tehdä ilmastoteko on muuttaa pienempään asuntoon tai asennuttaa kotiin maalämpöjärjestelmä, ilmalämpöpumppu tai aurinkopaneelit.

– Muista, että kesämökki talvehtii hienosti alhaisemmallakin sisälämpötilalla, Mänty vinkkaa.

Hänen mukaansa helpoin ja meille kaikille mahdollinen tapa vaikuttaa on vaihtaa sähkösopimukseen, joka nojaa uusiutuvaan energiaan. 

– Lisäksi kaikki toimeliaisuus sähkön ja lämpimän veden säästämisessä auttaa taltuttamaan energiahukkaa. Pikasuihku on ekoteko vailla vertaa.

Iso ilmastoteko on valita asuinpaikka, joka on mahdollisimman lähellä työpaikkaa, kouluja, päiväkoteja ja harrastuksia. Jos kaikki keskeinen arkitoiminta on 3–5 kilometrin säteellä kotoa, omaa autoa ei ehkä tarvita olenkaan. 

Autottomuus säästää ilmastoa ja rahaa."

– Autottomuus voi säästää paitsi ilmastoa myös rahaa. Jos rahaa ei kulu auton vakuutuksiin, huoltoon ja polttoaineisiin, voi säästää 3 000–4 000 euroa vuodessa, tai jopa enemmän, Mänty laskee.

– Jokainen kilometri, jonka liikkuu muuten kuin yksin autolla, on oikea askel eteenpäin. Polttoainevalinnoilla on myös iso merkitys.

Jos suomalainen vaihtaisi autoilun sähköpyöräilyyn sadan kilometrin verran joka viikko kahdeksan kuukauden ajan, jokainen meistä pienentäisi hiilijalanjälkeään kymmenen prosenttia vuodessa.

LUE MYÖS: Voiko Suomessa asuva köyhä pelastaa maapalloa kulutusvalinnoillaan?

Lentäminen on yksi suurimmista ilmaston kuormittajista. Jo yhden ulkomaille suuntautuvan lentomatkan korvaaminen lähilomalla leikkaa päästöjä enemmän kuin monet pienet teot yhteensä.  Männyn laskelmien mukaan päästöjen kompensaatiomaksu Kanarialle on noin 40 euroa.

Ruualla on miltei yhtä suuri ilmastovaikutus kuin asumisella ja liikkumisella. Kaikkein eniten ympäristöä kuormittaa naudanlihan tuotanto ja toiseksi eniten juuston valmistus. 

– Kotimainen riista, lähellä tuotettu liha ja kala ovat parempia vaihtoehtoja kuin kaukaa tuotu katkarapu tai brasilialainen liha. Jos puolitat lihan, etenkin naudanlihan, syönnin, hiilijalanjälkesi pienenee noin viisi prosenttia vuodessa, Mänty muistuttaa.

Oman hiilijalanjäljen voi mitata muutamassa minuutissa Sitran elämäntapatestillä https://elamantapatesti.sitra.fi/

Tee ainakin nämä ekoteot:

1. Osta vähemmän, kierrätä enemmän
2. Vaihda ekosähköön
3. Jos muutat, muuta lähemmäs
4. Vietä lähilomia
5. Lisää kasviksia lautaselle

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Voiko suomalainen köyhä pelastaa maapalloa valinnoillaan? – ”Ei pidä ajatella, että esimerkiksi USA:ssa tuhlataan enemmän"10.4.2018 13.12
Ministeriöt listaavat keinoja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, kriittinen raja luultua lähempänä – "Mikään teko ei ole liian pieni"8.10.2018 09.31
Kysely: Lähikaupan säilyminen huolettaa ihmisiä ilmastonmuutosta enemmän13.9.2018 13.59
Kansainvälinen tutkimus: pohjoisen suot auttavat taistelussa ilmastonmuutosta vastaan12.9.2018 06.30
Kuva: Viking Linen uusi laiva rakenteille – "Maailman ilmastoviisaimpiin kuuluva matkustajalaiva"3.9.2018 19.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat