Puheenaihe

Autoilijalle tulossa kovia uutisia 2019 – Yle: ”Bensaveroihin on tehtävä raju korotus”

Arkisto

Autoilijat voivat odottaa kuulevansa kovia uutisia verotuksen muutoksista ensi vuonna.

Näin käy, jos vuoden 2019 eduskuntavaalien voittajat ottavat vaarin Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran patistelusta korottaa roimasti polttoaineverotusta ilmastopäästöjen hillitsemiseksi.

Ylen Uutiset kertoo, että  seuraavan hallituksen pitää tehdä kovia veropäätöksiä, jos Suomi aikoo puolittaa liikenteen päästöt 2030 mennessä.

Sitralle tutkimusta tekevä kansantaloustieteen tohtori Saara Tamminen sanoo, että käytännössä se tarkoittaisi korotuksia bensiini- ja dieselveroihin. Toisaalta vähäpäästöisten autojen verotus putoaisi nollaan. Auton ostaminen siis halpenisi reilusti, mutta ajaminen kallistuisi.

Tamminen ei mainitse, kuinka paljon verotuksen pitäisi konkreettisesti kiristyä, mutta kyse on rajuista muutoksista.

– Meillä on suoraan sanottuna ilmastokriisi. Päästöt pitää saada vähenemään hyvin nopeasti. Erityisesti liikenteen osalta emme ole nähneet juuri lainkaan päästövähennyksiä, Tamminen kommentoi Ylelle.

Tammisen mukaan Suomen ongelma on, että polttoaineverojen kireästä verotuksesta huolimatta liikenteen päästöt ovat pysyneet ennallaan 30 vuotta. Myös autokanta on vanhaa ja isopäästöistä.

Tamminen myös kumoaa yleisen ajatuksen, että bensiini ja diesel olisivat Suomessa kalliita. Tosiasiassa niiden reaalihinta on pysynyt paikallaan, tai noussut maltillisesti, kun otetaan huomioon palkkojen nousu.

– Dieselin hinta on noussut vuosina 2005–2017 reaalisesti noin kymmenen prosenttia, kun suhteutetaan hinnan nousu palkkojen nousuun. Bensiinin kohdalla nousua ei ole lainkaan 12 vuoden aikana, Tamminen sanoo Ylen Uutisille.

Tammisen esittämät teesit kirpaisivat toteutuessaan etenkin pienituloisia. Hän ehdottaakin, että kaikkein pienituloisimmille maksettasiin könttäkorvauksia, jolla hyvitettäisiin polttoaineen kallistuminen.

Yrityksille kuljetusten kallistuminen voitaisiin kompensoida yhteisöveroalennuksilla, tutkija esittää.

Sitran ehdotukset on määrä julkistaa kokonaisuudessaan lähikuukausina.

Edit klo 12.43: Muokattu jutun toista ja neljättä kappaletta, lisätty tieto, että ehdotukset on määrä julkaista kokonaisuudessaan lähikuukausina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat