Paikalliset

Timo Heinonen ehdottaa nopeusrajoituksien nostamista moottoritiellä – "voisimme Etelä-Suomessa muuttaa myös talvinopeusrajoituksia"

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) ehdottaa nykyistä korkeampia nopeusrajoituksia ruuhkattomille moottoritieosuuksille Etelä-Suomessa.

Ari Peltonen

aamuposti  |  Loppilainen kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) on jättänyt hallitukselle esityksen nopeusrajoituksien muuttamisesta Helsinki–Tampere-moottoritiellä.

Lisäksi hän pyrkii keskustelemaan asiasta liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) kanssa vielä tällä viikolla eduskunnassa.

– Minusta tässä kannattaa edetä kokeilun kautta. Tanska nosti 2004 nopeusrajoituksia ruuhkattomilla moottoriteillä 130 kilometriin tunnissa ja näillä tieosuuksilla kaikkien yllätykseksi ylinopeudet vähenivät selvästi. Voisimme hyvin tehdä meille vielä tällä hallituskaudella aloitettavan kokeilun esimerkiksi Klaukkalasta Tampereelle. Saisimme tietoa miten tällä tieosuudella muutos vaikuttaisi.

Heinosen mukaan moottoriteillä tapahtuu vähiten kuolemaan johtaneita onnettomuuksia. Vuosina 2012–16 moottoriteillä tapahtuneiden liikennekuolemien määrät ovat vähentyneet yli 70 prosenttia.

– Itse olen jo aiemmin esittänyt, että voisimme Etelä-Suomessa muuttaa myös talvinopeusrajoituksia. Moottoritiellä ei ole tarvetta talvirajoituksiin nytkään ja myös kantatiet ja valtatiet voisi hyvin pitää yhdessä nopeusrajoituksessa.

– Yksi toimiva malli voisi olla niin sanottu kahden nopeusrajoituksen malli, missä alempi olisi voimassa tien ollessa talvella märkä, jäinen tai luminen. Samaan aikaan on syytä jatkaa digitaalisten liikennemerkkien asentamista niin, että nopeusrajoitukset muuttuvat paremmin kelin mukaan. Oikeantasoinen nopeusrajoitus oikeaan keliin lisää myös nopeusrajoituksien kunnioitusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tanska nosti moottoritien nopeusrajoitusta 130 km/h:iin – kokeilu sai heti kannatusta Suomessakin1.10.2018 09.50
Talvellakin 100 km/h – poliisiyhdistys haluaa nostaa nopeusrajoituksia näillä tieosuuksilla16.10.2017 10.28
Tuusulanväylän ajonopeudet alemmaksi – tällä alueella nopeusrajoitus laskee pysyvästi2.7.2018 20.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat