Paikalliset

Selvitys häirinnästä elokuva- ja teatterialoilla: Ilmiö on olemassa ja se on vakava

Selvityksen on tehnyt hyvinkääläinen OTT, työ- ja sosiaalioikeuden dosentti Jaana Paanetoja.

Selvityshenkilönä toiminut Jaana Paanetoja on hyvinkääläinen oikeustieteen tohtori, työ- ja sosiaalioikeuden dosentti sekä varatuomari. Arkistokuva.

Arkisto / Ari Peltonen

AAMUPOSTI | Selvitys häirinnästä ja muusta epäasiallisesta kohtelusta elokuva- ja teatterialoilla luovutettiin kulttuuriministeri Sampo Terholle tänään keskiviikkona 12. syyskuuta.

Selvityksen mukaan eri työlakien velvoitteiden tunnistamisessa on jonkin verran puutteita. Samoin on epäselvyyttä vastuu- ja valtasuhteista. Ennaltaehkäiseviin toimiin ei aina ole kiinnitetty riittävästi huomiota.

Selvityksen mukaan myös lainsäädännössä on jonkin verran tarkistamisen ja täsmentämisen varaa. Selvityksessä tuodaan lisäksi esiin alojen toimintakulttuuriin ja -rakenteeseen liittyviä epäkohtia.

– Selvityksestä käy selvästi ilmi, että ilmiö on olemassa ja se on vakava. Työlakien velvoitteiden tunnistamisessa, riskien ennaltaehkäisyssä sekä vastuu- ja valtasuhteissa on epäselvyyttä. Nykyisen toimintakulttuurin ja -rakenteen on muututtava. Elokuvan ja teatterin alalla työnantajina toimivien, ovat ne sitten esimerkiksi tuottajia tai teatteriryhmiä ja -taloja, on vielä nykyistä paremmin ymmärrettävä vastuunsa ja velvoitteensa, samoin kuin työtekijöiden on tärkeää tietää oikeutensa. Myös valtion on toiminnan rahoittajana kannettava oma vastuunsa, toteaa ministeri Sampo Terho.

Terhon mukaan askeleita oikeaan suuntaan on jo otettu, mutta nyt on syytä ryhtyä rakentamaan aktiivisesti ja systemaattisesti uusia käytäntöjä ja toimintamalleja kaikenlaisen häirinnän ja epäasiallisen käyttäytymisen ennaltaehkäisemiseksi, epäkohtien havaitsemiseksi, esilletuomiseksi ja selvittämiseksi luovilla aloilla.

Selvityksen tehnyt OTT, työ- ja sosiaalioikeuden dosentti Jaana Paanetoja esittää useita toimenpiteitä, jotka liittyvät muun muassa alojen sisäisen toiminnan kehittämiseen, vastuiden, velvoitteiden ja oikeuksien selkeyttämiseen sekä luottamuksellisen yhteistyön vahvistamiseen. Selvityksessä tehdään ehdotuksia lainsäädännön kehittämiseksi ja ehdotetaan uusia toimintamalleja ja käytäntöjä.

Toimenpide-ehdotuksia on kohdistettu muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriölle, työnantajana toimiville tuotantoyhtiöille ja teattereille, Suomen elokuvasäätiölle, oppilaitoksille ja työmarkkinaosapuolille.

Selvityksessä ehdotetaan muun ohessa työturvallisuuslain, tasa-arvolain, yhdenvertaisuuslain ja työterveyshuoltolain velvoitteiden tuntemuksen parantamista koulutuksen ja yhteisten toimintamallien keinoin.

– On selvää, ettei valtion rahoituksella voida tukea toimintaa, johon liittyy syrjintää, seksuaalista häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua. Pidän tärkeänä sitä, että valtion tuen saaja on hoitanut ja hoitaa työnantajavelvoitteensa asianmukaisesti. Tähän asiaan tullaan jatkossa kiinnittämään erityistä huomiota päätöksiä tehtäessä, ja sitä varten luodaan myös seurantamekanismi. Tähän työhön ryhdytään heti, Terho sanoo.

Ministeri Sampo Terho asetti huhtikuussa 2018 OTT, dosentti Jaana Paanetojan selvittämään häirintää sekä muuta epäasiallista kohtelua elokuva- ja teatterialoilla. Toimeksiannon taustana olivat muun muassa syksystä 2017 #metoo-kampanjan myötä elokuva- ja teatterialan tekijöiden – erityisesti naisnäyttelijöiden julkisuudessa esille tuomat häirinnän ja muut epäasiallisen kohtelun kokemukset sekä keskusteluun nousseet elokuvan ohjauksen työkäytännöt.

 

Lue myös: Jaana Paanetoja: "Hiljaisuuden kulttuuria on ylläpidetty pitkään"

 

Aiheesta keskusteltiin MTV:n Huomenta Suomi -lähetyksessä torstaina 13. syyskuuta:

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

#Metoo mursi hiljaisuuden, mutta entä sitten? Kaksi elokuvaohjaajaa kertoo Hyvinkäällä, miksi kävi niin kuin kävi7.5.2018 11.53
Kaari Utrio ennustaa HS:n haastattelussa #metoolle takaiskua: Naisia tullaan syyttämään valehtelusta8.4.2018 10.51
Naiset kertovat: Tällaista on seksuaalinen häirintä – joka viides on vähentänyt iltamenoja pelon vuoksi16.6.2018 10.00
Seksuaalista häirintää vähätellyt rehtori hyllytettiin – Kunnanjohtaja: ”Rehtori saamassa todennäköisesti potkut”12.9.2018 08.31

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat