Paikalliset

Hyvinkää maksanut työntekijöille liian pientä palkkaa ehkä vuosien ajan – kaupunki ei tiedä, paljonko tapauksia on vielä selvittämättä

Kuvituskuva.

Johanna Halava / arkisto

HYVINKÄÄ | Osa kaupungin työntekijöistä on saattanut saada liian vähän palkkaa jo vuosien ajan.

Kaupungillakaan ei ole vielä täysin selvillä, kuinka isosta työntekijäjoukosta on kyse ja kuinka monella tilanne on jatkunut pidempään.

Asia liittyy kuusi vuotta sitten voimaan tulleeseen kunta-alan yleiseen virka- ja työehtosopimukseen, joka kielsi palkanalennuksen pelkän epäpätevyyden perusteella.

Muutos vanhaan käytäntöön on jäänyt monelta kunnalta huomaamatta.

Paikalliseksi puheenaiheeksi asia nousi maanantaina valtuuston kokouksessa, kun Hyvinkään palvelussuhdepäällikkö Riitta Granlund oli vastaamassa Johanna Jokisen (vas.) kysymyksiin valtuuston kyselytunnilla.

Jokinen pyysi vastausta muun muassa siihen, miksi Hyvinkäällä käytetään edelleen epäpätevyysvähennystä myös tapauksissa, joissa siihen ei työehtosopimuksen mukaan ole perustetta.

Hän kertoo saaneensa yhteydenottoja määräaikaisilta sote-alan työntekijöiltä, joilta on vielä tänä kesänä vähennetty kolme prosenttia palkasta, vaikka heidän työtehtävänsä eivät ole eronneet vakituisten töistä.

Granlund ei valtuustossa kertonut, miksi palkkoja on vielä kesälläkin maksettu väärin.

Hänen mukaansa väärin maksettuja palkkoja käytiin läpi toimialoittain kolme vuotta sitten. Tuolloin asiasta myös tiedotettiin ja järjestettiin koulutustilaisuus.

Viime keväänä asia pulpahti uudelleen esiin, kun Kuntatyönantajat muistutti kuntia siitä, että automaattinen tehtäväkohtaisen palkan alentamismenettely on lopetettava ja väärin maksetut palkat korjattava.

Hyvinkäällä asiaa käsitteli kesäkuussa henkilöstöjaosto. Syksyllä tiedotettiin esimiehiä, ja koko henkilöstölle asiasta kerrottiin intranetissä.

Pääperiaate on, että samasta tehtävästä maksetaan sama palkka, ja virheellisesti tehdyt palkanalennukset korjataan takautuvasti.

Granlund ei vielä valtuustossa osannut sanoa, kuinka suurista summista on kaikkiaan kyse.

– Kaikki mitkä tulevat ilmi, tarkistetaan, ja virheelliset laitetaan maksuun.

Työntekijän vastuulle jää oikaisuvaatimuksen toimittaminen kaupungin kirjaamoon. Viranhaltijoilla aikaa sen tekemiseen on kolme vuotta, työsuhteisilla viisi.

Työsuhteen päätyttyä kanne on Granlundin mukaan nostettava kahdessa vuodessa työsuhteen päättymisestä.

Valtuustossa kaupungin toiminta ja tiedottaminen herättivät epäilyjä.

– Tiedote Ossissa ei tavoita työnsä päättäneitä, eivätkä keikkalaiset aina ehdi sitä lukea. Määräaikaiset taas eivät välttämättä uskalla lähteä asiaa penäämään, etteivät saa hankalan mainetta, Jokinen kommentoi.

Kuntatyönantajien ohjeena on, että asia hoidettaisiin luottamusmiesten välityksellä. Granlundin mukaan Hyvinkäällä asiassa on oikaistu, eli aloite on työntekijän itse tehtävä.

Asia poiki valtuustoaloitteen – "On työnantajan vastuulla noudattaa työehtosopimusta"

Johanna Jokinen (vas.) teki epäpätevyysvähennysten selvittämisestä myös valtuustoaloitteen. Hän esittää, että kaupunki selvittää oma-aloitteisesti, keille vähennyksiä on tehty ja myös maksaa puuttuvat palkkasaatavat oma-aloitteisesti.

– On työnantajan vastuulla noudattaa työehtosopimusta, ja hyvän hallintotavan periaatteita noudattaen viranomaisella on itseoikaisuun myös velvollisuus, Jokinen sanoo.

Hyvinkään palvelussuhdepäällikkö Riitta Granlund epäili jo valtuustossa idean toteuttamiskelpoisuutta.

– Valitettavasti meillä on resurssit aika niukat. En tiedä, miten käytännössä sen oikeasti tekisimme.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Katja Tuomi sai 2 500 euron kertakorvauksen – Yle: Kunnissa paljastui jopa 20 miljoonan euron alipalkkaus21.8.2018 09.11
Yhä useampi opettaja on pätevä – yksi syy henkilöstövähennykset?23.8.2017 06.45
Sosiaalialan sijaispula pelkona kunnissa – pätevyysvaatimukset sosiaalihuollossa kiristyivät9.7.2016 07.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat