Viikko

Muualta: Intialainen Mukesh Gupta sai koneistajan töitä Riihimäeltä

Mukesh Gupta viihtyy hyvin pikkukaupungin rauhassa.

Riihimäelle CNC-koneistajaksi tulleen Mukesh Guptan vanhemmat Jagdeeshprasad ja Asha asuvat Mumbaissa. Siskot Sushma ja Priti ovat naimisissa. Veli Vishal opiskelee it-alaa Kanpurissa.

Seppo Ylönen

Arabianmeren rannalla sijaitseva Mumbai on Intian talouselämän keskus. Suurkaupungin alueella elää 18 miljoonaa asukasta. Mumbailainen Mukesh Gupta sai yhteyden SabriScan Oy -nimiseen suomalaiseen yritykseen, jolla on toimipiste noin sadan kilometrin päässä Mumbaista sijaitsevassa Pune nimisessä kaupungissa.

SabriScan Oy perustettiin Riihimäelle vuonna 1998. Mukesh Gupta muutti Riihimäelle vuonna 2016 ja on ollut siitä lähtien CNC-koneistajana yrityksen Riihimäen toimipisteessä.

Mukeshin vaimo Reena, joka on koulutukseltaan kirjanpitäjä, muutti miehensä luo maaliskuussa ja käy kielikoulua.

He viihtyvät noin 30 000 asukkaan pikkukaupungissa.

– Menin naimisiin Reenan kanssa vuonna 2013 minun lapsuuden kylässäni, pohjoisessa Uttar Pradeshin osavaltiossa. Pidämme rauhallisesta elämästä täällä Suomessa. Viime huhtikuussa kävimme Mumbaissa ja tapasimme sukulaisiamme, Mukesh Gupta kertoo.

Lukion jälkeen Mukesh opiskeli Mumbain yliopistossa kirjanpitäjäksi, mutta teki opiskeluaikanaan samassa kaupungissa koneistajan töitä saadakseen rahaa elämiseen.

– Olen uskonnoltani hindu, mutta minulla on useita kristittyjä kavereita Intiassa. Eräs heistä neuvoi minulle työpaikan koneistajana. Jatkoin koneistajana viisi vuotta, mutta sitten menin kahdeksi vuodeksi afrikkalaisen Sambian pääkaupunkiin Lusakaan. Kauppasin siellä terveydenhoitoalan laitteita. Palasin vielä koneistajan työhön Munbaihin, josta siirryin Riihimäelle.

Vuonna 1998 Riihimäelle perustettu SabriScan Oy valmistaa ruiskupuristus-, painevalu- ja erikoismuotteja eurooppalaisille autoteollisuuden yrityksille ja muille teknologiatoimialoille.

Pääkonttori on Riihimäellä, ja paikalliset palvelukeskukset ovat Romaniassa ja Intiassa. Mukesh Gupta sanoo pitävänsä työstään CNC-koneistajana. Yrityksen johto ja työkaverit tukevat häntä.

– Viime syksystä lähtien opiskelin seitsemän kuukautta suomen kieltä Riihimäen lukiossa. Intiassa peruskoulussa puhuttiin äidinkieltäni hindiä. Lisäksi oli englannin tunteja. Lukio- ja yliopisto-opiskelu oli englanninkielistä. Mumbaissa opin paikallista kieltä, marathia.

Gupta on nähnyt Suomessa vapautta ja sen lieveilmiöitä. Hän ei pidä tupakkaa polttavista ja olutta juovista nuorista.

Intian suurkaupungeissakin heitä valitettavasti näkee, mutta kylissä ei.

Mies pitää intialaisista artisteista. Hän nostaa esiin kaksi nimeä: Aamir Khan ja Madhuri Dixit. Mukeshin intialainen suosikkielokuva on 3 Idiots.

– Intiassa vanhemmat pakottavat lapsiaan yhä parempiin opintosuoritukseen opiskelun eri tasoilla. Jotkut lapsista eivät kestä sitä. Elokuvassa kerrotaan myös siitä, että opiskellessa asioiden syvällinen ymmärtäminen on tärkein asia.

Intia

Intian tasavalta on etelä-aasialainen liittovaltio, jonka pinta-ala on 3 287 590 neliökilometriä ja asukasmäärä 1 339 miljoonaa. Naapurimaita ovat Bangladesh, Myanmar, Kiina, Bhutan, Nepal ja Pakistan. Intian pääkaupungissa New Delhissä on 26,4 miljoonaa asukasta.

Intiassa on 29 osavaltiota ja seitsemän muuta niihin rinnastettavaa aluetta. Maassa puhutaan satoja kieliä. Virallisia on 16. Yleisimmin käytetään hindiä ja englantia.

Britannian hallinnon päätyttyä hinduenemmistöinen Intia ja muslimienemmistöinen Pakistan itsenäistyivät elokuussa vuonna 1947. Intia on ydinasevaltio, joka on käynyt sotia Pakistania vastaan.

Avaruusteollisuus luotiin Intian suurvalta-aseman osoittamiseksi. Avaruustoiminta rajattiin 2000-luvun alkuun käytännöllisiin sovelluksiin. Kaukokartoitussatelliitteja käytetään muun muassa kylien maankäytön suunnittelussa ja tietoliikennesatelliitteja maaseutuväen kouluttamisessa jne.

Intian merkittävimmät luonnonvarat ovat kivihiili, rautamalmi, mangaani, titaani, kromiitti, öljy ja maakaasu.

Lähde: Wikipedia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Muualta: Ayub Sori ei ole käynyt kotimaassaan yli 30 vuoteen8.8.2018 04.50
Muualta: Suomalainen nainen puhuu suoraan, mitä ihmetellään ruotsalaisilla työpaikoilla25.7.2018 03.50
Muualta: Virolainen Kristiina Kütt viihtyy lääkärinä Riihimäellä ja muualla Suomessa – kehuu kollegat ja asiakkaat27.6.2018 07.05
Muualta: Suomalainen Liisa tapasi kosovolaisen Alin Oulussa räppäri Joman keikalla, ja yhteinen koti löytyi Lopelta20.6.2018 05.55
Muualta tulleet tutuiksi: Hasip Cicek tapasi Alanyassa Oonan ja muutti Suomeen30.5.2018 13.35
Muualta tulleet tutuiksi: Awet pitää pääsiäispaastoa14.3.2018 03.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat