Viikko

Ässät juhlii nelikymppisiä: "Ihmiset kertovat, että rakastuneensa kappaletta tanssiessaan"

Ässät laittavat tanssilattialla jalat liikkeelle.

Vuonna 1978 perustettu Ässät on edelleen kovassa vireessä. Huhtikuussa orkesteri julkaisi uuden singlen Onko pakko. Kokoonpanossa soittavat Tuomo Naumanen (koskettimet, laulu), Lare Siltala (rummut, laulu) ja Sauli Virpi (basso, taustalaulu).

Ässäy

Paljon on muuttunut siitä, kun Ässät nousi soittimineen ensimmäisen kerran esiintymislavalle 40 vuotta sitten Oulussa.

– Viihdytimme ihmisiä ravintoloissa ja yökerhoissa englanninkielisellä rock’n’rollilla, diskolla ja ikivihreillä. Muistan kerrankin, kun soitimme Rosendahlissa yökerhossa yhdessä seitsemänhenkisen filippiiniläisen orkesterin kanssa. Silloin musiikki oli hyvin erilaista. 1990-luvun alussa ihmiset alkoivat mennä tanssikursseille ja orkesterin musiikki piti sovittaa ihmisten askeliin sopivaksi, orkesterin rumpali-laulaja Lare Siltala muistelee.

Alkuvuosinaan Ässät oli ravintolabändi, joka saattoi soittaa kuukaudenkin samassa paikassa. Kokoonpano oli soittamassa Hyvinkään Sveitsissäkin kuukauden ajan viitenä iltana viikossa.

1990-luvun lopulla ravintoloissa ei riittänyt enää väkeä arki-iltaisin ja ravintolabändeistä luovuttiin lähes kokonaan. Oli lähdettävä tien päälle. Ilta per paikka ja kilometrejä kertyi. Samalla bändin ohjelmisto muuttui tanssipainotteiseksi.

Nykyään Ässät pyrkii soittamaan rytmeiltään mahdollisimman monipuolista musiikkia. Omien levytysten lisäksi myös vanhoja kappaleita sovitetaan uudestaan tarpeen mukaan.

– Jos keikalle tarvitaan rumbaa, sitten teemme rumbaa. Nykyajan tanssijat löytävät tanssipoljennon tosin vanhasta diskostakin. He tanssivat sitä humppana tai buggina.

Ässät on tehnyt kahdeksan pitkäsoittoa ja kolme kokoelmalevyä. Valtaosa orkesterin tuotannosta on iskelmällistä tanssimusiikkia, mutta joukossa on myös radioon sopivia kappaleita.

– Viime huhtikuussa julkaistu Onko pakko -single oli tarkoitettu radiosoittoon, mutta iloksemme myös tanssijat löysivät sen.

Uutta materiaalia tehdään säännöllisesti. Loppuvuonna keskitytään kuitenkin keikkailuun.

Bändi juhlisti 40-vuotista taivaltaan heinäkuussa järjestämällä bileet Oulussa. Samalla juhlafiiliksellä hoidetaan myös loppuvuoden tanssikeikat. Siltalan mukaan soittaminen maistuu vielä 40 vuoden jälkeenkin.

– On hienoa kiertää Suomea ja tavata vanhoja tuttuja. On kiva, kun ihmiset tulevat juttelemaan. He saattavat pyytää jotain kappaletta ja kertoa, että rakastuivat sitä kappaletta tanssiessaan. Ne ovat hienoja hetkiä.

Ässät Hyvinkään Järjestötalolla

Ässät saapuu viihdyttämään tanssikansaa Hyvinkään Järjestötalolle sunnuntaina 23.9. klo 16–20. Liput 12 euroa.

40-vuotisjuhlavuottaan viettävä orkesteri on julkaissut useita pidettyjä kappaleita, kuten Ihanuuteni, Punakenkäinen tyttö, Salattu rakkaus, Syksy saapuu kuitenkin.

Hyvinkään Järjestötalossa on järjestetty tansseja jo 59 vuoden ajan, parhaimpina vuosina jopa kolmesti viikossa. Nykyään tansseja on sunnuntaisin.

Lisää tietoa Järjestötalon tansseista löytyy osoitteessa www.hyvinkaanjarjestotalo.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Riihimäkeläinen Sami Pirttilahti perusti ainutlaatuisen orkesterin: "Tulee herättämään huomiota"5.9.2018 04.30
Öllerin lavalla tanssitaan vielä kerran – sunnuntaina lavalla Raimo Turtiainen ja Pojat7.8.2018 11.43
Nostalgisia tanssimuistoja löytyy kuvina Ahjolasta 28. lokakuuta – mukana ainakin Kolmilammi, Hikiän lava ja Koskilinnan Paviljonki17.10.2017 00.00
Rokkaamisen jälkeen soi tanssimusiikki – Riksu 66 kutsuu tanssi-iltamiin lauantaina9.3.2017 10.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat