Viikko

Unkarilainen kansanlauluperinne on rikasta – kappaleita pääsee opettelemaan Hyvinkäällä

Unkarilaisista kansanlauluista löytyy sanoituksia niin rakkaudesta ja kaipuusta kuin kirpuista ja sikopaimenista.

Unkarilainen kansanmusiikki eroaa suomalaisesta kansanmusiikista rytmiikaltaan. Unkarilaisissa kansanlauluissa käytetään usein viisisävelistä asteikkoa eri versioina.

Marianne Kósy

Vehkojan seurakuntakeskuksessa kajahtelevat unkarilaiset kansanlaulut tulevana perjantaina 14. syyskuuta. Hyvinkään Suomi-Unkari Seuran yhteislaulutilaisuus on kaikille avoin.

– Unkarilaiset kansanlaulut eroavat suomalaisista kansanlauluista rytmiikaltaan, joka suosii joitakin meillä harvinaisempia rytmikuvioita. Unkarilaisille kansanlauluille on tyypillistä myös pentatoniikka eli viisisävelisen asteikon käyttö. Viiden sävelen paletilla voi maalailla uskomattomia melodioita, joissa kaikissa on samansuuntainen perusvire, Marianne Kósy Hyvinkään Suomi-Unkari Seurasta kertoo.

Sanoituksiltaan ja tarinoiltaan unkarilaiset kansanlaulut – kuten muutkin kansanlaulut – käsittelevät hyvin arkipäiväisiä asioita ja niissä esiintyy koko elämän kirjo.

– Rakkaus ja kaipuu ovat tietenkin hyvin edustettuina, mutta sijansa saavat muiden muassa myös kirput, sikopaimenet, metsät ja joet.

Kósya itseään lauluissa viehättää pentatoniikan ja rytmiikan lisäksi myös se, että kansanlaulut ovat ikkuna menneeseen aikaan.

– Minua kiinnostaa, miten ihmiset ovat eläneet ja kansanlaulut kertovat usein siitä enemmän kuin mitkään historian kirjat: musiikissa on mukana tarinan lisäksi myös sävelten välittämä tunnemaailma.

Kansanmusiikki tansseineen on tärkeä osa Unkarin rikasta kulttuuria ja olennainen osa erilaisia perinnetapahtumia, joita Unkarissa riittää.

– Aidoimmat esitykset voi kokea festivaaleilla ja paikallisissa tapahtumissa. Kuten meilläkin, kansanlaulut ovat myös monelle säveltäjälle inspiraation lähde ja niiden pohjalta luodaan uutta musiikkia.

Vehkojan seurakuntakeskuksen yhteislauluillan ohjelmiston on valinnut tilaisuuden vetäjä Heli Alaja. Laulut on valittu siten, että ne ovat helposti omaksuttavissa. Laulujen sanat ja nuotit jaetaan tilaisuudessa. Sanat ovat sekä unkariksi että suomeksi.

– Lauluja voidaan opetella joko suomen- tai unkarinkielellä osallistujien mielenkiinnon mukaan eli unkaria ei tarvitse osata. Tutustumme myös tarinoihin lauluihin taustalla, Kósy kertoo.

Unkarilaisia kansan- lauluja laulamaan

Hyvinkään Suomi-Unkari Seura järjestää yhteislaulutilaisuuden Vehkojan seurakuntakeskuksen rippikoulusalissa (Ylianttilantie 3, Hyvinkää) perjantaina 14.9. klo 18 alkaen.

Illan aikana tutustutaan ja lauletaan unkarilaisia kansanlauluja suomeksi ja unkariksi – osallistujien mielenkiinnon mukaan Heli Alajan opastuksella. Unkaria ei tarvitse osata. Laulujen sanat ja nuotit jaetaan tilaisuudessa.

Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mieskuorot hilpeinä sunnuntaina Hyvinkäällä – syyskonsertissa kansanlauluja ja kevyen musiikin helmiä17.10.2017 18.30
Kansainvälisesti palkitut unkarilaiset elokuva-alan tähdet ja pohjoismaiset huippuroolittajat saapuvat Red Carpetiin Hyvinkäälle2.7.2018 12.24
Kunnianhimoa ja kuorolaulua – unkarilainen Mindenki saa Suomen ensi-iltansa Hyvinkäällä28.2.2018 12.06
Kevättä kahden kuoron voimin Riihimäellä – Kerhotalolla soi Tyttö kuin kansanlaulu9.5.2017 18.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat