Paikalliset

Hyvinkään Värkkäilymessut osa maker-kulttuuria

Suomen kielen sanat värkkäily ja värkkäys tulivat tutuiksi Hyvinkään Värkkäilymessuilla.

Tölkkejä nostavaa robottia hoitivat messuilla HAMKin opiskelijat Ilia Tikonov ja Ub Torres.

Kari-Veli Lehtonen

HYVINKÄÄ | Vaikka Villa Artun kaksipäiväisissä Värkkäilymessuilla avattiin, leikattiin, sahattiin ja liimattiin lukuisia keräyslahjoituksina saatuja ääntä toistavia leluja ja soittimia, niin kyyneliä ei pienimmänkään lapsen tai nuoren silmiin vuotanut. Värkkäilyn kotimaisia huippunimiä ja englantilainen alan guru David Allistone olivat osoittamassa käytännön esimerkein ja robotein, mistä värkkäilyssä ja maker-kulttuurissa on kysymys.

– Käytöstä poistettuja leluja käsitellään ja saadaan mutanttihybrideiksi. 3D-kynillä tulostetaan esineitä ja ulokkeita, joita voidaan esimerkiksi lisätä omiin leluihin, selvitti taiteilija ja tuotesuunnittelija Allistone, joka toimii Toy Hacking -työpajassa Brightonissa Englannissa.

Suomalainen, vuoden 2016 kansainvälisen Moog Circuit Bending Challenge -kilpailun voittaja Ville Olaskari, taiteilijanimeltään Vola, puolestaan kertoi, mitä Circuit Bendaus tarkoitti. Laitteille tehdään oikosulkuja ja niiden virtapiirien osia yhdistellään toisin, kuin valmistaja on tarkoittanut.

Messuilla oli ikkunallisessa kopissa taistelurobottien kenttä. Pieni, sähköisesti liikkuva ja ohjattu laatikko oli robottien iskukohteena. Toinen roboteista oli hainhampaat kärkeensä saanut urheilukenkä, toinen itse suunniteltu ”Repellys”. Vauhtia ja tömähdyksiä riitti robottien keskinäisessäkin kamppailussa.

Työtä tekeviä robotteja edustivat HAMKin Ilja Tikonovin ja Ub Torresin palvelurobotit. Tölkit ja karamellit ne havaitsivat käsikamerallaan. Montaa kävijää kiinnosti 3D-tulostin. Rullallinen lankaa pujottui tulostimeen ja festarikävijöille syntyi esineitä. Askartelupöydillä liimailtiin pahvisuikaleista siivekkeitä sähköisesti liikutettavaksi. Cocktail-tikkuja yhdisteltiin himmeleiksi pehmytkarameilla.

Veljekset, Aseman koulun 5 A:n Joonas Jäntti ja Puolimatkan 7 C:n Perttu Jäntti olivat taidekeskuksessa käyneet jo aiemmin Nikkarikerhossa ja koulun kanssa, mutta nyt löytyi uutta ja kiinnostavaa erityisesti 3D-kynistä, joilla poikien mielestä on rajattomat käyttömahdollisuudet. Messuilla syntyivät avaimenperät ja potkulautalogo.

450-grammaisten taistelurobottien moninkertainen Suomen mestari Eero Pajunen on alan kovan luokan tekijä kansainvälisestikin. Hän ja Vola korostavat maker-kulttuurissa olevaa perinteisten käsityötekniikoiden ja modernin teknologian yhdistämistä sekä epäkaupallista ja yhteisöllistä osaamisen jakamista.

– Vaikka mitä rakennettaisiin kotona yksin, ei teknisiä oivalluksia pidetä vain omana tietona, vaan jaetaan Hacklabeja ja Makertiloja tulee lisää. Hyvinkäällä on hyvä alku.

Kari-Veli Lehtonen

Paristoesineiden muuntelu muotiin

Yhteisöllistä tekemistä ja erilaisten teknisten laitteiden käytön mahdollistavia Hacklabeja ja Maker-tiloja on perustettu eri puolille Suomea.

Hyvinkään Värkkäilyfestari oli kahden päivän ja noin 2000 neliön Maker-tila.

Osaamisen jakaminen kuuluu toimintaan.

Circuit Bendauksessa käytetään paristokäyttöisiä leluja, soittimia tai muita ääniä tuottavia laitteita.

Verkkovirtaan töpselillä liitettäviä esineitä ei pidä käyttää sähköiskuvaaran vuoksi.

Laitteille tehdään oikosulkuja ja niiden virtapiirien osia yhdistellään toisin, kuin valmistaja on tarkoittanut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Leluja leikataan, sahataan ja liimataan mutanttihybrideiksi" – Värkkäilyfestari esittelee maker-kulttuuria2.9.2018 15.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat