Paikalliset

Riihimäkeläisyyden ja yhteisöllisyyden juhlaa

Rakas Riksu -päivä veti runsaasti väkeä Rautatienpuistoon.

Rakas Riksu veti väkeä Riihimäen kaupunginmuseon pihamaalle. Pieni sadekuurokaan ei häirinnyt. Lavalla esiintyivät muun muassa Riihimäen Kansantanssijat.

Olavi Saarinen

RIIHIMÄKI | Menestystarinaan Riihimäestä uskoi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkuri (sd.) avatessaan uuden Rakas Riksu -päivän sunnuntaina.

– Yhdessä laaditun strategian mukaan Riihimäki tunnetaan 2030 siitä, että kaiken toiminnan lähtökohtana on asukkaiden hyvinvointi. Riksu on yritysten, kulttuurin ja teknologian kaupunki. Tiiviin rakenteensa sekä vahvan kierotalousosaamisensa ansiosta Riihimäestä on kehittynyt pienimmän hiilijalanjäljen kaupunki.

Perinteinen Asematapahtuma siirtyi Rautatienpuistoon ja pääosin kaupunginmuseon pihapiiriin. Rautatieaseman edusta on remontissa.

Rakas Riksu oli osa Eurooppalaisia kulttuuriympäristöpäiviä, joiden tunnus oli ”Tunne perintösi, jaa tarinasi”. Kaupunginmuseon pihalavalla esiintyi runsaasti paikallisia kulttuurin toimijoita suurelle määrälle yleisöä.

Monen mielestä paikka on parempi kuin myyntikojujen täyttämä ahdas Asema-aukio. Rautatieasemalla oli edelleen juoksun lähtö ja maali, ja laiturilla lusikoitiin hernesoppaa.

Kulttuurin tunnustuspalkinnon kävi noutamassa Riihimäki-seuran puheenjohtaja Päivi Katila. Tunnustus tuli Lyhtyvaelluksesta, joka aloitti Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumat kaupungissa tammikuussa 2017.

Riksu-päivää vietettiin myös museoissa. Taidemuseolle lahjoitetun kokoelman pronssiveistoksen sisältä paljastuneet 147 kultasormusta olivat ensimmäisen kerran yleisön nähtävillä.

”Aarre” kiinnosti ulkopaikkakuntalaisiakin. Juhani ja Tuula Rintala sekä Ritva Stenman olivat tulleet Nurmijärveltä asti.

Entinen riihimäkeläinen Jouko Piho oli verestämässä Asematapahtuma-muistoja viiden vuoden takaa. Silloin hän keräsi nimiä kannatuskortteihin Suomen Laillisuuspuolueelle. Niitä ei tullut tarpeeksi puoluerekisteriin pääsemiseksi.

Nyt eläkeläisopettaja johtaa Siniristin Liitto -nimistä yhdistystä, joka pyrkii ensi vuoden eduskuntavaaleihin. Vaadittavaan viiteentuhanteen kannattajakorttiin oli koossa jo liki 300 nimeä.

Olavi Saarinen

Kiertotalous esittelyssä

Kaupungin keskusta-alueen hulinan ohessa kaupunkilaisille tarjottiin arkistakin asiaa. Fortumin Riihimäen kiertotalouskylässä olivat ovet avoinna. Teemana oli muovin kierrätys.

Keskustasta oli ilmainen bussikuljetus entiselle Ekokemille ja vieläkin entisemmälle Ongelmajätelaitokselle.

Muoviaiheisten tietoiskujen lisäksi oli mahdollisuus osallistua kierrokselle muovijalostamoon ja jätteenpolttolaitokseen.

Turvallisuuden takia alle kymmenenvuotiaat lapset eivät päässeet mukaan. Heille oli mielenkiintoisempaa ohjelmaa, kuten tutustuminen laitospalokuntaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Rakas Riksu tulee – oletko valmis?8.9.2018 03.30
Rakas Riksu yllätti kaupunkilaiset – "On aika tehdä jotain muuta välillä"3.8.2018 13.38
Hyvästi Riihimäen Asematapahtuma – Rakas Riksu -päivä siirtää 9.9. juhlinnan Asema-aukiolta Rautatienpuistoon30.7.2018 15.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat