Paikalliset

Joka kymmenes potilas kammoaa hammaslääkäriä: ”Potilaita hoidetaan myös anestesiassa ja esilääkityksessä”

Riihimäen seudun suun terveydenhuollossa halutaan ottaa koppi pelkopotilaista.

Riihimäen seudun suun terveydenhuollossa käynnistyi viime talvena projekti, jonka puitteissa pyritään löytämään keinoja pelkopotilaiden auttamiseksi. – Mukaan projektiin on lähtenyt koko suun terveydenhuollon väki, ylihammaslääkäri Kirsi Peltola-Haavisto, osastonhoitaja Wirva Nykänen, ja suuhygienisti Minna Kontio kertovat.

Mia Lagström

RIIHIMÄKI | Ylihammaslääkäri Kirsi Peltola-Haaviston mukaan lähes jokainen jännittää hammaslääkäriin menoa. Merkittävästi hammaslääkäriä pelkääviä on asiakkaista kymmenisen prosenttia.

– Pahimmillaan pelkäävä asiakas jättää koko hammashoidon väliin tai viivyttää sitä viimeiseen saakka. Tämä voi olla vaarallista, sillä hoitamaton suu vaikuttaa koko terveyteen, Peltola-Haavisto korostaa.

Hammaslääkäripelko on hyvin yksilöllistä. Potilas voi pelätä poran ääntä, tukehtumista suuhun ruiskutettavaan veteen tai puudutuspiikkiä.

– Puudutusta pelkääviä ”piikkikammoisia” potilaita on paljon, Peltola-Haavisto kertoo.

Anestesiahammashoitoa annetaan Riihimäen seudun suun terveydenhuollossa noin 5–6 kertaa vuodessa.

Anestesiahoidon potilaista valtaosa on pieniä lapsia, kehitysvammaisia sekä ikäihmisiä, joiden kanssa yhteistyö ei esimerkiksi dementian takia onnistu.

Lievempi keino on esilääkitys, joka annetaan yleensä tuntia ennen hoitoa. Osastonhoitaja Wirva Nykäsen ja suuhygienisti Minna Kontion mukaan esilääkitystä toivoo yllättävän moni.

Anestesiahoito ja esilääkitys hoitavat kuitenkin vain oiretta. Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän suun terveydenhuollossa halutaan pureutua pelon syihin. Viime talvena suun terveydenhuollossa aloitettiin projekti, jonka puitteissa mietitään, miten pelkopotilaita voitaisiin auttaa paremmin.

Koko henkilöstö osallistuu pelkopotilaiden hoitamiseen.

– Jatkossa pyrimme siihen, että pelkopotilaista otettaisiin niin sanotusti koppi jo siinä vaiheessa, kun he varaavat ajan hoitoon tai tulevat päivystykseen kivun tai säryn takia, Peltola-Haavisto kertoo.

Pelkopotilaan kohdalla hoito voidaan toteuttaa potilaan ehdoilla ja edetä pienin askelin. Kun potilaalle pystytään tarjoamaan hyviä hoitokokemuksia, lieventää se pelkoa.

Pelkoa voi lievittää

Hammaslääkäripelko on yleistä.

Hoitoon tuloa ei kannata viivyttää pelon takia, sillä suun tilanne pahenee ja hoitamaton suu vaikuttaa koko terveyteen.

Omasta pelostaan kannattaa aina kertoa hoitavalla henkilökunnalle.

Pelkoa voidaan lievittää monella tavalla, keskustelemalla ja pohtimalla yhdessä asiakkaan kanssa, miksi hän pelkää. Hoitotilanteessa voidaan kuunnella musiikkia. Mukana voi olla myös tukihenkilö.

Lasten kohdalla on tärkeää, että pelkoon puututaan yhdessä potilaan perheen kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Riihimäellä koko henkilökunta hoitaa hammaslääkäripelkoisia: "Puudutuksen voi tehdä kivuttomasti"9.9.2018 04.00
Hyviä uutisia Hyvinkäälle: hammassärkyisenä Helsinkiin asti reissaaminen loppuu liki kokonaan – Sairaalanmäelle avataan uusi ilta- ja viikonloppupäivystys17.8.2018 15.31
Hyvinkäällä hammaslääkärinkin voi kohta valita itse – valinnanvapauskokeilu laajenee syksyllä14.7.2017 13.22
Keskisen Uudenmaan valinnanvapauskokeilu laajenee suun terveydenhuoltoon – hyvinkääläiset mukana kokeilussa13.7.2017 12.13
Keski-Uudenmaan sotekokeilu laajenee – Ainoa Suomessa: myös hammaslääkärin voi valita13.7.2017 11.49
Suomessa turhaan hampaita poistattanut hammaslääkäri jatkaa toimintaansa Virossa – Tallinna24: Varokaa terveysturistit!8.3.2017 10.01

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat