Viikko

Riihimäkeläinen Sami Pirttilahti perusti ainutlaatuisen orkesterin: "Tulee herättämään huomiota"

Sami Pirttilahti voitti arvostetun kansainvälisen bandoneonkilpailun Yhdysvalloissa.

Riihimäkeläinen Sami Pirttilahti kokosi uuden Pirttilahti Tango Experience -tango-orkesterin.

Mia Lagström

Riihimäkeläinen Sami Pirttilahti on voittanut elokuussa arvostetun kansainvälisen bandoneonkilpailun Yhdysvalloissa. Vuodesta 2010 bandoneonia soittanut Pirttilahti päihitti kovatasoisessa kilpailussa huomattavasti pidempään soittaneet kollegat täydellisellä kisatuloksella.

Pirttilahden mukaan erityiseksi voiton teki, että tuomaristoa johti Julio Oscar Pane.

– Pidän häntä kaikkien aikojen parhaimpana bandoneonistina. Siitä asti kun tartuin soittimeen, hän on ollut esikuvani.

Pirttilahdelle lahjoitettiin kilpailun jälkeen Panen kirjoittamat arvostelumuistiinpanot, jossa tämä arvioi kilpailijoita seitsemällä eri osa-alueella. Pirttilahden kohdalla kaikissa kohdissa oli puhdas kymppi.

– Se paperi on minulle tärkeämpi kuin pokaali.

Kilpailut olivat osa kaksiviikkoisia Stowe Tango Music Festival -tapahtumaa. Kilpailun lisäksi Pirttilahti osallistui kahden viikon orkesterikoulutukseen.

– Lapsesta asti argentiinalaista tangoa soittaneiden ja hengittäneiden ja siinä kulttuurissa kasvaneiden antama opetus on ensiarvoisen tärkeää. Ei aitoa argentiinalaista tangoa opi kuin mestari-kisälli-meiningillä.

Argentiinalaisessa tangossa rytmiikan käsittely on täysin erilaista, mihin Suomessa tai Euroopassa on totuttu.

– Pitää kärjistää ja mennä äärimmäisyyksistä toiseen. Kun soitetaan hiljaa, soitetaan äärimmäisen hiljaa, ja kun revitellään, revitellään kunnolla. Argentiinalaisessa tangossa ei pyritä aina vain kauniiseen, vaan myös brutaaliin tulkintaan. Siinä piilee sen hienous.

Sukellus argentiinalaisen tangon maailmaan on luonut uuden otteen soittamiseen. Pirttilahti kertoo yllättyneensä, miten monipuolista musiikkia tango voi olla, kun sitä soittavat maailman parhaimmat soittajat.

Nyt miehellä on polttava halu tuoda Suomeen aitoa argentiinalaista tangoa. Pirttilahti kokosi muusikkoystävistään 14-henkisen Pirttilahti Tango Experience -tango-orkesterin, jonka tavoitteena on soittaa oikeaa argentiinalaista tangoa.

Orkesteri soittaa kuuluisan argentiinalaismuusikon Astor Piazzollan oppi-isän Anibal Troilon ja aikoinaan Buenos Airesin suurinta ja suosituinta tango-orkesteria johtaneen Osvaldo Pugliesen musiikkia.

– Sain ison nipun alkuperäissovituksia heidän kappaleistaan, Pirttilahti iloitsee.

Vastaavaa – mahdollisimman autenttiseen argentiinalaisen tangon soundiin pyrkivää – orkesteria ei ole Suomessa ennen ollut. Pirttilahti uskoo, että orkesteri tulee herättämään huomiota.

Pitkään haitarinsoittoa opettaneen Pirttilahden unelmissa siintää myös bandoneonopetus lapsille.

– Haitarinsoittoa harrastaa monikin lapsi, mutta bandoneonkoulutusta ei ole vielä paljon saatavilla.

Stowe Tango Music Festivaliin Pirttilahti aikoo ottaa osaa myös ensi vuonna.

– Kilpailuun en enää osallistu. Kilpailunälkäni on tyydytetty, mutta haluan mennä koulutukseen. Olisi hienoa, jos saisimme orkesteristamme mukaan koulutukseen myös viulistin ja pianistin.

Vantaan Pavilla lokakuussa

Riihimäkeläinen Sami Pirttilahti toimii Valkeakosken musiikkiopiston haitarinsoiton opettajana sekä johtaa Hyvinkään Harmonikkakerhoa ja Mäntsälän Harmonikkoja.

Vuodesta 2011 Pirttilahti on esiintynyt ja tehnyt levyjä Tango del norte -yhtyeensä kanssa.

Tänä vuonna hän perusti argentiinalaista tangoa esittävän Pirttilahti Tango Experience -tango-orkesterin. Ensimmäinen konsertti järjestetään Vantaalla Pavilla 6.10.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Bandoneon-velho Sami Pirttilahdelle iso voitto Yhdysvalloissa – riihimäkeläinen päihitti kovatasoisessa finaalissa japanilaisen ja amerikkalaisen kollegan29.8.2018 14.05
Bandoneon on tullut Sami Pirttilahden käteen jäädäkseen – ero tavalliseen haitariin on kymmenen kiloa25.4.2017 17.02
Pikapelastettu bandoneon soi yhä – Sami Pirttilahti teki Itämerellä "McGyverit" ja patentti toimii aina vain11.1.2018 10.45
Torstaina selviää, mikä on bandoneon – Sami Pirttilahti tietää mistä puhuu24.4.2017 18.34

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat