Puheenaihe

Yleisradio syytti pääministeriä väärän tiedon levittämisestä – näin Sipilä vastaa maahanmuuttokohussa

Keskusta haluaa pääministeri Juha Sipilän johdolla laskea äänestysikärajan 16 vuoteen.

Päivi Tuovinen / Arkisto

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on tänään kommentoinut blogissaan Yleisradion väitettä, jonka mukaan hän olisi maahanmuuttokeskustelun tiimellyksessä levittänyt vääriä tietoja.

Sipilä arvioi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että valtaosa vuosina 2015-2016 Eurooppaan saapuneista turvapaikanhakijoista olisi tullut maanosaan taloudellisista syistä. Tämä on nostattanut laajaa keskustelua, jonka kuluessa pääministerin väite on ammuttu alas useaan kertaan.

Blogissaan asiaan palannut Sipilä pysyy yhä väitteessään.

– Tosiasia on, että suurin osa vuonna 2015 ja kriisin aikana saapuneista ei täyttänyt turvapaikan saamisen kriteereitä Suomessa, Sipilä arvioi.

– Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan vuosina 2015 – 2017 Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista noin kolmannes sai myönteisen turvapaikkapäätöksen. Eurooppaan tulleista turvapaikanhakijoista vastaavasti noin 44 prosenttia sai myönteisen päätöksen. Eli suurimmalla osalla ei ollut perusteita saada turvapaikkaa Euroopassa.

Sipilä perustelee myös Suomen tavoitetta nostaa pakolaiskiintiön määrää.

– Politiikkamme tärkein ja ensimmäinen tavoite onkin hädänalaisten, sotaa ja vainoa pakenevien, auttaminen. Ulkorajat kuntoon ja apua nopeammin heikoimmille. Nyt meidän järjestelmät ruuhkautuivat vuosiksi, ja lopulta heikoimmat ovat vaarassa jäädä ilman apua, Sipilä korostaa.

Lisäksi Suomen olisi Sipilän mielestä syytä nostaa uudenlainen Afrikka-yhteistyö keskiöön.

– Ihmisiä on autettava lähempänä kotiaan ja ilmastonmuutoksen vastaiseen torjuntaan on panostettava enemmän.

– On myös rehellistä nähdä, että Euroopan ja sen lähiympäristön välinen elintasoero on niin suuri, että se ruokkii muuttohalukkuutta.

Pääministeri muistuttaa, että ilmastonmuutoksen ja konfliktien aiheuttama olosuhteiden vaikeutuminen yhdistettynä Afrikan monissa maissa tapahtuvaan voimakkaaseen väestönkasvuun on Euroopan kannalta suuri kysymys.

– Emme selviä tästä, mikäli emme pysty auttamaan Afrikkaa ja luomaan siellä tulevaisuuden toivoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Yle: Pääministeri Sipilä Ylen Ykkösaamussa: "Suomen nostettava kehitysavun määrää ja pakolaiskiintiötä"1.9.2018 11.31

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat