Paikalliset

Rakastatko hyvinkääläisiä maamerkkejä? – Osallistu kansainväliseen kuvakisaan: listalta löytyvät niin Kytäjän kirkko kuin Villatehdaskin

Museoviraston mukaan Kytäjän kirkko on "viehättävä esimerkki arkkitehtuuriltaan korkeatasoisesta paikallisen yhteisön rakennuttamasta kyläkirkosta".

Ari Peltonen

HYVINKÄÄ| Onko sinulla tallessa nappiotos Hyvinkään kirkosta? Jaa se muiden kanssa. Oletko aina halunnut ikuistaa rautatieaseman aamun ensisäteiden aikaan? Nyt aie kannattaa toteuttaa.

Hieno hyvinkääläiskuvasi on nyt toivottua materiaalia. Vuosittainen maailmanlaajuinen valokuvauskilpailu käynnistyi taas syyskuun alussa. Wikimedia Suomi ry:n ja Museoviraston järjestämässä Suomen osakilpailussa kuvataan eri puolilla maata sijaitsevia kulttuuriperintökohteita: suojeltuja rakennuksia, valtakunnallisesti merkittäviä rakennettuja ympäristöjä ja arkeologisia kohteita. Kilpailuun osallistutaan tallentamalla kuvat kilpailun nettisivujen kautta 1.–30.9. välisenä aikana. Kuva saa olla otettu aikaisemminkin. Museovirasto arkistoi valikoidun otoksen kuvia kuvakokoelmiinsa pysyvää säilytystä varten ja kaikki osallistuvat kuvat talletetaan Wikimedia Commonsiin vapaasti käytettäväksi. Tarkasti kuvauskohteet löytyvät Wiki Loves Monuments -kilpailun verkkosivuilta www.wikimedia.fi , mutta hyvinkääläiskohteita ovat esimerkiksi nämä:

Hyvinkään Hangon radan rautatieasema. Kohdelistauksessa siitä todetaan seuraavaa: "Hangon radan Hyvinkään rautatieasema oli yksityisen Hanko–Hyvinkää-radan pääteasema Helsinki–Hämeenlinna-radan lähellä Hyvinkäällä. Asema avattiin 8.10.1873. Asemalla oli Knut Nylanderin suunnittelema asemarakennus ja kuusipaikkainen veturitalli. Asema lakkautettiin 30.4.1875 radan jouduttua valtion omistukseen ja sen toiminnot yhdistettiin Valtionrautateiden Hyvinkään asemaan. Lakkautetun aseman tilat jäivät Valtionrautateiden muuhun käyttöön ja nykyään niissä toimii Suomen rautatiemuseo."

Hyvinkään asemanseudulla on keskeinen asema rautatiehistoriassa aikanaan vilkkaana kolmen radan risteyspaikkana. Listauksessa todetaan: "Hyvinkään rautatieasema on rautatieasema Helsinki–Riihimäki-radan varrella Hyvinkäällä. Asema on yksi vuonna 1862 valmistuneen Helsinki–Hämeenlinna-radan alkuperäisistä asemista, sijaiten melko tarkkaan radan puolivälissä. Se rakennettiin arkkitehti Carl Albert Edelfeltin laatimien Riihimäen aseman piirustusten mukaan."

Yksi kokonaisuus luettelossa on Wanha villatehdas. Listauksessa todetaan: "Villatehdas on vanha tehdasrakennusalue Hyvinkään kaupungin keskustassa. Yli sata vuotta vanhojen punatiiliseinien sisällä on yritysten toimitiloja, vuokrattavia kokoustiloja, Studio Donner -esitystila, Rulla-juhlakabinetti, 2 ravintolaa, harrastetiloja, taiteilijoiden työhuoneita, Hyvinkään kaupungintalo, liikuntahalli, kuntosali, hallimyymälä, Hyvinkään kaupunginmuseon toimitilat ja tehdasmuseo. Villatehdas on tunnettu aiemmin nimellä Wanha villatehdas. Villatehtaalla toimii yli 80 yritystä tai organisaatiota ja alueella työskentelee päivittäin yli 400 henkeä."

Monumenttien listalle ovat päätyneet myös Kytäjän kirkko sekä Hyvinkään kirkko sekä Siltakadun huoltoasemarakennus.

Riihimäen kohteet löydät täältä

Hausjärven kohteet löydät täältä

Lopen kohteet löydät täältä

Kaikkien perintö

Wiki Loves Monuments -valokuvauskilpailu on osa meneillään olevaa Kulttuuriperinnön eurooppalaista teemavuotta. Suomessa teemavuoden kärkenä on ajatus kaikkien osallisuudesta kulttuuriperintöön.

Kotimaiseen kilpailuun voi osallistua myös jälleenvalokuvaamalla historiallisia valokuvia niiden tapahtumapaikoilla. Ajapaik-mobiilisovelluksella voi löytää Finna.fi -palvelusta löytyviä kuvia lähistön paikoista, kohdentaa kuvan näkymään kännykkäkameran ruudulla ja lähettää tallennetun kuvan kilpailuun. Tänä vuonna erityisteemana ovat vuonna 1918 kuvatut kuvat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat