Puheenaihe

Päättäjillä nyt uusi pelko: ”Viedäänkö kunnilta vielä yksi mahdollisuus vaikuttaa?”

Valtaosa kuntapäättäjistä arvelee tuoreen kyselytutkimuksen mukaan, että maakuntauudistus voi supistaa kuntien mahdollisuutta vaikuttaa hankintoihin. 

Sauvo Jylhä / Arkisto

Yllättävän moni kuntapäättäjä pelkää, että tuleva maakuntauudistus saattaa heikentää kuntien vaikutusmahdollisuuksia hankinnoista päätettäessä. Peräti 71 prosenttia kuntapäättäjistä ei uskonut kuntien vaikutusmahdollisuuksien ainakaan lisääntyvän maakuntauudistuksen seurauksena.

Maakuntauudistuksen seurauksena pk-sektorilta tehtävien hankintojen lisääntymiseen uskoi vajaa puolet, kun taas reilut 40 prosenttia kuntapäättäjistä ei uskonut tähän.

Julkisten hankintojen vastuullisuuden lisääntymiseen maakuntauudistuksen seurauksena uskoi 39 prosenttia kuntapäättäjistä. Vastanneista kunta- ja hankintapäättäjistä 43 prosenttia uskoi kuitenkin laadullisten kriteerien painoarvon lisääntyvän kilpailutuksissa tulevaisuudessa.

– Mahdollinen maakuntauudistus on luonut kunnissa hyvin epävarman tilanteen, kuten tuloksista voi päätellä. Tulosten perusteella on selvää, että kuntapäättäjät pelkäävät vaikutusmahdollisuuksiensa pienenevän hankintojen suhteen, toteaa Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala.

Sen sijaan pk-yritysten mahdollisuus pärjätä tarjoajina tulevissa kilpailutuksissa keskimääräisen hankintakoon kasvaessa on erittäin haastavaa, kun hankintojen keskimääräiset koot kasvavat maakuntauudistuksen myötä.

– Työllisyyden ja kunnan elinvoimaisuuden kannalta on kuitenkin erittäin tärkeää, että pk-yritykset pystyvät mahdollisen maakuntauudistukseen toteutuessa kilpailemaan hankinnoista, Lausala toteaa.

Hänen mukaansa hyvää on se, että laajempien hartioiden myötä hankinnoissa on mahdollisuus paremmin edistää innovatiivisia ratkaisuja sekä soveltaa sosiaalisia ja eettisiä valintakriteerejä.

­– Hinnan ei tarvitse aina olla se yksin määräävä tekijä. Hankintojen kautta kunnat ja maakunnat voivat jatkossa edistää pk-yritysten toimintaedellytyksiä ja uusien ratkaisujen käyttöönottoa julkisrahoitteisissa palveluissa, Lausala pohtii.

Näkemykset käyvät ilmi Suomalaisen Työn Liiton kunta- ja hankintapäättäjille tekemästä kyselystä, joka toteutettiin maalis- ja toukokuun aikana 2018. Tähän Aula Researchin tekemään kyselyyn vastasi 1 011 kuntapoliitikkoa, kuntavirkamiestä ja valtakunnan tason hankinta-asiantuntijaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat