Paikalliset

Ylilääkäri kommentoi aivokasvainpotilaan kohtelua: "Lääkäri saattaa haksahtaa väärille urille, jos potilaalla on päihdetaustaa"

Pertti Lievosen aivokasvaimista otettiin Töölössä koepalat. Selvisi, että niitä ei voi leikata. Nyt hän odottaa tietoa sädehoitojen aloittamisesta.

Ari Peltonen

HYVINKÄÄ | Omalääkärin luona puhallutettavaksi joutuneen aivokasvainpotilaan Pertti Lievosen tytär kertoo, ettei isänsä ollut omalääkärin vastaanotolla osannut tunnistaa oireitaan tai kertoa, että ne ovat ilmenneet nopeasti.

Tytär kuitenkin ihmettelee, miksei lääkäri passittanut isää heti päivystykseen, koska hän itse maallikkonakin ymmärsi, ettei isän käytös ollut normaalia.

Hyvinkään vs. avohuollon ylilääkäri Kari Sukanen ei voi ottaa tarkemmin kantaa yksittäisen potilaan tapaukseen.

Hän kommentoi kuitenkin Lievosen Paavolan terveysasemalla saamaa kohtelua.

Ihmiset tietysti närkästyvät helposti, jos tällaisessa tilanteessa puhallutetaan, hän sanoo.

– Lääkäri saattaa helposti haksahtaa väärille urille, jos potilaalla on päihdetaustaa. Mutta kyllä nopeasti tulevien oireiden osalta terveydenhuollon pitää toimia.

Ylilääkärin mukaan omalääkärin toiminta oli vaatimusten mukaista, kun kyseessä on ajokortin uusimiseen liittyvä lausunto.

– Ajokorttia uudistettaessa kaikilta pitää selvittää ajokykyyn vaikuttavat asiat, kuten päihdekäyttö ja muistitoiminnot.

Tässä tapauksessa tytär toimi ylilääkärin mukaan oikein päivystyksen neuvontanumeroon soittaessaan.

Lue myös: Omalääkäri ei uskonut, että 38 vuotta sitten raitistunut Pertti oli ajokorttitarkastuksessa selvin päin – sammalluksen vakava syy selvisi vasta sairaalassa

Tytär ihmettelee byrokratiaa: ei saanut varattua aikaa isänsä tikkienpoistoon ilman lupalappua – ylilääkäri: "Totta helkkarissa aika pitäisi antaa"

Päihde-epäilyn lisäksi Lievosta ja hänen tytärtään ihmetyttävät Paavolan terveysaseman tiukat käytännöt, kun tytär on hoitanut isänsä asioita.

Kun tytär yritti varata omahoitajalta aikaa koepalan otosta syntyneen haavan tikkien poistoon, se ei niin vain onnistunutkaan.

– Selvisi, että tarvitsen ensin puolesta-asiointilomakkeen. Tämä siis yhdelle hoitajakäynnille! Sekä Hyvinkään sairaalassa että Töölössä asioidessani on riittänyt, että minut on merkitty isän potilastietoihin lähiomaiseksi, tytär ihmettelee.

Hyvinkään vs. avohuollon ylilääkäri Kari Sukasen mukaan taustalla ovat tiukat tietosuojavaatimukset.

– Joka kerta kun hoitohenkilöstöön kuuluva avaa potilasasiakirjan, siitä jää merkintä – eli tiukalla käytännöllä turvataan tällaisissa tilanteissa myös hoitohenkilökunnan selustaa.

Sukasen mukaan tämä tarkoittaa, että kun käsitellään toisen ihmisen tietoja, puolesta-asiointilupaa tarvitaan myös ajanvarauksessa.

– Periaatteessa ilman puolesta-asiointilupaa ei voida laboratoriotuloksiakaan antaa.

Käytännössä asia on osoittautunut vaikeaksi ohjeistaa, Sukanen sanoo.

– Mutta kyllä tämä nyt liittyy ihan terveen järjen käyttöön. Jos tytär soittaa varatakseen aikaa isälleen tikkienpoistoon, niin totta helkkarissa aika pitäisi antaa.

Tarkennus 4.9. kello 10.28: tytär sai varattua puhelimitse ajan ilman täytettyä puolesta-asiointilomaketta, mutta täytetty lomake piti olla mukana hoitajakäynnillä.

Näistä oireista heti hoitoon

Hoitoon pitää päästä aina nopeasti, jos ihmiselle tulee yllättävää puheen sammaltamista, tasapainovaikeuksia tai esimerkiksi eroa käsien ja jalkojen toiminnassa, Hyvinkään vs. avohuollon ylilääkäri Kari Sukanen sanoo.

– Silloin kyse voi olla aivotapahtumasta, siis aivoverenvuodosta, -infarktista tai kasvannaisesta.

Esimerkiksi aivoinfarkti iskee usein täysin yllättäen, ja oireet kehittyvät huippuunsa jopa muutamissa minuuteissa. Sairastunut ei välttämättä tunnista oireitaan. Häntä voi pyytää nostamaan käsivarsia, toistamaan yksinkertaisen lauseen tai hymyilemään. Jos jokin näistä ei onnistu, sairaalan päivystykseen on hakeuduttava heti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Omalääkäri ei uskonut, että 38 vuotta sitten raitistunut Pertti oli ajokorttitarkastuksessa selvin päin – sammalluksen vakava syy selvisi vasta sairaalassa31.8.2018 16.10
Aivokasvaimia leikataan valveilla olevilta potilailta – ”Luotettavin keino suojata kognitiivisesti tärkeät alueet”29.3.2018 15.36
Ajokorttitodistuksen saa terveyskeskuksestakin, mutta yksityiselle lääkärille pääsee nopeammin16.2.2018 05.05

Aiheesta muualla

Katso potilaan läheisille suunnattu THL:n opas täältä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat