Paikalliset

Omalääkäri ei uskonut, että 38 vuotta sitten raitistunut Pertti oli ajokorttitarkastuksessa selvin päin – sammalluksen vakava syy selvisi vasta sairaalassa

Pertti Lievonen suhtautuu sairastumiseensa rauhallisesti. – Ei tässä mitään. Olen saanut elää lisäaikaa jo 38 vuotta, hän sanoo.

Ari Peltonen

HYVINKÄÄ | Hyvinkääläinen Pertti Lievonen meni kolmisen viikkoa sitten tutulle omalääkärille hakemaan lääkärintodistusta ajokortin uusimista varten.

Lievonen täyttää pian 70 vuotta, ja hänellä on ollut kuorma-autokortti. Trafilta oli jo aiemmin tullut lomake täytettäväksi, ja Lievonen otti sen lääkäriin mukaan.

Mutta käynti Paavolan terveysasemalla kääntyi nopeasti kummalliseen suuntaan, hän kertoo. Vastaanotolla hän alkoi sammaltaa, eikä puhumisesta meinannut tulla mitään.

– Sitten lääkäri alkoi työntää pilliä eteen, Lievonen kertoo.

Omalääkäri epäili, että sammallus johtuu humalasta – siitä huolimatta, että Lievosen mukaan tiesi miehen olleen raittiina jo pitkään.

Tarkkaan ottaen raittiita vuosia on nyt takana 38. Hän on raitistuttuaan välttänyt myös käyttämästä esimerkiksi iskias-kipuihin määrättyjä kolmiolääkkeitä.

Lääkäri puhallutti häntä kahdesti.

– Lääkäri ihmetteli, kun viisari ei värähdä, mutta sanoi sitten, ettei voi suositella ajokortin uusimista, Lievonen kertoo.

Hän sai ohjeeksi käydä pääterveysasemalla verikokeissa ja keuhkokuvassa. Lääkäri kehotti myös ottamaan yhteyttä muistihoitajaan.

Päivystyksessä asia otettiin vakavasti ja tutkimukset käynnistettiin välittömästi.

Kotiin päästyään Lievonen soitti tyttärelleen, joka huolestui isästään ja lähti saman tien tätä katsomaan.

– Tekstiä tuli, mutta siitä ei saanut selvää. Isä sanoi, että "leuka on, mutta en tiedä, mitä sillä pitää tehdä", kertoo tytär Pieta Haavisto.

Haavisto katsoi isän täyttämää Trafin lomaketta.

– Se oli täytetty ihan väärin, ja allekirjoituskin oli pelkkiä harakanvarpaita. Isä ei myöskään ymmärtänyt, mitä terveysasemalta saamissaan ohjelapuissa luki, hän kertoo.

Tytär soitti Hyvinkään sairaalan päivystyksen neuvontanumeroon ja selitti tilanteen. Hoitaja neuvoi lähtemään päivystykseen saman tien.

– Päivystyksessä asia otettiin vakavasti ja tutkimukset käynnistettiin välittömästi, Haavisto kertoo.

– Otettiin magneettikuva ja viipalekuva. Selvisi, että minulla on kaksi aivokasvainta, Lievonen sanoo.

Hän oli Hyvinkään sairaalassa viisi päivää. Viime viikon torstaina suuntana oli Töölö, jossa neurokirurgi otti kasvaimista koepalat.

– Aika jyräys se oli, kun kallon läpi porattiin, Lievonen sanoo ja näyttää pään etuosassa olevaan arpeaan.

Kortisonilääkitys on nyt laskenut aivoissa olevaa turvotusta, ja puhe sujuu taas. Kasvaimet ovat kuitenkin osoittautuneet huonolaatuisiksi.

– Leikkaus oli jo sovittu viime viikon perjantaiksi, mutta sitten kirurgi soitti ja kertoi, ettei niitä voikaan leikata, Haavisto sanoo.

Nyt isä ja tytär odottelevat tietoa sädehoidon alkamisesta.

Lievonen halusi tuoda tarinansa julki, koska sanoo ihmettelevänsä Paavolan terveysasemalla saamaansa kohtelua. Humalaiseksi epäileminen kummastuttaa.

– Omalääkäri on kuitenkin hoitanut minua varmaan kymmenen vuotta, ylikin. Hän tuntee minut. Ihmettelenkin, mikä on luottamus potilaan ja lääkärin välillä.

Tuttu lääkäri oli Lievosen mukaan tietoinen hänen päihdetaustastaan. Lievosen nuoruusvuodet menivät alkoholin kanssa, ja hän asui milloin Ruotsissa, milloin Tanskassa.

Vuonna 1980 hän raitistui ja ehti sittemmin työelämäänkin. Ennen eläkkeelle jäämistään hän työskenteli maalarina.

Olen saanut elää lisäaikaa jo 38 vuotta.

Arki on sujunut rauhallisesti.

– Tuttuja tapaan tuolla Prismassa ja ruokin lintuja ja hoidan kukkia, hän naurahtaa.

Lievonen haluaa kertoa tarinansa avoimesti siksikin, että lukijat saisivat tietoa siitä, millaisia oireita aivoihin liittyviin sairauksiin voi liittyä – ja että oireet voivat tulla yllättäen.

Lievonen ei ollut ehtinyt tajuta omia oireitaan ennen päivystykseen joutumistaan. Tytärkin sanoo, että isän käytös oli ollut normaalia vielä viikkoa aikaisemmin.

Sairastumiseensa Lievonen suhtautuu rauhallisesti.

– Ei tässä mitään. Olen saanut elää lisäaikaa jo 38 vuotta, hän sanoo.

Lue myös: Ylilääkäri kommentoi aivokasvainpotilaan kohtelua: "Lääkäri saattaa haksahtaa väärille urille, jos potilaalla on päihdetaustaa"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ylilääkäri kommentoi aivokasvainpotilaan kohtelua: "Lääkäri saattaa haksahtaa väärille urille, jos potilaalla on päihdetaustaa"31.8.2018 16.20
Aivokasvaimia leikataan valveilla olevilta potilailta – ”Luotettavin keino suojata kognitiivisesti tärkeät alueet”29.3.2018 15.36
Ajokorttitodistuksen saa terveyskeskuksestakin, mutta yksityiselle lääkärille pääsee nopeammin16.2.2018 05.05
3,7 miljoonaa ajokorttia: Näin ne jakautuvat nyt ikäryhmittäin Suomessa3.3.2017 12.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat