Paikalliset

Mustavalkoista: Ympäristösihteeri kyllästyi vuodessa Riihimäellä

Liian varovaiset väestönkasvuennusteet Hyvinkäällä.

Poliisin päivänä Riihimäellä pojat piirittivät moottoripyöräpoliisi Heikki Koskimaan. Keitä ovat tenavat?

Riihimäen sanomien arkisto

AAMUPOSTI | Riihimäen kaupungin vt. ympäristösihteeri Risto Mansikkamäki otti lopputilin ja lähti muihin maisemiin elokuun viimeisenä päivänä 1988.

Yksi vuosi riitti. Mansikkamäki sanoi kyllästyneensä määrä- ja voimavarojen niukkuuteen ja viranhoidon epävarmuuteen.

Kaupungin päättäjät eivät hänen mielestään tajunneet ympäristönsuojelun roolia. Osalle riitti, että on palkattu virkamies ja hänellä on työhuone.

”Ekokemin takia riihimäkeläisillä on edelleen kahtiajakautunut suhtautuminen ympäristönsuojeluun, vaikka laitos on vienyt jätehuoltoasiaa eteenpäin pitkin harppauksin”, Mansikkamäki kehui laitosta lähtiäishaastattelussaan.

Ympäristöministeriö oli perustettu 1983 pitkän riitelyn jälkeen. Maa- ja metsätalousministeriön väki ei pitänyt valtansa horjuttamisesta.

Uusi ministeriö sai pilkkanimen kuristusministeriö. Sitä syytettiin vuoron perään maaseudun autioittamisesta, kapasiteetin puutteesta, täsmentämättömistä ja järjettömistä suojeluvaatimuksista sekä asioiden tarpeettomasta ruuhkauttamisesta.

Elokuun lopulla 1988 Riihimäellä kokoontunut Suomen kaupunkiliiton hallitus vieraili Ekokemillä ja vaati lisää voimavaroja ympäristönsuojeluun. Sen mukaan talousasioita valmisteltaessa pitää tarkastella myös niiden aiheuttamia ympäristövaikutuksia.

Hyvinkään pysäköinninvalvoja Olavi Rokka ehdotti Hyvinkään pysäköintimaksun kaksinkertaistamista. Keskustassa oli 136 pysäköintimittaria, joiden alueella tunti maksoi markan ja puoli tuntia 50 penniä. Olavi Rokan mukaan kaksi markkaa tunnilta on monessa Suomen kaupungissa ollut taksana jo pitkään.

Hyvinkään Sanomat löi pääkirjoituksessaan lisää vettä myllyyn kertomalla, että Hyvinkäällä sai pysäköidä miltei ilmaiseksi verrattuna Helsinkiin. Siellä tunti maksoi kahdeksan markkaa.

Lopen kirkkovaltuusto päätti pitkän keskustelun ja väännön jälkeen panna myyntiin vanhan Kittilän pappilan rakennuksen ja pari hehtaaria maata sen ympäriltä.

Hintapyyntö oli reilut miljoona markkaa. Rakennusten hoitaminen oli käynyt seurakunnalle raskaaksi.

Päätöksestä merkityttivät pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä valtuuston puheenjohtaja Osmo Oksanen ja valtuutettu Onni Oksanen.

Hyvinkään vanhoihin kirkonkirjoihin kertyneet 18 540 sivua mahtuivat mikrofilmauksen jälkeen 309:aan postikortin kokoiseen filmikorttiin.

Mikrokorttien käsittely oli halpaa ja nopeampaa kuin isojen kirjojen plaraaminen. Se säästi myös vanhoja kirkonkirjoja kulumiselta.

Tallentaminen tuli maksamaan Hyvinkään seurakunnalle 30 000 markkaa.

Hirvijärvi sai suojeluyhdistyksen. Perustavassa kokouksessa yhdistyksen tärkeimmiksi tehtäviksi katsottiin järven veden laadun tarkkailu ja tiedon jakaminen ranta-asukkaille. Matto- ja muu pyykki piti saada loppumaan.

Maatalouden päästöistä ei jutussa puhuttu mitään. Ehkä niitä tulisi hillitsemään se, että ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin maanviljelijä Aarre Manninen.

Hyvinkään kaupungin mielestä Helsingin seutukaavaliiton väkilukuennuste, 42 000 asukasta vuonna 2010, oli Hyvinkäälle liian vaatimaton. Kaupunki pani oman ennusteensa tuhannella asukkaalla paremmaksi. Perusteluna oli lisääntyvien työpaikkojen määrä.

Vähän alakanttiin meni 43 000 asukastakin. Tilastokeskuksen mukaan Hyvinkään väkimäärä 2010 oli tarkalleen 45 489.

Kaupallisten paikallisradioiden perustaminen pani vipinää myös Yleisradioon. Alueradio lisäsi vastavetona paikallisohjelmiaan Kanta-Hämeessä.

Entinen Riihimäen Sanomien toimittaja, nyt Ylen Hämeenlinnan toimituksen esimiehenä istunut Matti Itkonen kertoi, että käyttöön otettu uusi kolmosverkko asetti Hämeenlinnan toimituksen entistä parempaan uutisasemaan.

Hyvinkään Työväen Mieskuoron puheenjohtaja Eino Yli-Kovero täytti 60 vuotta. Hänen luotsaamansa kuoro oli keski-iältään noin kymmenen vuotta nuorempi.

Puheenjohtajan mielestä keski-ikä oli luvattoman korkea. Sama ongelma oli Suomen muillakin kuoroilla. Nuoria miehiä oli vaikea houkutella kuorolaulun pariin.

Eläkeliiton Hyvinkään osasto oli vaateliaalla päällä.

Se ehdotti Hyvinkään kaupungille rakennettavaksi eläkeläisille omaa taloa, paikkaa missä voisi juhlia ja tanssahdella.

Ikäihmiset eivät tahtoneet sellaista löytää. Esimerkiksi koulut olivat sitä mieltä, että niiden salien lattiat kuluisivat humpatessa.

Eläkeliiton jäsenten mielestä myös kauppatori oli väärässä paikassa, isojen rakennusten takana. Viinakauppa taas oli turhaan keskellä kaupunkia.

Kuvien tunnistuksia. Viikko sitten kuvassa ollut pistooliampuja oli Hyvinkään entinen kaupunginpuutarhuri Jorma Marjamäki. Hänet tunnisti muun muassa Jari Mattila.

”Kuvan tunnistuksessa 25.8. oli tuttuja kasvoja. Seurakunnan eläkeläisleirillä kesällä istuivat Einari ja Liisa Pyhälammi. Einari asuu Riihimäellä edelleen ja Liisa on jo edesmennyt. Takana seisovaa miestä Einari ei tunnistanut”. Näin kirjoitti Einarin lapsenlapsi Johanna Pyhälammi. Taustalla oli Veikko Hämäläinen.

Vesa Kunnas kirjoitti: ”Moukarimies oli Pentti Tarvainen. Olin mukana samoissa talkoissa, joissa kuva otettiin. Talkootöitä tehtiin uudessa pappilassa Kirkkopolku 2A, josta Virekunnakset olivat muuttaneet omaan asuntoonsa. Vanha pappila oli purettu jo aikaisemmin”.

Arolammin Arkkiveisun esiintyjistä Erkki Vesanto tunsi Laila ja Mauno Riihimäen. Heidän takanaan oli Tarja Parttimaa.

Kerhovasikan sai hoitoonsa 10-vuotias Jari Numminen.

Bror Wahlroos potkaisi kentällä pelin aloituspalloa. Hänet tunsi Reijo Laine.

Hyvinkään sosiaalivirastossa olivat atk-opissa Raija Vaala, Sirkka-Liisa Hänninen, Leena Lindholm ja Liisa Rahkonen.

Hausjärven valtuutetut tuumaustauolla olivat Oiva Nurmi, Isto Pihkala ja Veikko Jokela.

Juttua varten selasin vuoden 1988 elokuun lopussa ilmestyneitä Hyvinkään Sanomien ja Riihimäen Sanomien numeroita.

Valokuvien tunnistuksia voi lähettää sähköpostilla osoitteella [email protected] sekä tekstiviestittää tai soittaa numeroon 040 553 5153.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mustavalkoista: Kuolema vaani lentäjiä Hyvinkäällä, ja juhliva RiPS pani kampoihin West Hamille3.8.2018 15.25
Mustavalkoista: Talot rusentuivat tulevan moottoritien päältä, viimeinen asukas pääsi vielä kerran saunaan21.6.2018 06.30
Mustavalkoista: 30 vuoden takaiset ennustukset eivät menneet ihan nappiin – professori, kansanedustaja Tiuri povasi Hyvinkäällä, että vuonna 2000 jokaisella suomalaisella on oma painokone kotona6.4.2018 16.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat