Viikko

Anni saa koulun jälkeen sushi-ruokaa – "kaikki kouluaineet ovat kivoja"

Kiinalainen pariskunta perusti japanilaisvaikutteisen ravintolan Riihimäelle.

Reipas koululainen Anni Jiang seisoo vanhempiensa Chuan Ying Luon (vasemmalla) ja Xu Ping Jiangin takana. Perheen Midori ravintola sijaitsee Kauppakeskus Atomin toisessa kerroksessa.

Seppo Ylönen

Anni Jiang on syntynyt Kiinassa, Anhuin kaupungissa. Hän käy Riihimäen Harjunrinteen koulun 7. luokkaa.

Päästyään iltapäivällä koulusta hän menee äitinsä Chuan Ying Luon ja isänsä Xu Ping Jiangin omistamaan Ravintola Midoriin, joka on Kauppakeskus Atomin toisessa kerroksessa. Midorissa saa kiinalaisen ruuan lisäksi myös aitoa japanilaistyyppistä sushi-ruokaa.

– Koulun jälkeen voin tulla syömään tänne vanhempieni ravintolaan. Sushi-ruuista suosikkejani ovat grillattu lohi ja kasvisrulla. Koulussa on mukavaa, ja minulla on aina pirteä mieli. Kaikki kouluaineet ovat kivoja, mutta eniten pidän kuviksesta ja käsitöistä, Anni kertoo hyvällä suomella.

Perheen äiti Chuan Ying Luo on syntynyt Kiinan Chong Qingin kaupungissa.

Hän tapasi tulevan miehensä Xu Ping Jiangin Shanghaissa, jossa he työskentelivät samassa ravintolassa neljä vuotta.

– Menimme naimisiin mieheni kotikaupungissa Anhuissa vuonna 2004. Tyttäremme syntyi seuraavana vuonna. Minä jäin appivanhempieni kotiin hoitamaan tytärtä, kun mieheni lähti työhön ystävänsä kiinalaiseen ravintolaan Turkuun 2006. Minä seurasin lapsen kanssa vuonna 2009.

Turussa Chuan Ying Luo oli hiukan ravintolatyössä, mutta opiskeli myös ravintola- ja catering-alaa Turun ammatti-instituutissa valmistuen kokiksi.

Anni kävi Turussa Puolalan koulua. Viime vuoden helmikuussa perhe muutti Riihimäelle. Ravintola Midorin he avasivat maaliskuun alussa 2017.

– Kun avasimme ravintolan, saimme samaan aikaan vieraaksemme erään ystävämme, kiinalaisen kokin, joka oli opiskellut Japanissa sushi-ruokien valmistusta. Hän opetti taidon meille. Käytämme ruuanlaitossa laadukasta lihaa, riisiä ja vihanneksia. Sushi-ruokien maustaminen on ravintolamme salaisuus, Chuan Ying Luo kertoo ravintolan periaatteista.

Ahkera Xu Ping Jiang on tehnyt Suomessa kokin töitä yhtä mittaa kolmetoista vuotta.

– Täällä on ollut hyvä tehdä ravintolatyötä. Asiakkaatkin ovat mukavia. Kiina ja Suomi ovat erilaisia maita. Täällä ihmiset ovat keskenään tasa-arvoisia. Viime keväänä kävin sukulaisteni luona Kiinassa. Illalla töiden jälkeen käyn joskus urheilukentällä juoksemassa. Televisiosta katson kiinalaisia kanavia. Siihen olen tyytyväinen, että Kiinan taloudessa menee hyvin.

Ravintola Midori on hiukan vaikeassa paikassa eli Kauppakeskus Atomin yläkerrassa. On ihmisiä, jotka eivät tiedä siitä mitään. Mutta onneksi ravintola on saanut jo vakioasiakkaita.

Japanilaistyyppinen sushi on suosittua, mutta myös kiinalainen ruoka maistuu. Seudun kiinalaisetkin ovat löytäneet tiensä ravintolaan.

Chuan Ying Luolla on suosikkiartisteja.

– Suomalainen suosikkini on Jenni Vartiainen. Kiinalaisista suosikeistani mainitsen kaksi naislaulajaa. He ovat Chen Rui ja Wang Fei.

Kiina

Peräti 1 410 miljoonalla (2017) asukkaallaan Kiinan kansantasavalta on maailman suurin valtio. Itä-Aasiassa olevan maan pinta-ala on 9 596 961 neliökilometriä, millä se sijoittuu kolmanneksi Venäjän ja Kanadan jälkeen. Pääkaupungissa Pekingissä (Beijing) on 21,5 miljoonaa asukasta (2016).

Kansantasavaltaa hallitsee Kiinan kommunistinen puolue (KKP). Valtion talousjärjestelmä ei ole kuitenkaan kommunistinen vaan "sosialistinen markkinatalous", joka on yhdistelmä suunnitelmataloutta ja vapaata markkinataloutta.

Kommunistisen puolueen lisäksi Kiinassa on kahdeksan pienpuoluetta. Ne ovat Kommunistisen puolueen valvonnassa toimivia "demokraattisia puolueita". Myös kommunistisen puolueen sisällä on alkanut näkyä oireita jakautumisesta populisteihin ja elitisteihin.

Kiinan heikko ihmisoikeustilanne, olematon lehdistön suoja, aktivistien ja juristien katoaminen sekä vähemmistöjen kohtelu ovat saaneet muissa maissa paljon kritiikkiä.

Kiinan vuonna 1978 aloittamat talousuudistukset nostivat sen nopeasti teollisuuden suurvallaksi ja nopeimmin kasvavaksi taloudeksi.

Talouskasvu perustuu vielä kivihiileen ja muihin fossiilisiin polttoaineisiin, mutta Kiina investoi eniten maailmassa uusiutuvan energian tuotantoon. Noin puolet viennistä on koneita ja laitteita (tietokoneita, puhelimia, radio- ja tv-vastaanottimia sekä sähkölaitteita).

Ulkomaalaiset yritykset vastaavat 60 prosenttia maan viennistä. Kiinan talouskasvu on hyvin riippuvainen työvoiman kehityksestä ja sen kauppakumppaneiden taloudesta.

Lähde: Wikipedia ja globalis.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Muualta tulleet tutuiksi: Hasip Cicek tapasi Alanyassa Oonan ja muutti Suomeen30.5.2018 13.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat