Viikko

Lasten ja nuorten taiteessa paljon tutkimatonta – Taidejemma-sivusto kerää tiedot yhteen paikkaan

”Yhtälailla lapset ovat tärkeässä roolissa kulttuurintuottajina, taiteilijoina ja tekijöinä.”

– Lasten taidetta on tutkittu toistaiseksi melko vähän, tuottaja Päivi Venäläinen sekä kuvataiteilija Marjo Levlin kertovat.

Mia Lagström

Taide heijastaa aina omaa aikaansa ja yhteiskuntaa, jossa me elämme. Taiteen tutkimus onkin yksi tärkeä keino yrittää ymmärtää maailmaa.

Aikuisten tuottamaa taidetta on arkistoitu lukuisiin museoihin ja tutkittu jo pitkään. Lapset ja nuoret ovat jääneet sen sijaan marginaaliin.

Nyt tähän puutteeseen on tartuttu.

Lasten ja nuorten taidesäätiö aloitti 2017 yhdessä viiden yliopiston ja Nuorisotutkimuksen verkoston kanssa kolmivuotisen hankkeen, jossa halutaan nostaa esille lasten ja nuorten merkitys kulttuuriperimän tuottajana, taiteilijoina ja tekijöinä.

– Lasten piirustuksiin ja maalauksiin piiloutuu valtava tietomäärä, miten lapset ja nuoret näkevät maailman, hankevastaava Lasten ja nuorten taidekeskuksen tuottaja Päivi Venäläinen kertoo.

Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiön kansainvälisen lasten ja nuorten taiteen arkisto sisältää noin 110 000 teosta yli 130 maasta lähes 50 vuoden ajalta ja on Euroopankin mittakaavassa varsin merkittävä lasten taiteen arkisto.

Lasten ja nuorten taidetta säilytetään muuallakin. Aalto-yliopiston taiteen laitoksen arkistossa on noin 30 000 koulujen kuvaamataidontunneilla syntyneitä töitä vuosilta 1910–1999. Pienempiä lasten taiteen kokonaisuuksia on eri puolilta Suomea.

– Tulemme luomaan hankkeen puitteissa Taidejemma-nettisivuston, jonne laitamme tietoa lasten taiteen tutkimuksesta sekä linkitämme kaikki paikat, joissa lasten ja nuorten taidetta säilytetään, jotta tukijoiden olisi helppo löytää ne. Säilytettyä aineistoa voisi hyödyntää myös pedagogisissa tarkoituksissa, Venäläinen kertoo.

Haasteita hankkeelle on luonut uusi tiukentunut tietosuojalaki.

Venäläisen mukaan aikuisten taiteessa tekijänoikeudet ovat itsestään selvä asia ja teoksissa on aina tekijän nimi. Alaikäisten lasten kohdalla tämä on ongelma, kuinka paljon kuvien ja maalausten yhteyteen voidaan liittää tietoja tekijästä.

Haastetta tutkimukselle tuo myös se, että valtaosa lasten töistä on syntynyt aikuisen tai opettajan läsnä ollessa ja heidän antamastaan tehtävänannosta.

Venäläisen mukaan lasten elämästä ja arjesta ei voida päätellä kuvien kautta mitään, jollei näitä taustoja tunneta.

– Tutkimuksen kannalta olisi tärkeää saada arkistoitua myös lasten omaehtoisesti tekemää taidetta.

Mihin ja miten tällaisia töitä voisi sitten arkistoida? Edessä on vielä paljon pohdittavaa.

Julkaisu ja nettisivut

Lasten ja nuorten taiteen tallentaminen ja tutkimus” on Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiön, viiden suomalaisen yliopiston ja Nuorisotutkimuksen verkoston yhteinen hanke, jonka tavoitteena on kartoittaa kaikki lasten taiteen kokonaisuudet sekä tuoda esille lasten merkitys kulttuurintuottajina, taiteilijoina ja tekijöinä. Vuosina 2017–19 toteutettava hanke on saanut apurahaa Koneen säätiöltä. Hankkeessa tehdään julkaisu sekä Taidejemma-nettisivu, jotka tullaan julkaisemaan syksyllä 2019 suuremman seminaarin yhteydessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Valossa ja varjossa asuu vaikka mitä – mielikuvitus saa kyytiä Riihimäen lasten ja nuorten taidekoulun näyttelyssä 4.5.2018 13.07
Taidetta tarjoiltiin kaiken ikäisille – Suomen kuvataiteen päivää juhlittiin taidemuseoissa 11.7.2018 03.55
Lasten ja nuorten taidekeskus sai yli 84 000 euron kolmivuotisen apurahan Koneen säätiöltä9.12.2016 17.30
Lasten ja nuorten taidekeskus digiaikaan13.1.2014 21.02

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat