Viikko

”Ohjelmistomme on innostavaa” – Unto taivuttelee tangoa ilman rumpuja

Orkesteri viettää 20-vuotisjuhlavuottaan.

Tangossa viehättävät hienot melodiat ja runolliset tekstit, jotka menevät tunteisiin. – Melankolia ja kaipuu jonnekin on vahvana meidän kansallistunnossamme. Vaikka tango on surumielistä, on se myös intohimoista, laulaja Pirjo Aittomäki kertoo.

Johanna Tirronen / kuvaUnit

Tango-orkesteri Unton sanotaan liikkuvan tangoissaan lähempänä Buenos Airesia kuin Seinäjoen tangokatua. Kokoonpanon laulajan Pirjo Aittomäen mukaan mielikuva saattaa johtua siitä, ettei orkesterissa ole suomalaiselle tangolle tyypillisesti rumpuja pitämässä yllä tempoa.

– Kuten argentiinalaisessa tangossa rytminkäsittelymme on vapaata ja vaihtelevaa. Siinä on hidastuksia ja tempon kiihtymisiä. Monet argentiinalaisen tangon tanssijat ovat kertoneet pitävänsä musiikistamme. Kun rytmi elää, pystyy sitä tulkitsemaan omalla liikkeellä, Aittomäki kertoo.

Tango-orkesteri Unton ohjelmistossa on sekä Unto Monosen, Toivo Kärjen ja Erik Lindströmin klassikkotangoja että uusia, suomalaiseen runouteen sävellettyjä tangoja. Kaikista kappaleista tehdään omat sovitukset.

Muista moderneista suomalaisista tangoyhtyeistä kokoonpanon erottavat musiikilliset vaikutteet. Jokainen bändin jäsenistä on vahvasti mukana maailmanmusiikissa ja kansanmusiikissa, joista on ammennettu vaikutteita myös Tango-orkesteri Unton musiikkiin.

– Itselläni on vahvat musiikkiteatterijuuret, joten laulujen tarinat ovat tärkeitä ja pyrin niiden kautta tuomaan lauluun draaman kaaria.

Tango-orkesteri Unto viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan. Juhlavuoden kunniaksi järjestetään 11 konserttia.

– Mikä onkaan sen parempi tapa juhlia, Aittomäki iloitsee.

20 vuodessa kokoonpano on hioutunut yhteen, ja kun ohjelmistokin on läpikotaisin tuttua, voi esiintymislavalla vain nauttia olostaan.

– Ohjelmistomme on innostavaa. Se saa jatkamaan – sekä tietenkin yleisö.

Tango-orkesteri Unto Hyvinkää-salissa

Tango-orkesteri Unto perustettiin 1998 esittämään suomalaista tangoa Lissabonin Expo ’98 -maailmannäyttelyyn.

Kokoonpanossa ovat laulaja Pirjo Aittomäki, pianisti Timo Alakotila, hanuristi Johanna Juhola, viulisti Mauno Järvelä, kitaristi Petri Hakala ja kontrabasisti Hannu Rantanen. Tulevassa Hyvinkään konsertissa viulua soittaa Lotta-Maria Pitkänen.

Kokoonpano on julkaissut kolme albumia: Yön tummat siivet (2015), Kylmä rakkaus (2010) ja Finnish Tango (2003).

Tango-orkesteri Unto esiintyy Hyvinkääsalissa (Kauppatori 1) perjantaina 7.9. klo 19.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nuevo Quinteto Otra Vezin ja Martin Alvaradon sydämissä palaa argentiinalainen tangotuli24.7.2018 15.30
Uudet tangokuninkaalliset Saana ja Jarno suunnittelevat jo yhteiskiertuettaan – "tuntuu siltä kuin olisimme tunteneet jo pitempään" 20.7.2018 12.00
Upea Erika Vikman tyrmäsi tiukassa punaisessa mekossa tangomarkkinoilla – loistaa kuvissa kuin vanhanajan kaunotar14.7.2018 22.15
Hyvinkääsalin syksyssä musiikkia ja komediaa – lokakuun tähtenä Danny13.6.2018 19.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat